Nejste přihlášen/a.
Porovnával jsem ceny různých komodit a výrobků v 60. letech a dnes (USA data). Překvapilo mě, že např. cena pšenice se zvýšila 3x, u jiných potravin je to obvykle cca 5x. Na druhou stranu u automobilů se cena zvýšila 10x! Jaké pro to můžou být důvody? Jasně, že dnešní auta jsou na jiné úrovni než ty 50 let staré, ale třeba u elektroniky to platí ještě mnohem víc a její cena naopak klesá.
mrkni se co bylo v autech před padesáti lety a co je v autech dnes. Třeba posilovač řízení, ABS, centrální dálkový zámek, imobilizér a vyhřívané sedačky jsou dnes víceméně standard. Tehdy to byl luxus. No a druhý důvod je ten, že lidi bohatnou. Movitější lidi si koupí nové auto, ti chudší si koupí ojeté auto. Ale nikdo si nekoupí nové auto v ceně 100,000.- . Je to tak, příliš laciná nová auta jsou neprodejná.
U elektroniky je hlavní důvod nízké ceny v její hromadnosti. Vyrábějí se takové série, o jakých se před padesáti léty nikomu ani nesnilo.
A víte, že mně se zdá, že ta auta nejsou zdaleka tak drahá, jak dřív? Za mých mladých let - no třeba před 40 lety, bylo třeba běžné, že se jednomu synovi dal barák a druhému koupilo auto. Samozřejmě, že dnes se to jeví jako blbost, ale znala jsem několik takových případů. Dnes si může auto koupit každý, ale tenkrát na ně šetřili lidi dlouhá léta.
Dnes si auto může koupit každý? A že průměrné stáří vozového parku nějak neklesá.
Když byl automobil naprostá novinka a starý Ford vyráběl (ve dvacátých letech minulého století) slavný Model T, mohl si ho dělník od pásu z jeho fabriky pořídit za tři měsíční platy ..
jj, Ford T. Podvozek neodpružený, náhon řetězem a natvrdo bez diferenciálu, dvoustupňová nesynchronizovaná převodovka, třílitrový nízkootáčkový a rachotivý motor, tlumič nikde, nějaké vytápění ani náhodou, žádné směrovky, žádné brzdovky, žádné stěrače předního skla, místo reflektorů karbidové lampy, dřevěné sedačky, plné gumy, třecí brzda ovládaná ruční pákou jako na žebřiňáku ...
S takovýmhle autem byste dnes dojeli tak možná k prvnímu policajtovi. Dál asi ne.
Jo, kdysi se prodavala auta, ktera odvezla z bodu A do bodu B. Dnes to taky odveze z bodu A do bodu B, jsou to navic plechovky plne kurvitek, za ktere platime i kdyz je ve finale nepotrebujeme ...
...a nejen auta.Není to sice moc k tématu,ale přece...Doma mám frézu PF-62.Už 20 let s ní každoročně obděláváme pole.Krom opotřebení pneumatik a výměny svíček nikdy žádný problém.Soused si pořídil drahý tráktůrek a pomalu pořád nějaké poruchy.Nehledě na to že ten traktůrek nemá žádnou sílu-nic.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.