Nejste přihlášen/a.
Když si hodlám pronajmout byt k bydlení na dobu určitou (1 rok) a rozhodnu se z nájmu po pár měsících odejít z důvodu koupě vlastní nemovitosti), platí pro mě i tady 3 měsíční vypovědní lhůta?
Někde jsem totiž četl že snad 3 měsíce by měli platit jen při nájmu na dobu NEURCITOU a že prý výpověd nájemcem (mnou) nájemní smlouvy na 1 rok (doba určitá) je problematičtější, ale přijde mi to jako nesmysl...?
Platí i pro výpověd nájmu na 1 rok
měsíční výpovědní lhůta?
Dobrý den, ano, platí tříměsíční výpovědní lhůta nebo lze náj. smlouvu ukončit dříve i dohodou. S dohodou (a kratším termínem tam uvedeným) musí souhlasit obě strany (a podepsat ji). Zdravím!
Tak, ještě něco z praxe. Vy, jako nájemce, si budete určovat podmínky náj. smlouvy (výpovědi), kterou připravuje pronajímatel, poměrně těžko, resp. nemusí Vám být vyhověno. Ovšem, je to jedno, protože zase jste zákonem (NOZ) zvýhodněn a ve výpovědi nemusíte vůbec uvádět její důvod (důvod musí vždy uvádět jen pronajímatel). A ta výpovědní lhůta je pro Vás vždy tříměsíční (s důvodem i bez). Vy můžete z bytu (po předané výpovědi) odejít i dříve, ale nájem stejně platit musíte až do skončení výp. lhůty. Je proto lepší takové náhlé rozhodnutí o odchodu z bytu řešit pís. dohodou s pronajímatelem (pokud na ní přistoupí a dobrovolně se vzdá nájemného od Vás např. za tři měsíce, když si za sebe seženete do bytu jiného nájemce).
Není to nesmysl. Nájemní smlouvu na dobu určitou nelze vypovědět tak snadno, jako smlouvu na dobu neurčitou. (Viz nájem podle NOZ.)
Nesjednáte-li si v nájemní smlouvě "výpovědní důvod(y)", mohl byste ji vypovědět jenom v případě, že by se následně změnily okolnosti do té míry, že po Vás nešlo rozumně požadovat, abyste v nájmu pokračoval.
Koupě vlastní nemovitosti se obvykle plánuje delší dobu, je otázka, jestli by se dala dala za takovou změnu považovat. Proto doporučuji si v nájemní smlouvě sjednat důvody, pro něž budete smlouvu moci vypovědět.
Výpovědní doba je stejná – tři měsíce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.