Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chci začít podnikat v oblasti vzdělávání

Od: pe* odpovědí: 2 změna:

Chtěla bych začít podnikat, nebo spíše se stát OSVČ. Zajímala by mne oblast vzdělávání apod. - lektorka, korektorka, redaktorka, mohu doučovat žáky ZŠ,SŠ čj a humanitní předměty apod. Mám trvalý přístup k internetu, jsem zkušená při zpracování různých typů textů atd.

Jsem VŠ v humanitní oblasti, ale mám 20 let praxe na různých administrativních pozicích.

Poraďte, prosím, jak efektivně začít. Napište mi svoje typy a zkušenosti.

díky :)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

0x

Tak to je jako moje maminka. Těsně po 50. narozeninách radikálně změnila život, odstěhovala se z města, kde žila 20 let (nemohla tam kvůli tomu, že jí fakt ale děsným způsobem naházeli klacky pod nohy), postavila se (doslova) na vlastní nohy (je OSVČ) a nemůže si to vynachválit. Všichni jí hrozně fandíme a držíme pěsti, takže i Vy máte můj obdiv, není to snadné opustit klid zaměstnání a vrhnout se do oblasti, kde panuje obrovská konkurence.

K věci :D (pardon, jsem se nějak rozepsala.. *hi* ). Ideální je začít pořízením ŽL na danou oblast vzdělávání (lektor jakého jazyka? vzdělávání obecně? metodik? na všechno je příslušná "škatulka", více se dozvíte na stránkách Vašeho živn. úřadu). Nezapomeňte, že se musíte ohlásit jako samoplátce zdravotního pojištění a sociálního také. (nemocenské připojištění se nevyplatí).

Poté, resp. zároveň, napsat dobrý, strukturovaný životopis a rozeslat jej adekvátním firmám/školám (nakladatelstvím?), přestože třeba právě nemají inzerováno, že by někoho hledaly. Nikdy nevíte, koho zaujmete, anebo Vás mohou nasměrovat dál (když se naskytne hodná paní sekretářka, která to jen z mejlu nesmaže, kolikrát Vás nasměruje na nečekané příležitosti - už se mi to stalo několikrát). Vypíchněte flexibilitu, spolehlivost, zkušenost. V podobném oboru pracuji také a zjišťujeme společně s mámou, že se firmy naučily na těchto pozicích zase cenit zkušenost, nejenom mládí!

Pokud budete mít dojem, že se firmy neozývají, či jen málo, nevěšte hlavu. Začněte pracovat třeba jen s málem - přijdete do kontaktu s lidmi, kteří Vás zase hodí dál. V této oblasti nemá smysl chtít hned (či čekat na) velkou zakázku, jde to pomalu. Nezatracovat nic (pokud to není vyloženě výsměch).

Pro tuto chvíli mě víc nenapadá, kdyby ano, ještě to připíšu, ale budu moc držet pěsti :) *palec*

doplněno 01.11.09 20:03:

reakce na pt - dobré doplnění, díky - vidíte, nevěděla jsem, že se v případě dlouhé nemoci pak nemusí platit soc-zdrav. Vím jenom, že částka, kterou Vám stát v případě nemoci dá, je tak roztomile vtipná, že připojištěním ji nesčetněkrát přeplatíte. Na to tedy prosím tazatelku, aby se raději přeptala.

doplněno 01.11.09 20:04:

Pardon, vt...

vt*

Omlouvám se, ale nemocenské připojištění raději ano, je to malá částka v % a kdyby nastala dlouhodobá pr. neschopnost /min. od 1 dne měsíce do posl. dne měsíce/, není potřeba za takový měsíc platit soc. ani zdrav. poj. a nějaká nemocenská i pár korun je pak dobrá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]