Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení daně na děti

Od: arakain77* odpovědí: 9 změna:

Ahoj lidi.

prosím o radu,na které děti můžu a jakým způsobem,odečíst daně.Můj syn,který žije jen s matkou,ale ta si daň nemá jak snížit,protože je bez práce.Syn přítelkyně ve společné domácnosti se mnou a přítelkyní.Ptal jsem se na mnoha místech chytrých lidí,ale každý mi odpověděl jinak.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

malvinka*
hodnocení

0x

Odpočet daně na Vašeho syna má nárok uplatňovat Vaše bývalá žena po nástupu do zaměstnání, žijí spolu ve společné domácnosti, ona plní vyživovací povinnost. Vy sám jste tzv. obliga na syna Vaší přítelkyně uplatňuje nárok ona s Vámi nemá nic společného.

doplněno 01.11.09 17:55:

Leda v případě, že byste si s přítelkyní pořídil vlastního potomka.*houpy*

arakain77*
hodnocení

Ale my spolu to dítě máme.pětiměsíční.

malvinka*

Aha, otázku jste formuloval jinak.

To mění situaci, v tom případě se domluvte s účetní u svého zaměstnavatele, měla by Vám poskytnout růžový tiskopis,,Daňové prohlášení,, kde děcko uvedete. Připravte si kopii RL doložit originál rodný list a svěření do péče, pokud rozhodl již soud,účetní a by se měla postarat o zbytek.

arakain77*
hodnocení

Rád bych se vrátil k tomuto tématu opět a zase.

Můžu si na syna z prvního manželství udělat odečet při ročním zúčtování?Bývalá žena ho nemá jak uplatnit,a já myslím,že to nějakým způsobem jde.Znáte někdo pravdu,jak to opravdu je,

qwert*

Podmínkou je, že žijete ve společné domácnosti - stejné místo trvalého pobytu.

Nemůžete jednalo by se o daňový podvod!Musel by s vámi být v jedné domácnosti.

dusatka*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Řeší to zákon o daních z příjmů,

§ 35c
(1)

Poplatník uvedený v

§ 2

má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,

108)

(dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši

10680 Kč ročně, pokud neuplatňuje slevu na dani podle § 35a nebo § 35b. Poplatník o daňové zvýhodnění sníží daň stanovenou podle § 16, případně sníženou podle § 35 nebo 35ba. Daňové zvýhodnění může poplatník uplatnit formou slevy na dani, daňového bonusu nebo slevy na dani a daňového bonusu.
(6) Za vyživované dítě poplatníka se pro účely tohoto zákona považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho (její) rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud je
a) nezletilým dítětem,
b) zletilým dítětem až do dovršení věku 26 let, jestliže nepobírá invalidní důchod pro invaliditu třetího stupně plný invalidní důchod a (Tato novelizace nabývá účinnosti 1. ledna 2010.)
1. soustavně se připravuje na budoucí povolání; příprava na budoucí povolání se posuzuje podle zákona o státní sociální podpoře, 14d)
2. nemůže se soustavně připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz, nebo
3. z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost.

Přečtěte si i kvůlli podrobnostem následující ustanovení zde: business.center.c/...

Je tedy zřejmé, že abyste mohl slevu na dani uplatnit, musí být splněny dvě podmínky: 1. musí jít o vyživované dítě a 2. musí s Vámi žít ve společné domácnosti. Proto nemůžete uplatnit slevu ani na jedno z dětí - ani u jednoho z dětí nejsou splněny obě podmínky, tedy pokud syn přítelkyně není zároveň Váš syn.

doplněno 11.01.10 08:26:

Tak jsem si ještě jednou přečetla výše uvedené odpovědi a podle všeho syn Vaší přítelkyně je i Váš - pak si na něj slevu na dani můžete uplatnit, pokud ji už neuplatňuje přítelkyně. Na syna z prvního manželství ale nemůžete, protože s Vámi nežije ve společné domácnosti.

arakain77*
hodnocení

Moc vám děkuji.Ještě jednou to vše upřesním.

Syn z 1,manželství žije smatkou,ale ne se mnou, nikdo si odečet nenárokuje.

-syn přítelkyně žije se mnou a přítelkyní,ale můj syn to není.

-a poslední dítě je dcera moje a přítelkyně.Na tu mám odečet udělaný.

_a přítelkyně je na mateřské,takže si odečet na svého syna taky udělat nemůže.

dusatka*

Áha, takže ještě trochu jinak.

Tedy: na syna z 1. manželství si nemůžete uplatnit snížení daně, protože s Vámi nežije ve společné domácnosti. Na syna Vaší přítelkyně také ne, protože to není Váš syn. Jiná situace by byla, kdybyste si přítelkyni vzal, pak byste odpočet uplatnit mohl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]