Nejste přihlášen/a.
Ahoj lidi.
prosím o radu,na které děti můžu a jakým způsobem,odečíst daně.Můj syn,který žije jen s matkou,ale ta si daň nemá jak snížit,protože je bez práce.Syn přítelkyně ve společné domácnosti se mnou a přítelkyní.Ptal jsem se na mnoha místech chytrých lidí,ale každý mi odpověděl jinak.
Odpočet daně na Vašeho syna má nárok uplatňovat Vaše bývalá žena po nástupu do zaměstnání, žijí spolu ve společné domácnosti, ona plní vyživovací povinnost. Vy sám jste tzv. obliga na syna Vaší přítelkyně uplatňuje nárok ona s Vámi nemá nic společného.
doplněno 01.11.09 17:55:Leda v případě, že byste si s přítelkyní pořídil vlastního potomka.
Aha, otázku jste formuloval jinak.
To mění situaci, v tom případě se domluvte s účetní u svého zaměstnavatele, měla by Vám poskytnout růžový tiskopis,,Daňové prohlášení,, kde děcko uvedete. Připravte si kopii RL doložit originál rodný list a svěření do péče, pokud rozhodl již soud,účetní a by se měla postarat o zbytek.
Dobrý den.
Řeší to zákon o daních z příjmů,
§ 35cPoplatník uvedený v
§ 2má nárok na daňové zvýhodnění na vyživované dítě žijící s ním v domácnosti,
108)(dále jen "daňové zvýhodnění") ve výši
Přečtěte si i kvůlli podrobnostem následující ustanovení zde: business.center.c/...
Je tedy zřejmé, že abyste mohl slevu na dani uplatnit, musí být splněny dvě podmínky: 1. musí jít o vyživované dítě a 2. musí s Vámi žít ve společné domácnosti. Proto nemůžete uplatnit slevu ani na jedno z dětí - ani u jednoho z dětí nejsou splněny obě podmínky, tedy pokud syn přítelkyně není zároveň Váš syn.
doplněno 11.01.10 08:26:Tak jsem si ještě jednou přečetla výše uvedené odpovědi a podle všeho syn Vaší přítelkyně je i Váš - pak si na něj slevu na dani můžete uplatnit, pokud ji už neuplatňuje přítelkyně. Na syna z prvního manželství ale nemůžete, protože s Vámi nežije ve společné domácnosti.
Moc vám děkuji.Ještě jednou to vše upřesním.
Syn z 1,manželství žije smatkou,ale ne se mnou, nikdo si odečet nenárokuje.
-syn přítelkyně žije se mnou a přítelkyní,ale můj syn to není.
-a poslední dítě je dcera moje a přítelkyně.Na tu mám odečet udělaný.
_a přítelkyně je na mateřské,takže si odečet na svého syna taky udělat nemůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.