Nejste přihlášen/a.
Přítelkyně se bude příští týden stěhovat do mého vlastního bytu. Oba pracujeme, já samozřejmě beru o něco více než ona, ale ona není taková, že by si nechala vše zaplatit i já takový nejsem. Jaký tip na rodinný rozpočet byste nám dali? Vůbec netuším, jelikož jsem prozatím bydlel vždy sám Díky. Jirka
Když jsme s přítelkyní začínali bydlet spolu, tak jsme platili veškeré výdaje napůl (nájem, elektrika, internet, atd.) a k tomu jsme si založili společný učet a dvě karty k tomu, kam jsme posílali určitou část peněz a z toho se pak kupovalo veškeré jídlo a drobné věci do domácnosti.
Teď už máme jeden učet, kam jdou naše výplaty a nerozdělujeme, čí je co (máme podobné přijmy).
Oboje nám vždy fungovalo a nikdy jsme se kvůli penězům hádat nemuseli.
Pokud nejste manželé, je dobré hospodařit dle procenta z platu/mzdy. Z počátku dejte do společné kasy třeba 30% z vašeho a 30% přítelčina platu. Po měsíci zjistíte co si můžete dovolit. Ze společné kasy platit jen to, co užíváte oba dva. Zbytek potřeb ze svého. Vím,že skoro každý platí hodně bezhotovostně, není problém z počátku vést sešit z výdaji. Je to spravedlivý způsob.
Toto je naprosta blbost. Pokud nejsou manzele a nemaji dlouhodobe spolecnou domacnost nevidim duvod proc si vse nedelit rovnym dilem?
Ja si mesicne vydelam 30 tis. a pritelkyne 10 tis. To bych podle Vasi ligiky mel davat 9 tisic a ona jen 3?
Delam od nevidim do nevidim a nezastavim se a ona ma tezkou pohodu a ja abych to dotoval? Platim toho vic nez ona ale nesmi se toho zneuzivat...
Mexičane, naprostá blbost je chodit s někým, kdo nepracuje a "má těžkou pohodu".
Ale jestli je rozdíl v platech dvou pracujících vysoký, tak nevidím důvod, proč by jeden měl do společných výdajů dávat 20% platu a druhý 50%. Jak to popsal klus je jediný spravedlivý systém.
Spravedlivy system je pro me jen ten ze dejem fifty fifty. Nevidim jediny duvod abych se honil v praci za penezma a nekoho zivil.
To bych se pak na to mohl vysrat a jit sedet nekam na vratnici a nebo chodit po uradech a schanel benefity...
Co dělá přítelkyně -za 10000,-? To odpovídá celkem těžké a nezaplacené práci prodavačky.Vy děláte ,,od nevidim do nevidím,,...a ona má doma ,,těžkou pohodu,,? Kdo u vás v domácnosti : vaří,peče,pere,žehlí,nakupuje,umývá okna,vanu,WC,vysává,utírá prach,převléká peřiny,...atd., atd.,to je ta,,těžká pohoda,,a nebo děláte Vy polovinu toho všeho?
Dobrý den, já osobně bych zatím neusínal na vavřínech, tím spíše, pokud nemáte se společnou domácností vy nebo i ona ještě zkušenosti.
Pokud bydlíte už nějakou dobu sám, tak jistě víte, jaké jsou vaše měsíční náklady na energie (plyn, voda, elektřina, atd.), jaké máte vy sám náklady na stravování atd. Pokud i Vaše přítelkyně bydlela doteď sama, tak jistě má ten samý přehled.
Tedy nejprve bych zjistil, zda je vůbec to společné bydlení možné (cca po dobu čtvrt, půl roku) s tím, že si každý budete platit za sebe (pokud víte vaše přibližné spotřeby výše uvedeného, tak se snad nějak už domluvíte). Podobně u jídla.
U dražších věcí, které budete používat oba, je to problematické. Teoreticky byste se každý měli podílet polovinou. Když vy berete víc, tak byste možná měl i více přispět. Na druhou stranu, byt je váš, není společný (není na polovinu), což může být problém. Problém v tom, jak se vzájemně vyrovnat, pokud by vám to nesvědčilo a přítelkyně by se odstěhovala. Pokud do něčeho ona investovala, zřejmě by po vás chtěla nějakou náhradu. A teoreticky vy byste zase po ní mohl chtít nějaké "nájemné", že jste ji nechal po tu dobu bydlet ve vašem bytě.
Já bych si nejprve dohodl tyto zásadní věci, jak pak budete postupovat, aby se vám to společné bydlení nevymstilo ani do budoucna a oba jste věděli, co a jak. V tomto má člověk často nasazeny růžové brýle, ale když jsou pak problémy, tak ty tahanice bývají často až nechutné.
Je mnoho možností, záleží ovšem na přístupu člověka, jak umí hospodařit, já osobně dostávala od manžela všechny peníze, nechal si akorát na své útraty a já zařizovala všechno Jsou ale ženy, které by to rozházely za týden,nebo muži, kteří vyžadují vyúčtování každého haléře, musíte se zžit, rozumně si o tom promluvit, je to vše otázka důvěry a ochoty.
Pěkný den, mohu pouze říci to, co jsem viděla doma. Táta měl také vyšší plat, než máma. Z mámina účtu šlo inkaso a poplatky za byt (v OV), z tátova týdenní rodinné nákupy jídla a případně drobné opravy v domácnosti. Běžné denní nákupy nebo oblečení si hradil každý ze svého a na dražší věci (pračka, auto apod.) se skládali.
Zdravím. Myslím, že záleží na tom, zda si chcete žít jen tak spolu nezávazně (pak by se asi měly dělit "zálohy na bydlení" napůl a ostatní každý za své), nebo si chcete zkusit soužití s cílem sňatku a založení rodiny (pak by se měly naházet peníze na jednu kupu a z ní brát po společné dohodě). Společnou kupu s manželem praktikujeme celý život k oboustranné spokojenosti. Pokud někdo z nás jde koupit něco za pár stovek, ani si to neříkáme, pokud je částka vyšší, domluvíme se. Přinesli jsme si toto hospodaření oba ze svých domovů a většina našich přátel to dělá stejně. Zdá se, že to manželství prospívá a důvěra vztah upěvňuje. Ida
jiriprskavec, to je hezké plánování, ale nejdříve opravdu vyzkoušejte, jak se vám bude spolu žít. Přeji vám, at je vaše soužití ve všech oblastech harmonické.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.