Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvanáctky nebo osmičky

Od: junkers* odpovědí: 12 změna:

Vy, co pracujete na směny, dělali by jste raději tzv. "osmičky", nebo tzv. "dvanáctky"?

"osmičky" jsou: ranní, odpolední, noční po osmi hodinách.

"dvanáctky" jsou jen ranní a noční, od šesti do šesti.

A jaké výhody a nevýhody dle vás tyto dva režimy mají?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dvanáctky

Nedávno (rok) jsem se nechal zaměstnat a cíleně jsem hledal firmu která jede na 12tky...

Výhody jsou pro mě hlavně méně cest do prace za stejné peníze a volné dny i v týdnu, takže není problém toto skloubit s jinou podnikatelskou činností.

Jinak když si vezmu 2 dny dovolené, tak jsem 7dní doma a to má také něco do sebe.

repkin*
Za předpokladu pravidelného rozložení směn. Já měl 12 nerovnoměrně, nyní 24 nerovnoměrně a k tomu šichty dle potřeby. Jsem zvědavý, jak ty 24 budu zvládat.
Tak jsou 24ky a 24ky. Vzdy zalezi na praci. Zda se neco hlida, nebo se fakt maka. To pak clovek nemuze vydrzet. Treba i hasici to tak maji kdyz je klid tak maji lambadu, kdyz se nedari tak se nezastavi a jsou fakt zniceni.
Me staci osmicky, rychle to utece nejsem znicen a mam furu casu jeste neco udelat a venovat se rodine. Mam nonstop rezim. Takze, kdyz to vyjde dobre, tak vemu treba 2dny dovolenou a jsem take tyden doma. To, ze pracuji sem tam i o vikendu mi nevadi, neb volno pres tyden se hodi. Muzu vyridit co chci a na horach u vody ci v prirode je total klid. To co se deje prave o vikendu, kdy je vsude total plno je hnus.
host*

h0nz490: trefil jste to přesně. Někde se maká tak, že člověk mezi druhou až čtvrtou v noci, nebo i k ránu, padá na hubu a sotva se motá, a někomu jenom v práci při noční stačí neusnout a mít pohotovost. Někdy je noční osmička takový záhul, že se z toho člověk do další směny sotva zmátoří. Dvanáctky i ve dne jsou dlouhé, zase záleží na způsobu práce, někde to jde a někde už po pár hodinách člověk musí dávat velký pozor na možný úraz nebo chyby, například na linkách, ve výrobě nebo na stavbě. Někdo má práci takovou, že se dají dvanáctky vydržet, nebo ten kdo do práce dojíždí je rád, že to má odpracované po delších směnách, když už jede skoro dvě hodiny do práce a dvě z práce.

Hlavně aby zaměstnavatel dodržoval zákoník práce a také když se člověk necejtí a něco na něj leze, aby mohl zvolnit, nebo vynechat. Úplná šílenost je nutit zaměstnance do práce když na ně vleze chřipka, angína, mají teplotu, prskají bacily na všechny strany, hlava třeští a přesto musejí být v práci.. a další blbost je, že si lidé na marodění musejí brát dovolenou (nebo jim ji milostivě dají) a ta jim pak chybí v době, kdy by ji potřebovali pro nabrání sil, nebo vůbec být s rodinou.

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.!

Asi tak... Můj děda, dělal na vysílači v Ostravě-Svinově... cca 30. let, jako technik pouze

a jen noční.

Poté, když přišel jeho čas důchodu, nedokázal v noci spát. Nebyl na to zvyklý.

Takže jsme si všichni museli uvědomit, že děda spí až do 14.Hod a být ticho.

Tím chci pouze říct, že tento režim Vám obrátí život naruby.

Sám už patnáct let dělám tyto střídavé směny... (pátky, svátky, Neděle, Vánoce, Silvestry...)

A můžu říct, že se občas v noci budím s tím, jestli jsem náhodou neměl být v práci.

Mám naprosto převrácený režim dne. Jsou chvíle, kdy se ve dvě ráno v noci probudím a nemůžu spát,

tak jdu vařit oběd.

Pokud si chcete svůj život naprosto (dobrovolně) degradovat takovýmto životním stylem... pak Vám v tom nic nebrání.

Ovšem já, už bych do toho nikdy nešel.

Většina savců, je aktivní přes den. My, lidé, bychom měli být asi také.

Souhlasím. :)

Jo to verim, mam 2tydny nocni a pak se prehodit na odpoledne je fakt boj. Telo si zvykne na nocni zivot a nejde ho premluvit :)
Ano vetsina savcu je aktivni pres den. Jenze co a jak za polarnim kruhem.

Do padesátky byly dvanáctky brnkačka. Po padesátce je každý rok znát.Stejně bych ale neměnil. Člověk je za celý měsíc v práci 7-8 denních a jinak je víceméně použitelný kolem baráku.

hodnocení

0x

Osmičky

12ctky jsou dobré na peníze-jak platově, tak nižší náklady na dojíždění. Pak někomu vyhovuje, že má i přes týden"volno". Ale zase dělat fyzicky 12 hodin (11 hodin) je hodně náročné. To při 8smičkách se to zvládnout dá a pak je ještě po práci dost času na to, se zotavit a celý týden člověk zvládne dá se říct vpohodě. Po práci se dá ještě stihnout spousta domácí práce, takže vesměs víkendy jsou celé volné. To při 12ctkách těch domácich prací se moc nepodělá. To je člověk rád, že dojede domů, pojí a jde hned spát, aby se vůbec vyspal. A nedej bože, když se blbě vyspí nebo vůbec. To je pak 12h směna očistec! No a pak když už je konečně volno, tak teprv o tom volně se dohánějí různé domácí práce.

Tož tak.

radkapod*
hodnocení

0x

Několik let jsem pracovala v továrně, nejdříve to byli klasické osmičky, pak se zavedlo něco jiného. Šestky. Ranní, odpolední, večerní, noční. Šest dní v týdnu. Celkem mě to vyhovovalo, pejsek nebyl dlouho doma sám a nebyla jsem z práce tak unavená. Pak několik spolupracovnic najednou onemocnělo a něco přes týden jsem dělala dvanáctky. Po týdnu jsem byla fyzicky úplně odrovnaná, jen jsem přišla domů, dala si sprchu a šla spát (pes byl u matky). Nic jiného jsem nebyla schopná udělat. Dvanáctky v továrně by byla moje smrt a to jsem byla mladá (30-35let).

Vždycky je to o tom co se dělá. Ve fabrice si myslím že dvanáctky nejdou. Moje matka dělá na vrátnici dvanáctky v 62letech a zvládná to.

Taky je "mňamka" nepřetržitý provoz, můj bývalý tak pracoval...to se podepíše i na mladých *zed*. Už přesně nevím jak to bylo...dva dny ranní, dva dny odpolední, dva dny volno, tři dny noční, dva dny ranní...blázinec *zed*. Nepřetržitý provoz s takovými směnami bych snad zakázala *stop*

hodnocení

0x
Dělal jsem osmičky od pondělka do pátku a taky dvanáctky krátký a dlouhý týden. Oboje mělo výhody i nevýhody, ale více mně vyhovovali dvanáctky.
Výhoda osmiček byla ta, že jsem měl vždy volný víkend a volné večery. Což bylo dobré, že jsem neprošvihl žádnou akci nebo událost. Nevýhoda byla ta, že jsem vážně nesnášel pondělky a představa pět dní v kuse v práci mi vadila. Krom toho, jsem toho i tak moc po práci přes týden moc nestihl a celkově mi připadalo, že jsem furt v práci (nebo na cestě do práce). A taky jsem si většinou kvůli vyřizování na úřadu musel brát dovolenou.
U dvanáctek bylo na prd, že občas jsem prošvihl některé akce, které se konaly o víkendu a já musel pracovat a že celkově ne každý víkend byl volný, ale zas na druhou stranu jsem měl víc volných dnů v týdnu a když jsem šel do práce, věděl jsem, že mě čekají jen dvě nebo tři směny a pak zase volno.

isteron
hodnocení

0x

Dvanástky, ! celý život som pracoval pod týmto turnusom. Aj na ZVS .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma krátký a dlouhý týden
Otázky na téma krátký dlouhý týden

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]