Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Budu mít nějaký důchod?

Od: zoicina odpovědí: 17 změna:
Dobrý večer,do důchodu se započítává -odpracovane roky nebo placení pojistného důchodového.diky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

4x

Je potřeba obojí.

Musíte splnit počet odpracových let, a z hrubých výdělků se vypočítává dávka. Čím víc let máte odpracováno, tím větší důchod pobíráte.

Minimální počet let, který musíte splnit v r. 2017 je 33 let.

Nebo stačí pouze 30, ale bez náhradních dob.

zoicina
hodnocení

A když mi budou chybět roky? Má cenu si platit dobrovolně.soc.pojis.? Slyšela jsem , že se dají chybějí roky doplatit.!?
doplněno 07.01.17 19:49: Slyšela jsem, že se dají nějaké roky doplatit,tak nevím,budou mi roky chybět, znamená, že budu bez důchodu?!.,nebo úplně bez jakéhokoliv dávky?
iz*

To není tak jednoduché. Doplatit chybějící roky lze v případě invalidního důchodu. POkud by Vám chyběly roky do starobního důchodu, musela byste se přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění a platit si je potřebnou dobu. V tomto případě se dá – jestli se nic nezměnilo – zpětně doplatit jenom jeden rok.

pohanka*
hodnocení

2x

Pokud si myslíte, že budete mít malý důchod, tak vždy můžete žádat na sociálce o nějaké příspěvky na bydlení. Doložíte náklady, odečte se příjem, a stát Vám doplatí do nějakého životního minima. Tak si to myslím.

Pokud nebudete mít důchod, tak budete na sociálních dávkách. Ale nevím, jak dlouho se poskytují, ani v jaké výši.

Důchodová léta se počítají podle odpracovaných - zaevidovaných dnů, ne podle hodin, jestli si to tak myslíte. Zkrácený, nebo celý úvazek, je pořád jedna a tatáž odpracovaná doba.

doplněno 13.01.17 21:09:

Píšete, že pracujete na DPP a nějaké práce, či peníze máte bokem.

Pokud práce na DPP nedosahuje 10 000, tak se ze mzdy neodvádí daň na sociální pojištění. Tudíž se nepočítá do odpracovaných let. Potřebujete zaměstnání, abyste pobírala hrubou mzdu vyšší, než deset tisíc. Takže žádné peníze bokem, ale vše pěkně uvedeno na mzdové pásce /výplatnici/.

Nikdo Vám s tím již nepomůže, je to Vaše rozhodnutí, jestli na tyto podmínky zaměstnavateli kývnete, nebo půjdete o dům dál.

doplněno 13.01.17 21:12:

Je lepší mít jednu práci na plný úvazek a ne to drobit. Domluvte se se zaměstnavatelem, jestli by Vás nezaměstnal na celý úvazek a ty bokovky přestaňte dělat. Jak vidíte, nic tím nezískáte, ale tratíte.

zoicina
hodnocení

Zaměstnavatel by mě určitě rád zaměstnal na HPP, neboť má ze mě 110 Kč a nehne ani prstem,a mě právě tohle neláká,ale bojím se ,jak dopadnu na stará kolena,s tím důchodem,pro mě těžké rozhodování,co a jak dál?.!

pohanka*
hodnocení

1x

Ano, roky se dají doplatit, je tam opět nějaké ale.

Nejlepší je požádat písemně na Vaši pobočku ČSSZ, nebo pokud jste z Prahy, tak přímo na Smíchově, o vystaveníIOLDP, až Vám příjde, dojít tam, kam spadáte, nebo ještě lépe se objednat na určitou hodinu, aby jste nečekala na přepážku. Objednat se ze objednat přes stránky ČSSZ. Tam Vás ostatně stejně odkáži, podívejte se na www.cssz.cz ,,žadatelé o důchod,, kde najdete plno zajímavých a důležitých informací.

Věc je dosti složitá a u každého klienta jiná.

Paní na přepážce Vás vyzpovídá a projede celou pracovní historii a doplníte si vše potřebné. Chvíli to trvá, ale absolvujte to, protože budete mít čas se na odchod do důchodu připravit a sehnat všechny potřebné doklady. Též Vám řekne, jestli se Vám vyplatí si nějaké roky doplatit. Jenom upozorním, že suma doplacení se platí v současné výši minimálního, měsíčního odvodu.

doplněno 07.01.17 20:06:

Ano, pokud nebudete mít těch 33 let, nedosáhnete na důchod. Možná, že roky máte, ani o tom nevíte. Pokud se o tématiku nezajímáte dost podrobně, tak něco můžete přehlédnout, co se do doby zaměstnání, či náhradních dob počítá. Takže se zatím nestrachujte. pokud jste pracovala načerno, s výplatou na ruku, tak problém může nastat, ale to víte sama, jak jste pracovala. Nám ženám hodně udělají děti, péče o ně. Takže klid, jistě to dobře dopadne.

jaji

Počítá se do starobního důchodu i invalidní?Pracuji na zkrácený úvazek a mám ČI 1.stupeň.Nebo si mám něco připlácet?

klus

Nic si připlácet nemusíte. Čím větší výdělek, tím větší st. důchod. A to za předpokladu, že z vašeho pracovního poměru je odváděno sociální pojištění.

jaji

Pracuji v chráněné dílně a výdělky velké nemám.A teda ID se ktomu nepočítá?

pohanka*

Tak to je zase nová informace, kterou jste měla uvést hned na začátku. Výpočet starobního důchodu je z běžné výplaty záležitost komplikovaná, a bohužel výpočet starobního důchodu z invalidního ještě více!

Kdo pobírá invalidní důchod 1. a 2. stupně, tak se mu důchod počítá úplně za jiných pravidel.

Jsou dvě možnosti.

1) ví se, že většinou po přiznání ID budete mít menší výdělky a nemůžete být za toto trestána. Proto se může starobní důchod vypočítat podle mzdy, za které byl vypočítán invalidní. Za každý rok zaměstnání je mzda přepočítávána koeficientem, takže se dostáváte na úplně jinou výši.

2) druhá varianta: Pouze do roku 1995 se důchod a mzda sloučí do jednoho započitatelného příjmu, a následné roky se již počítají bez důchodu jako běžnému občanovi.

Porovnají se tyto dva výpočty a který bude pro Vás výhodnější, tedy vyšší, ten důchod obdržíte.

Opravdu dojděte na tu přepážku ČSSZ a třeba několikrát, od toho tam pracovníci jsou, aby se Vám věnovali.

doplněno 09.01.17 19:08:

Jak píše klus, musíte mít na páskách odvody na sociální pojištění.

doplněno 09.01.17 19:13:

Pokud je ,,jaji,, a ,,zoicina,, jeden a týž tazatel? Ohledně té mojí připomínky o nové informaci v 19.04.

zoicina
hodnocení

Jaji a zoicina není tatáž osoba, zoicina pracuje na pol.uvazek,33 let odpracováno rozhodně mít nebudu,tak se můžu těšit na důchod bez koruny,to neni ani nějaký příspěvek na jídlo, bydlení atd., třeba se důchodu ani nedoziju.
klus

Když v důchodovém věku budete mít odpracováno 33 let, tak do důchodu nepůjdete a chybějící roky si můžete nadpracovat. Půjdete do důchodu třeba o dva roky později. Chtělo se tímto tématem zabývat dříve. Není problém odpracovat např. 35let za život, z nějakého důvodu jste nepracovala. Nevztahuje se tato doba do vyloučených dob? A nebo se vám nechtělo pracovat?

pt®

To nevadí, že pracujete na zkrácený úvazek, i takto odpracované roky se Vám počítají. Ještě Vám započítají i evidenci na ÚP, ale celkem jen tři roky, i kdybyste byla v evidenci pět let. Nemusíte být celkovou dobu v evidenci ÚP, protože se sčítají i kratší doby evidence, ale do důchodu se Vám započítají jen roky tři. Můžete také pečovat o osobu blízkou a také se Vám roky započítají.

doplněno 13.01.17 18:03:

"duchod", díky za doplnění...*placni*

duchod

Ty tři roky se ale vztahují na evidenci bez pobírání podpory, z toho jen jeden rok, který získá před 55 rokem věku. Evidence, kdy se pobírá podpora v nezaměstnanosti se započítává celá.

zoicina
hodnocení

Ano, zkrácený úvazek,ale to ty roky když mi je padesát budu pracovat do 90 let.mam odpracováno i s mateřskou a UP.,asi 15let.Pracovalat jsem chtěla,ale problém byl ve mně-praci jsem hodně střídala, opravdu hodně,buď jsem vydržela měsíc,nebo jsem šla marodit a hlásala si jinou,nemohla jsem nikde psychicky vydržet,vadila mi buzerace a vztahy mezi lidmi,teď jsem spokojená pracuji jako ,, dáma na úklid,ale je to k polo.uvazku, práce -DPP,něco mám i na černo v tomto oboru,uvažovala jsem o ŽL,ale minus 4000kc,je dost,zase za tu dřinu,se mi to moc nevyplatí,tak poraďte...!
pt®

už Vám to rozepsala "pohanka", zkuste to řešit jedním zaměstnáním na HPP a na plný úvazek, aby ten důchod nějaký byl.

iz*

Pozor, DPP s doměnou do 10.000 Kč měsíčně ani "něco na černo" se Vám do doby důchodového pojištění nezapočte, protože se ani z jednoho neodvádí sociální pojištění.

Podnikání, z něhož byste hradila sociální pojištění, by se Vám do doby pojištění samozřejmě započetlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]