Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nařízená dovolená ve svátek

Od: lukasb123 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

1) může zaměstnavatel nařídít dovolenou ve státem uznávaný svátek?

2) v případě že tedy čerpám dovolenou ve státem uznavaný svátek náleží mi "bonus" ve výší 100% navíc?

konkrétně : 24. a 25.12. jsem měl mít směnu, zaměstnavatel mi nařídíl dovolenou . Jednalo se o dovolenou kterou měla celá firma (celozávodní).

Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

4x

Nemůže. A už vůbec nemůže na dny svátků nařídit celozávodní dovolenou.

Pokud se zaměstnavatel rozhodl na dny svátků zavřít, náleží Vám v případě, že Vám kvůli jeho rozhodnutí odpadly naplánované pracovní směny, náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.

Příplatek za práci ve svátek náleží pouze za výkon práce v den státního svátku.

Poznámka:

Docela mne překvapuje, že zaměstnavatel situaci řešil takto. Mohl přece klidně pracovní směny naplánovat tak, aby Vám kvůli svátkům žádné neodpadly... (Možná si to neuvědomil včas, tak se pokouší to "vyřešit" nařízením dovolené.)

lukasb123
hodnocení

Tak mi bylo v práci řečeno že se toto na 24h provoz nevztahuje, děláme 4 směny , 2 dny ranní 2 dny volno 2 dny noční 12h

vanad1*

Samozřejmě vám lžou.

Odpověď právní poradny:

Dobrý den, máte pravdu. Ačkoliv v nepřetržitém provozu se běžně stává, že svátek je Vaší běžnou směnu, nikdy se za odpadlý svátek nemůže vyúčtovat dovolená (viz § 219, odst. 2 Zákoníku práce). Za dobu svátků Vám tedy náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku (viz § 115, odst. 3 Zákoníku práce).

Na Váš dotaz do pracovně právní poradny odpověděla: Dana Blažková

iz*

Lukáši, zákoník práce se vztahuje na všechny zaměstnavatele i na všechny provozy stejně. Neexistují různé verze zákoníku práce pro různé provozy.

Zaměstnavatel si k zaměstnancům dovolí jenom to, co mu dovolí sami zaměstnanci. Chcete-li si to nechat líbit, pak nerozumím tomu, co hledáte v poradně...

hygyluhow
hodnocení

2x

1.Ano může.

2. Když nepracuješ, tak přece nemůžeš chtít 100% příplatek za práci ve státní svátek. To je snad jasné.

doplněno 05.01.17 20:30:

Co je špatně? Jak špatná? Jaká neznalost?

§ 219 odst. 2 zákoníku práce říká, že připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené.

Takže v zákoně se píše, že v době dovolené může být svátek, který se mu nezapočítá, ale je to součást dovolené. Jinak by byl problém splnit např. § 217, kdy je třeba nejméně 2 týdny vcelku.

Za další je nutné pro nezapočítání do dovolené splnit podmínku, že tento den je jeho obvyklým pracovním dnem. atd...

výtka
Upozornění od sys strejc 04. 01. 2017 19:22:20
První část vaší odpovědi je špatná! Nemaťte svou neznalostí tazatele! Nejste-li si jisti, raději neodpovídejte!
lukasb123
04.01.17 12:23
hodnocení

Děkuji :)

annabe

V prislusnem mesici se takovy den ucetne vykaze jako svatek a ne jako dovolena, takze o sve dny dovolene neprijdete, to by bylo protizakonne kraceni placeneho volna.

hodnocení

2x

v dnech státních svátků nelze čerpat dovolenou, viz par. 219, odst. 2 zákoníku práce:

Připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené.

hodnocení

2x

Myslím, že ve státní svátek by dovolená být neměla. Viz odkaz: Podle ustanovení § 219 odst. 2 zákoníku práce, připadne-li v době dovolené zaměstnance svátek na den, který je jinak jeho obvyklým pracovním dnem, nezapočítává se mu do dovolené. Zaměstnavatel tedy nemůže v tomto případě na den svátku nařídit čerpání dovolené. Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší podle ustanovení § 115 odst. 3 zákoníku práce náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku za mzdu, která mu ušla v důsledku svátku.

figurek*
hodnocení

0x

jj, já taky vím, že někteří šéfové se se zákoníkem práce zrovna moc nemažou, zvláště ti zahraniční.

Ale to je jedno. Ve svátek vám můžou nařídit práci. Dovolenou ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]