Nejste přihlášen/a.
Zaměstnavatel je povinen zaměstnance proškolit na vlastní (zaměstnavatele!) náklady. Vyžadování částečné spoluúčasti od zaměstnanců je sice poměrně časté, ale podle mne nekorektní, protože zaměstnavatel nesmí na zaměstnance přenášet rizika podnikání (sem podle mne lze zahrnout i výběr zaměstnanců a jejich proškolení).
Pokud zaměstnání sjednané na dobu určitou neprodlouží zaměstnavatel, nemůže po zaměstnanci požadovat úhradu školení (šlo by o rozhodnutí zaměstnavatele, které zaměstnanec nemohl ovlivnit).
Máte-li zájem školení absolvovat, trvejte na tom, že nemůžete uzavřít dohodu o spoluúčasti na dobu delší než do konce doby sjednané v pracovní smlouvě. Já bych klidně řekla, že neuzavřu dohodu k žádnému školení, které bych si sama nevybrala (které by pro mne do budoucna nemělo žádný smysl).
Nemáte-li o školení zájem, klidně to řekněte (nehledejte žádné výmluvy ani způsob, jak se z "ze školení vyvléct").
Něco jiného je ale školení na zvýšení kvalifikace, které sice nikdo nebude chtít zaplat přímo, ale může požadovat upsání zaměstnance na nějakou dobu. (3 roky je extrém, u takto malých částek to bývá rok). To je běžná praxe. V takovémnpřípadě má zaměstnanec na výběr, kvalifikace se ale běžně zvyšuje kvůli kariernímu růstu, takže s tím nebývá problém. Je důležité jak je smlouva napsaná, ale ze zákona jsou tam nějakà pravidla daná, určitě si jenajděte. Je nelogické, aby požadovali spoluúčast kdyby poměr skončil vypršením sjednané lhůty. Navíc nemají nárok na spoluúčet, když nově nabyté znalosti nevyužijí tuším do půl roku a když poměr skončí zdravotní nezpůsobilostí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.