Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školení v práci: placení

Od: zdenda* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den, pracuji ve firmě pár týdnů. Mám smlouvu na dobu určitou na 1 rok. Už teď vím, že smlouvu neprodloužím, je tu dost věcí, které mi nevyhovují, i když mě to tu baví. Jde o to, že mě šéf chce poslat na školení, které mi má pomoct v práci. Cena je skoro 10000 (cca pulka mého čistého příjmu za měsíc!). Musím předtím podepsat dohodu o spoluúčasti, která mě zavazuje k úhradě nákladů na školení, a to na 3 roky. Částka se snižuje, třeba pokud bych odešel po roce a půl od školení, zaplatím 50%. A co teď? Je to celkem pálka, navíc to jen tak někde nevyužiju, je to na míru naší firmě. I kdybych chtěl zůstat, co když mi smlouvu firma neprodlouží? Jak se ze školení nějak rozumně vyvlíknout? Kdyby mi to pomohlo v kariéře někdy v budoucnu, tak ty peníze dám, ale tohle mi bude na 99% jinde k ničemu a ta cena je dost vysoká pro mě.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Zaměstnavatel je povinen zaměstnance proškolit na vlastní (zaměstnavatele!) náklady. Vyžadování částečné spoluúčasti od zaměstnanců je sice poměrně časté, ale podle mne nekorektní, protože zaměstnavatel nesmí na zaměstnance přenášet rizika podnikání (sem podle mne lze zahrnout i výběr zaměstnanců a jejich proškolení).

Pokud zaměstnání sjednané na dobu určitou neprodlouží zaměstnavatel, nemůže po zaměstnanci požadovat úhradu školení (šlo by o rozhodnutí zaměstnavatele, které zaměstnanec nemohl ovlivnit).

Máte-li zájem školení absolvovat, trvejte na tom, že nemůžete uzavřít dohodu o spoluúčasti na dobu delší než do konce doby sjednané v pracovní smlouvě. Já bych klidně řekla, že neuzavřu dohodu k žádnému školení, které bych si sama nevybrala (které by pro mne do budoucna nemělo žádný smysl).

Nemáte-li o školení zájem, klidně to řekněte (nehledejte žádné výmluvy ani způsob, jak se z "ze školení vyvléct").

majsterjoe*
hodnocení

2x

určitě nemusíš platit vůbec nic. školení které potřebuješ pro výkon tvé práce musí hradit zaměstnavatel v plné výši.

Rozhodnutí je na tobě, kdyby to bylo něco, s čím bych do budoucnu mohl počítat, asi bych sklopil hlavu, takto ovšem ne.

ctenar*
hodnocení

2x

Řekni, že se spoluúčastí na 3 roky nesouhlasíš, když ti dali smlouvu jen na rok. Oni ti delší smlouvu nedají, takže buď tě na kurz nepošlou (nejpravděpodobněji) nebo spoluúčast zruší nebo omezí na rok.

rqwope*
hodnocení

0x

Něco jiného je ale školení na zvýšení kvalifikace, které sice nikdo nebude chtít zaplat přímo, ale může požadovat upsání zaměstnance na nějakou dobu. (3 roky je extrém, u takto malých částek to bývá rok). To je běžná praxe. V takovémnpřípadě má zaměstnanec na výběr, kvalifikace se ale běžně zvyšuje kvůli kariernímu růstu, takže s tím nebývá problém. Je důležité jak je smlouva napsaná, ale ze zákona jsou tam nějakà pravidla daná, určitě si jenajděte. Je nelogické, aby požadovali spoluúčast kdyby poměr skončil vypršením sjednané lhůty. Navíc nemají nárok na spoluúčet, když nově nabyté znalosti nevyužijí tuším do půl roku a když poměr skončí zdravotní nezpůsobilostí.

iz*

Studium ke zvýšení kvalifikace je něco jiného. To si většinou buď volí zaměstnanec sám, nebo se pro ně rozhodne z podnětu zaměstnavatele, který v případě uzavření dohody o studiu poskytuje zaměstnanci studijní volno, případně mu i jinak vychází vstříc ohledně organizace studia a zaměstnání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]