Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím poradíte mi někdo. Máme souseda, který si postavil dům vedle našeho. Nově si nainstaloval kamery, které jsou namířeny přímuo na náš dům - podotýkám, že na straně k nám soused má jen neobdělanou zahradu.
Umístil je na svůj dům do výšky vyšší, než je plot mezi námi. A jedna míří přímo na vchodové dveře, vjezd na pozemek a do okna koupelny. Další na celou naši zahradu. Kde se v létě prohání naše malá dcerka nahá u bazénku.
Je to vůbec legální takto sledovat sousedy? A na koho se mám obrátit, aby mi pomohl.
Buď je pan soused pedofil, nebo ho zajímá, kdo k nám chodí na návštěvy.
Domluva s ním není možná už přes 4 roky. Je to 32 letý pán a škoda mluvit o jeho osobě.
Moc děkuji za případné rady .
Není to legální. Člověk může chránit svůj majetek kamerovým systémem, ale kamery musí být nastaveny tak, aby zabíraly pouze chráněnou oblast, maximálně bezprostřední okolí (například venkovní fasádu domu).
Není ale možné je mít nastavené tak, že zabírají velkou část veřejného či jiného soukromého pozemku. Pokud není domluva možná, obraťte se na https://www.uoou.cz který má pravomoce ke kontrole a udělení sankcí.
Když není možná domluva, je to těžké, na sousedských sporech jistě právníci vydělávají již od dob kdy začali právníci svou existenci. Drsnější povahy by asi použili drsnější metody, například nějakou clonu, husté pletivo na hranice pozemku, ale jestli je to výš, tak by někdo možná zkusit vetřelce oslnit přímým zásahem laserového ukazovátka nebo něčím silnějším, což by ale mohlo vést ke zničení kamery, která čumí tam, kam nemá. Právně nejschůdnější by asi bylo řešení oznámením na místní radnici, ti slouží lidem, kteří si je zvolili a mají ty správné postupy a metody podle platných zákonů.
Takže jak je to.
Úřad pro ochranu osobních údajů by mohl zasáhnout pouze tehdy, pokud by se zde jednalo o nákládání s osobními údaji.
Zde je třeba prokázat, že z kamer se pořizuje záznam. Jenže ústavní právo na domovní svobodu je silnější, takže pokud se sám neprozradí, tak smůla. Ale on ani nemusí nic nahrávat, takže ÚOOÚ by nezmohlo také nic, i kdyby je pozval domu.
Je zde možnost se bránit v občanskoprávní žalobou. Soused ti totiž asi zasahuje více než je zdrávo do tvých práv. Soud může tyto kamery nařídit demontovat.
Zajít se zeptat k policajtům, jestli soused může nahrávat nahé děti na vaší zahradě, že má kameru namířenou na bazén. Oni mu to už doma proklepnou
Jinak by mi to nevadilo - pokud vás vykradou tak tam může být nahraný zloděj..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.