Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Glukometr - cukrovka doma

Od: jana222® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den

Ráda bych si nechala ač nemám žádné příznaky či důvod změřit jen ze " zvědavosti " hladinu cukru v krvi.Myslíte že je to vhodné s glukometrem kolegyně,která mi to klidně orientačně změří.Ale já myslím že není vhodné píchat její jehličku na krev do mého prstu? ona to moc neřeší...

Nebo jsou v lékarně nějaké levnější orientační testry.

Vím že rozumné je jít k lékaři ale tam se mi jen ze zvědavosti půl dne čekat nechce.

díky

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tondac*
hodnocení

3x

To s tou jehličkou myslíte vážně? U lékaře si také necháte odebrat krev použitou jehlou? Proč myslíte, že je tolik žloutenky typu C šířené krví mezi feťáky, kteří si půčují stříkačky? Víte kolik dalších nemocí se šíří krví? Říká Vám něco třeba AIDS?

Samozřejmě je možné se nechat změřit na glukometru kolegyně. Jen potřebujete svoji lancetu (jehličku) do jejího odběrového pera (píchátka) a jeden proužek. Nevím, jaký typ cukrovky má kolegyně, ale určitě něco dostává ze zdravotního pojištění, ale určitě ji to nestačí pro běžnou potřebu a musí vše dokupovat ze svého. 50ks testovacích proužků stojí kolem 400Kč, 100ks lancet cca 300Kč. Jednorázově se můžete píchnout i jehlou na šití nebo špendlíkem jako byste si nevzala náprstek. :) Aby to mělo smysl, tak se musíte změřit nalačno, tzn že v noci nebudete pít např slazený čaj

Když si budete chtít glukometr koupit, tak bývají akce, kdy ho k testovacím proužkům dávají zdarma. Na podzim jsem tak diabetickému synovi dokupoval proužky po 350Kč a za 1Kč přibalené glukomentry rozdal babičkám. Třeba tady hlidejsizdravi.cz/... aktuálně mají 4 balení prožků + glukometr za 1200Kč. Nářadí a přístroje z Lidlu jsou většinou levné a kvalitní, ale tenhle glukáč je zbytečně drahý.

hodnocení

1x

Já vám tedy moc nerozumím,,,,,,proč neřeknete svému lékaři,ať vás pošle na vyšetření.A pak se vše od toho vyvine.Jinak glukometr dostanete koupit ve zdravotnické prodejně,

Nebo také jsou k dostání proužky v lékáně zkušební na moč-jestli máte v moči cukr..

hodnocení

0x

Skočte si do Lidlu... možná ještě budou mít Glukometr v akční nabídce...

lidl.cz/...

hodnocení

Díky.O této možnosti vím.Ale jen na zkoušku ze zvědavosti se mi tisíc vyhazovat nechce

mnd®
hodnocení

0x

Tak se píchněte špendlíkem nebo nožem,nebo čímkoliv si prostě udělejde ranku ať z ní kapne trocha krve,aby to ten glukometr pobral.

hodnocení

OK děkuju.

Jehla nebo špendlík dobrý nápad.

Poslední otázka a zase pro někoho vzdělanějšího..čím tu jehlu nebo špendlík vydesinfikovat?

Díky

tondac*

... líh, francovka, slivovice nebo vyvařit.

Když si pitvám třísku z prstu, tak špendlík jen oplachuju horkou vodou z kohoutku a pak vyhazuju. Stačí mělký vpich a zmáčknout bříško prstu. A jen pro info - diabetici se nemají píchat do palců a ukazováčků kvůli ztrátě citu po tisících vpichů.

hodnocení

0x

Já tedy nevím co má Vaše kolegyně za přístroj,ale já normálně BEZ RIZIKA NÁKAZY píchnu svým přístrojem kohokoliv.Má tetiž výměnné lacety (jehličky) které se po každém použití mají vyhodit (sám má jednu na dvě píchnutí) jinak manželce a kolegovi když chtějí smozřejmě IHNED měním!

doplněno 04.01.17 14:18:

Když si řeknu o lacety i proužky tak mi je diabetolg dá,jinak měřím jak mne napadne většinou tak jen 2-3x týdně,nejsem na inzulínu.jen na lécích.

doplněno 04.01.17 14:23:

Ještě doplnění diabetolog mi řekl jen :"Občas si změřte cukr!" jen pak dp-ráno na lačno a když po jídle tak po tuším že řekl dvou hodinách.Takže jen ráno a když se cítím blbě po návratu z práce.

tondac*

Můžu se zeptat, jak často se měříte a kolik lancet Vám dává pojišťovna a kolik musí dokupovat?

Syn se musí měřit v průměru tak 7x denně, pojišťovna mu hradí 100 lancet na rok, takže si ji mění tak 2-3x týdně. Stejně tak jehly k inzulinovému peru používal opakovaně (pojišťovna hradí jen 200ks/rok). Na tenhle režim jsme najeli na doporučení diabetologa, edukačních sester i ostatnch rodičů, protože při použití lancety na 2 vpichyve by jen za lancety doplácel 3,5tis. Stačí že na proužkách doplácíme ročně 6tis a až mu bude 18, tak najednou místo 1800ks dostane jen 1000ks. Hlavně , že existují limity doplatků, do kterých se tohle nezapočítává ...

doplněno 05.01.17 08:39:

Tak to asi vyjdete, diabetici "na prášcích" mají nárok na 100ks proužků ročně a počet lancet 100ks/ročně je kupodivu stejný pro všechny diabetiky.

nikdo*

Píchám se 2x denně a jehla v peru mi stačí tak na asi 2-4 dny, tedy 4-8 injekcí, prostě když to začne bolet. Ony mají dost proměnlivou kvalitu. Lancetu v peru měním tak dvakrát-třikrát do roka. Koukněte do vnitřní pošty tady na poradně.

tondac*

My jsme museli zavést pravidelný systém výměny jehel i lancet, protože tupější jehličky dávaly místu vpichu víc zabrat. Lancety pro jistotu kontolujeme proti světlu, protože se nám stávalo, že byla z výroby na konci trošku zalomená, takže fungovala jako háček. Synek při vpichu zatínal zuby a blb nic neřekl. :)

Loni přešel na pumpu a tam jsou teprve náklady na příslušenství, ale jak rodiče diadětí tlačí na pojišťovny, tak se to pomaličku zlepšuje. Třeba diaproužky ještě před pár lety stály skoro dvojnásobek. Jen MZ zbytečně vyhazuje peníze za registry diabetiků, místo aby zvýšilo množství hrazených pomůcek nebo je zahrnulo do ročního limitu. Myslím, že dobře kompenzovaný pracující diabetik stát přijde levněji než péče o invalidního pacienta.

hodnocení

0x

Měření "jen ze zvědavosti" nemá žádnou vypovídající hodnotu, ukáže Vám jen momentální stav cukru.

Nejideálnější je zjistit hodnotu tzv. glykovaného hemoglobinu (HbA1c) z žilní krve. Odebírá se v ordinaci nebo v odběrovém boxu polikliniky, pacient nemusí být nalačno. Toto vyšetření ukáže průměrnou hladinu cukru v krvi za období několika týdnů zpět (zhruba 4-6 týdnů). Lidově se tomuto vyšetření říká "dlouhodobá glykémie". Je pouze orientační. Pokud by vyšly kritické hodnoty, bude nutné další speciální vyšetření.

Normální hodnoty u zdravého člověka jsou 28 - 40 mmol/mol (podle standardu IFCC 2,8 - 4,0%), podezření na diabetes = 39 - 46 mmol/mol (3,9 - 4,6%), hodnota 47 mmol/mol a výš (od 4,7%) se řadí již mezi diabetes a je zapotřebí zahájit léčbu u diabetologa.

Při podezření na diabetes je nutné pravidelné měření glukometrem podle určitých zásad. Pacient si poznamenává čas a podmínky, za kterých se měří: zda se měřil po nočním hladovění, po námaze, stresu, před sportem, před jídlem, po jídle, jak dodržoval životosprávu (dieta, alkohol), atd. Diabetik by se měl změřit také vždy před jízdou autem. Pacienti ještě u sebe pravidelně sledují i příznaky, které by signalizovaly, že není vše v pořádku (přicházející slabost, studený pot, nával hladu, vnitřní třes, nesoustředěnost atd.). Pro tyto situace u sebe nosí pohotovostní cukr (hroznový cukr, invertovaný cukrový sirup - podobný užívají sportovci při extrémní zátěži a další formy).

Z tohoto velmi stručného přehledu vidíte, že náhodné měření glukometrem "jen tak" opravdu nemá význam. Pokud na něm přesto trváte, máte možnost si zakoupit v prodejnách se zdravotnickým materiálem nebo v lékárně jakýkoli levný glukometr i s lancetami (vlasové jehličky), balení bude jen vaše, odpadá riziko infekce. K potření kůže před vpichem slouží jednorázově balené čtverečky napuštěné dezinfekcí nebo dezinfekční roztoky ve spreji, poradí Vám v každé lékárně.

nikdo*

Nezlobte se, ale to je blbost co píšete. Při hladině cukru pod 3 tedy vámi uváděné hodnotě 2,8 už hrozí hypoglykemický šok. Kde jste to proboha vyčetl(a). Normální hladina na lačno je 4-6. Po jídle do 8. Cokoliv navíc už může znamenat problém. A "dlouhodobý cukr" tedy vyšetření na glykovaný hemoglobin, umí ukázat za Tři měsíce zpětně kázeň pacienta, protože červené krvinky mají životnost právě ty tři měsíce. A je to poměrně přesné vyšetření. A sice jste popsal(a) krásně přiznaky hypoglykemie, ale úplně zbytečně, protože při neléčeném diabetu hrozí hyperglykémie tedy hodně vysoký cukr, který má příznaky jiné. Těmi tazatelka netrpí. Alespoň o nich nepíše.

A pro tazatelku, ať na vás kamarádka obětuje jednu lancetu(jehličku do odběrového pera). Zas tak moc ty lancety nestojí, a stejně jsou hrazené pojiˇšťovnou.

hodnocení

0x

Dostala jsem v DIAporadně glukometr zdarma. Včetně jehliček /je jich asi 10 na výměnu/ a proužků. Jediná investice byly baterie, když se ty původní vybily.

Pokud má známá ten přístroj stejný, či podobný, jistě také může snadno vyměnit jehličku a píchnete se Vy sama.

Jinak, určitě chodíte k lékaři na kontroly. Zmiňte se mu, že byste ráda znala svou hladinu cukru a on Vás vyšetří.

Prevence je sice dobrá věc, ale když nemáte žádné problémy, ani tu hodnotu cukru znát nemusíte. Pokud by se něco dělo a chodíte pravidelně k lékaři, upozornil by Vás na to sám.

Takže za mě - máte to všechno v pořádku. Jaga.

tondac*

Obávám se, že většina rodičů diadětí Vám bude to upozornění od lékaře rozporovat. Všichni se naopak diví, proč to lékařům trvalo tak dlouho, a proč je to samotné nenapadlo. Často pak rodič diadítěte pomůže odhalit diagnózu dítěte, s kterým kolega několik měsíců běhá po doktorech. Ono vyšetření hladiny cukru se kupodivu nedělá automaticky při každém odběru.

Cukrovka je tichý zabiják,,,,,nemusí mít žádné problémy...Já neměla žádné..

cukr
hodnocení

0x

A proč vám kamarádka nedaruje na píchnutí jednu lancetu novou nepoužitou? Vždyť jich je tam dost,v jednom balení asi 50.

jentak*
hodnocení

0x

Jestli si vaše kolegyně píchá inzulín injekčním perem, ať na vás obětuje jednu jehličku do toho pera. Je to slaboučké, a kolegyně je má zdarma-platí je pojišťovna. Při troše šikovnosti, je to hned. Má to jednu velkou výhodu. Ta jehlička je mnohem slabší, než jakýkoliv špendlík nebo jehla, dokonce slabší než lanceta do odběrového pera, proto tolik píchnutí nebolí.

Měnit kvůli tomu jehličku(lancetu) v odběrovém peru nemá smysl, je to složitější, i když to také jde.

doplněno 04.01.17 15:14:

A nevěřte tomu, že to nemá význam. Jako základní orientace je to dobré. Lepší něco než nic. Před jídlem by jste měla mít hodnotu mezi 4,5-6. Po jídle to smí vylézt na 8. U zdravého člověka. Další hodnoty zjistíte snadno na internetu.

tondac*

Vždycky mě trochu vytočí informace, že diabeteci mají něco zdarma, tak dělám osvětu místo MZ :) a dodám, že diabetik má ze zdravotního pojištění zdarma jen 200ks jehel k inzulinovým perům ročne. Zbytek si musí opět platit sám (cca 300Kč/100ks). Takže pokud si inzulin aplikuje 4x denně, tak by potřeboval dokoupit cca 1200 jehel ročně (3600Kč). Většinou mají jedno pero s denním inzulinem a druhé s nočním a aby s přídělem vyšli, tak to řeší tak, že u denního pera mění jehlu 3x týdně a u nočního 1x týdně.

Ale komu z vás nebo ministerstva zdravotnictví by se chtělo nosit s sebou na odběr svoji jehlu, kterou by lékař vyhodil až po šestém použití. ;)

eivlis*
hodnocení

0x

Ja jsem si ten glukometr za litr v Lidlu ted koupila, ale jeste nevyzkousela..Musim si to poradne nacist, protoze tomu absolutne nerozumim... Mama (66)ma cukrovku v norme, ale ma ji a bere jakysi prasek a porad mi rika, ze je to dedicne a at si na to dam pozor a jelikoz jsem krapet hypochondr a vse okolo zdravi me hned vydesi,:) tak jsem si ten glukometr v Lidlu koupila. Jinak ja uz nebyla na preventivce u obvodaka 3 roky a sestra me na to uz upozornovala, takze ted pujdu a rovnou porovnam hodnoty cukru v krvi z glukometru v Lidlu a u doktora.. :) Pouzivat stejnou jehlu jako vase kamoska je totalni blbost a nedelejte to to.. Vase kamoska nema rozum, tak ho mejte vy...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]