Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem, potřebuji pomoc a snad mi budete schopni někdo poradit..Před pár dny mi napsal můj kamarád, odletěl do Thajska pracovně a jak se tak stává, přiletěl, práce byla podvrh a navíc ho okradli o všechny peníze..Když volal na ambasádu, zda by mu mohli půjčit peníze na návrat, že to v ČR splatí, řekli mu, že si může od nich pouze zdarma zavolat, víc že mu pomoct nemohou...zavolal tedy své matce, která se na něj vykašlala a řekla mu, ať si poradí sám a tátu nemá...
Snažím se mu pomoci, komunikujeme přes mail. Je docela na dně, protože nemá na jídlo, na bydlení ani na návrat a je tisíce kilometrů od domova..už jsem přemýšlela, že se poptám po okolí a udělám nějakou sbírku na letenku, ale většina lidí se mi vysmála, že když je tak blbej,ať si poradí sám..
Jenže tohle se fakt může stát každýmu a nikdy nevíme, kdy i my sami budeme potřebovat pomoc, já sama dám dohromady malou část peněz, ale ne celou letenku..proto nevíte kam bych se mohla obrátit na pomoc, to vážně ambasáda na to kašle?Nebo nevíte někdo co by se dalo dělat?
Díky za odpověď Serrah
Vy pro něj můžete udělat to, že oslovíte přes právníka ministerstvo zahraničních věcí. Naše vláda má povinnost se postarat o své občany v zahraničí, pokud jsou v nouzy. To že jej na ambassy odmítli se mi jeví jako dost nepravděpodobné, nebo vám nesdělil celou pravdu.
doplněno 30.10.09 06:55:oprava: NOUZI!
Pokud by se pořádala sbírka, podle zákona o veřejných sbírkách www.verejnesbirky.cz by musela být schválená a to by jednak situaci protáhlo a nevím, jestli by s tímhle účelem neměli problém, když to nejde ověřit. Asi nejefektivnější řešení by bylo si vzít takovou rychlou půjčku, ale od banky, ne od lichvářů. Na tu letenku snad není potřeba žádná horentní suma. A to nevím, jestli je v tvých silách a jestli jste tak dobří přátelé, že mu věříš, že ti to splatí. Ještě byhc zkusila se s pomocí obrátit na TV a na letecké společnosti.
To je opravdu těžká situace. Ale měl být připravený na to, že nemusí všechno vyjít. Nedá se nic dělat, ale jestli tam jel za prací, musí si sehnat nějakou brigádu a vydělat si alespoň na cestu domů. Navíc by se mohl obrátit na ambasádu, jestli nemá nějaké kontakty na Čechy, kteří podnikají (věřím, že jich tam je dost) v okolí a tam třeba shánět brigádu. Kdyby každému pomáhala ambasáda, jak znám naše podnikavce, hodně lidí by si tam udělalo výlet.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.