Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, jak si mohu sám vypočítat příspěvek na bydlení. Podle jakérovnice, nebo schématu se to vypočítává. Já našel na internetu kalkulačku, podle které měsíční příjem peněz násobím koeficientem 0, 35 /jsem z prahy / a tento výsledek odečtu od nákladů na bydlení a výsledek má být doplatek na bydlení. - / mám sipo účet kde je nájem, elektřina, odvoz odpadů -- -voda a topení je v nájmu, jelikož jsem v paneláku v nájemním bytě / vcelku nic složitého až nato, že mě vychází jiné číslo, jaké vychází na úp. Já použil vzorec z internetu a ještě tam něco schází, . Proto píši o radu, jak se to Přesně vypočítává . Děkuji a přeji krásný den. Jan. V.
Příspěvek na bydlení = normativní náklady na bydlení - (příjmy domácnosti × 0,35). Na webu ÚP najdete v tabulce normativní náklady na bydlení
DĚKUJI ZA SNAHU MI POMOCI A BYL BYCH RÁD,KDYBY JSTE MI ZDĚLIL,KDE DĚLÁM V POČÍTÁNÍ CHYBU. -JSEM SÁM,V PRAZE,NÁJEMNÍ BYT.NORMATIVNÍ NÁKLADY JSOU 7.731,- PŘÍJEM DOMÁCNOSTI JE 3.410,- A NYNÍ TO SKOMPLETUJI - 7.731 - ( 3.410.- x 0.35 = 1.194 ) = 6.537,- A TO JE ČÁSTKA,KTERÁ SE NESHODUJE S TÍM CO DOSTONU.NEJSPÍŠ NĚKDE MÁM CHYBU. TAK JAK JE TO NAPSÁNO NA WEBU UP UŽ TOMU VŮBEC NEROZUMÍM ,ALE BUDU SE SNAŽIT TO POCHOPIT. JEŠTĚ JEDNOU MOC DĚKUJI.JAN.V.
Pište prosím normálně. Text psaný velkým písmem se mi špatně čte, navíc se velké písmo v internetu považuje za křik.
Informace na webu ÚP je totéž, co jsem napsala v prvním řádku své první odpovědi. Já jsem použila vzorec, ÚP to vypsal slovně.
Z normativních nákladů se vychází za předpokladu, že jsou normativní náklady nižší než náklady skutečné. (Předpokládala jsem, že v Praze budete mít náklady spíše vyšší, proto jsem neuvedla, že v případě nižších nákladů se vychází ze skutečných nákladů.) Jak je to s náklady na bydlení u Vás?
Byt je nájemní nebo družstevní? I v družstevním bytě se sice bydlí na základě nájemní smlouvy (jde o nájem), ale normativní náklady pro družstevní byty jsou nižší (pro jednu osobu 4.484 Kč), protože nájemné v družstevních bytech je nižší.
Jakou výši příspěvku vypočetl ÚP? Nebyl Vám v minulém čtvrtletí vrácen přeplatek za plyn nebo elektřinu? O vrácené přeplatky se snižují náklady na bydlení za příslušné čtvrtletí.
[Nemohl byste sem vložit scany podkladů se znečitelněnými osobními údaji? Takhle se jenom dohaduji, v čem nebo kde by mohla být příčina odlišného výpočtu.]
Pomůže vám kalkulačka? Ta je přesná! finance.cz/...
Jestli bydlíte v družstevním, vodné a stočné máte na zvláštním listě, který je součástí smlouvy a změn v nákladech na bydlení.
Dobrý den,nejdříve se omlouvám za velká písmena.Používám je,jelikož jsem špatný v gramatice a nemusím řešit,kde dát velké ,nebo malé písmeno.Děkuji za informaci o internetu,velká písmena a křik.Je to pro mě novinka a díky Vám jsem chytřejší .Nyní k mé prosbě o pomoc.UP vždy zdělí,kolik dostanu a uvede cifru. To jak k tomuto číslu se dopočítal nezděluje . Já vždy doložím čistý příjem, náklady na bydlení,v mém případě SIPO účet,kde je nájem,elektřina ,odpad a to je vše.Budu konkrétní - čistý příjem měsíčně mám 3410,- nájem ,včetně elektřiny a odpadu je 6.297,- jsem v nájemním bytě v Praze.Žádný přeplatek,doplatek a td. jsem nedostal. Tyto částky se shodují v celém druhém čtvrtletí. Já se jen chtěl dobrat toho,jak to na tom UP počítají,protože at použiji jakýkoli vzor na internetu,tak vychází jiný výsledek.Navíc jsem ve středu zavolal přímo na UP a paní referentka mi zdělila,že kalkulačky na internetu nejsou objektivní ,přesné a do telefonu mi nebude zdělovat,jak to počítají.Proto jsem to skusil zde,jelikož na Poradte.cz mi již vícekrát pomohli.Děkuji a přeji krásný den.Jan.V.
Dobrý den,děkuji za snahu pomoci.Ta kalkulačka je možná přesná,ale na UP jim při zadání stejných čísel vyšel jiný výsledek i když tam nebyl velký rozdíl.Navíc jsem dostal z UP doporučení,abych se neřídil jakoukoli kalkulačkou na internetu.Ta kalkulačka na webu PENÍZE.CZ . Požádal jsem je ,proč mají jiný výpočet ,než UP a odpověděly,že je odchylka možná. Já se jen snažím získat vzorec,který používají na UP. Až tam po Novém roce půjdu,tak se pokusím dovědět více,přímo tam.Děkuji a přeji krásný den.Jan V.
Tak už je to jasnější. Vaše náklady na bydlení jsou nižší než normativní náklady na bydlení, proto ÚP musí vycházet ze skutečných nákladů.
Příspěvek na bydlení nelze počítat z normativních nákladů, pokud jsou vyšší, než kolik činí skutečné potvrzené náklady na bydlení.
Mně ten příspěvek vychází takto: 6.297 – 1.194 = 5.103 Kč (kolik Vám vypočítal ÚP?) Nekontrolovala jsem, jestli jste 35 % vypočetl správně, předpokládám (vycházím z toho), že ano.
Internetové kalkulačky většinou nezohlední vše, proto na nich vycházejí různé výsledky.
Dobrý den,nejdříve Vám velké poděkování,že díky Vám jsem se dobral nejen stejného výsledku,ale i toho jak se to kompletně počítá ,co je normativní náklady a další fráze,zde používaná.Umyslně jsem zde uvedl pouze jeden měsíc,abych to nekomplikoval.Na UP používají přesně ten vzorec,jak jste napsala s tím ,že sečtou údaje za tři měsíce a to pak vydělí třemi a zůstane průmer,který žadatel dostává.Já dostal přeplatek za celoroční vyúčtování rok 2015 částku 3.000,-Tuto částku mi započetli do příjmu rodiny,což je vpořádku,ale jelikož počítají čtvrtletní průměr,tak tento přeplatek započítali na UP do každého měsíce,což bylo místo 3.000,- / 9.000,- Já ale dostal přeplatek 1x -NE 3x !. a proto jsme se s UP neshodly ve výsledku. Díky Vám,jsem konečně přišel na to,kde je chyba a hlavně vše pochopil.Ještě jednou děkuji za Vaší trpělivost se mnou a přeji krásný den! JAN.V.
To, co uvádíte, je chybný postup. Vrácený přeplatek nelze započíst do příjmů rodiny, protože nejde o skutečný příjem.
Přeplatek se musí odečíst od nákladů na bydlení, protože jste ve skutečnosti měl náklady na bydlení nižší (část z toho, co jste zaplatil, se Vám vrátila, o tuto část byly náklady nižší).
Kdybyste neuvedl pouze jeden měsíc, byla bych Vám to vypočetla přesně.
Trvejte na tom, aby Vám pracovnice úřadu přesně vysvětlila svůj postup, a aby Vám zdůvodnila, proč co kam započítává. Zdůrazňuji, že vrácený přeplatek nelze započíst do příjmů rodiny.
Správný postup by byl tento:
{(3 x 6.297) – přeplatek } : 3 = průměrné náklady na bydlení – 1.194 = měsíční příspěvek na bydlení
Případně:
[ {(3 x 6.297) – přeplatek } = náklady na bydlení – (3 x 1.194) ] : 3 = měsíční příspěvek na bydlení
Dobrý den,děkuji,že díky Vám jsem pochopil úplně přesně a všechno,jak se vypočítává příspěvek na bydlení .To,že přeplatky se odečítají z nákladů na bydlení jsem se nikde nedočetl a mylně jsem usoudil,že každý můj příjem peněz je jako příjem rodiny.Nyní se můj propočet liší s UP již o 18 kč,což už mě vůbec netrápí a mám skutečně velkou radost,že díky Vám si dokáži spočítat příspěvek.Ještě napíši ,jak jsem postupoval a uvedu přesná čísla. -Červenec - 6.297,- - 3.000,- = 3.297,- - 1.194,- = 2.103,- ---Srpen - 5.497,- - 1.194,- = 4.303,- ---Září - 6.127,- - 1.194,- = 4.933,- / 2103 + 4303 + 4933 = 11.339,- děleno třemi = 3.779,- ----3.779,- je mnou spočítán měsíční příspěvek. UP spočítal 3.761,- měsíčně
Ještě jednou Vám moc děkuji a je mi líto,že Vaší další radu nemohu ohodnotit DOBRÁ ODPOVĚD ,jelikož jsem použil všechny a čtvrtá již není možná.Přeji krásný den.Jan.V
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.