Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám dotaz ohledně výživného, pokud se s matkou dítěte mimosoudně dohodnu na placení výživného v nějaké výši, řekněme například 3000,-Kč a mám nařízené dvě exekuce strháváním z platu je možné to výživné hradit přednostně tak že mi ho bude strhávat učetní ze mzdy? Někde jsem četl že je to přednostní pohledávka.
Exekuce mám třeba v celkové výši 60 000,-Kč, plat mám 26 000,-Kč hrubého takže za nedlouho bych měl mít i dluh splacený, z platu přibližně 20 000,-Kč čistého mě nechali cca 8500-10 000,-Kč měčíně.
Nájem platím 5100,-Kč, pokaždé jsem zaplatil nájem a něco mě zbylo na jídlo.Nyní je možné vše platit strháváním přednostně? Nebo je to tak že mi nechají stejnou částku, já z ní budu muset zaplatit alimenty a pokud mě ten zbytek nebude stačit, budu si muset požádat o příspěvek na bydlení?
Jak to prosím je? Do dluhu se může dostat každý, já to mám skrze půjčku a úraz a ztrátu práce, alimenty chci platit a bankrot nezvažuji vůči tomu že bych to měl mít brzo zaplacené.
Děkuji, Tomáš
Pokud vím, je přednostní pohledávkou dlužné výživné. Tzn., že pokud by po Vás bylo vymáháno dlužné výživné, šlo by o přednostní pohledávku.
Podle mne je nutné výživné hradit z toho, co Vám zbyde po srážkách. Ale počkejte si ještě na uživatelku @Sebod, ta to bude vědět přesně.
Dík za odpověď, našel jsem toto ale je to pro rok 2016 snad to stále platí.
Srážky se provádí z čisté mzdy a jejich výše se liší u běžných a přednostních pohledávek. Přednostní pohledávky jsou např. pohledávky na výživném, vůči státu a náhrady škod způsobených úmyslnými trestnými činy.
Nejdříve se stanoví nezabavitelná částka, ta činí na dlužníka 6 178,67 Kč; na každou vyživovanou osobu – mezi které se počítá i manžel/ka, a to i v případě, že má vlastní příjem – se k této částce přičítá 1 544,67 Kč. Celková nezabavitelná částka se odečte od výše čisté mzdy, tím se určí tzv. zbytek čisté mzdy.
Je-li tento zbytek nižší než 9 268 Kč, vydělí se třemi. Pokud není na dlužníka vedena exekuce kvůli přednostním pohedávkám, srážka činí třetinu a dvě třetiny jsou dlužníkovi ponechány. Čelí-li dlužník exekuci kvůli přednostním pohledávkám, jsou mu strženy dvě třetiny. Třetina musí být dlužníkovi ponechána.
Je-li zbytek čisté mzdy vyšší než 9 268 Kč, je částka, o kterou zbytek tuto hranici přesahuje zabavena celá a třetiny se určí z 9 268 Kč. Ty mají stejné určení jako v prvním případě.
Logicky si tedy myslim že mi nechají to co by mě nechali i kdybych neměl vyživovací povinnost a jakmile dostanu vyživovací povinnost budu platit alimenty vypočítané z platu s tím rozdílem že mi nechají kromě toho co by mě původně nechali navíc + 1544,-Kč , teda jestli je to tak.
Například z platu 18 000,-Kč čistého.
6178,-Kč+ 1544Kč na vyživovanou osobu, to je tedy 18 000-7722,-Kč to je 10 278 a z toho (Je-li zbytek čisté mzdy vyšší než 9 268 Kč, je částka, o kterou zbytek tuto hranici přesahuje zabavena celá , tedy zabaveno ještě 1010,-Kč ) takže zbyde částka 9268,-Kč z které dostanu 1/3
Znamená to tedy tak že bych měl dostat 6178,-Kč+1544,-Kč + 1/3 z částky 9268 - 3089,-Kč, výpočet znamená že bych měl dostat 10 811,-Kč a z této částky hradit i stanovené alimenty - počítáno z platu 18 000,-Kč čistého
Ivzez. Máte pravdu. Je to přednostní poledávka. Ale pouze v případě, kdy je na výživné vedena exekuce (takže se dlužníkovi dluh podstatně navýší !). Jestliže NENÍ exekuce na výživné, je to jako by žádné výživné nebylo. Takže dlužníkovi účetní v práci strhne splátku na úplně jiné exekuce a výživné ať si zaplatí dlužník z čeho chce ! Jojo, další paskvil v našich zákonech.
Dobrý den, @Sedob jste si jistý tím, že na výživné musí být vedena exekuce, aby se jednalo o přednostní pohledávku? Z čeho vycházíte? Co institut dohody o srážkách ze mzdy? Přednostní pohledávky jsou přeci jak v případě, že srážky ze mzdy byly uloženy nařízením výkonu rozhodnutí, tak i v případě, že byly dohodnuty dohodou o srážkách ze mzdy.
Stejně tak mi nepřijde správná domněnka @Ivzes , že přednostní pohledávkou na výživném je pouze dlužné výživné. O tom přeci OSŘ také nic neříká...
Tomáši, nejjistější v této situaci budete mít, pokud se obrátíte na mzdovou účetní ve Vaší firmě, která Vám v této situaci určitě bude schopna poradit (nebo bude vědět, kam se ptát o radu), řekne Vám jak se věci skutečně mají a jaké dokumenty musíte do mzdové účtárny doložit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.