Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výživné a nařízená exekuce

Od: tomasholik odpovědí: 5 změna:

Dobrý den mám dotaz ohledně výživného, pokud se s matkou dítěte mimosoudně dohodnu na placení výživného v nějaké výši, řekněme například 3000,-Kč a mám nařízené dvě exekuce strháváním z platu je možné to výživné hradit přednostně tak že mi ho bude strhávat učetní ze mzdy? Někde jsem četl že je to přednostní pohledávka.

Exekuce mám třeba v celkové výši 60 000,-Kč, plat mám 26 000,-Kč hrubého takže za nedlouho bych měl mít i dluh splacený, z platu přibližně 20 000,-Kč čistého mě nechali cca 8500-10 000,-Kč měčíně.

Nájem platím 5100,-Kč, pokaždé jsem zaplatil nájem a něco mě zbylo na jídlo.Nyní je možné vše platit strháváním přednostně? Nebo je to tak že mi nechají stejnou částku, já z ní budu muset zaplatit alimenty a pokud mě ten zbytek nebude stačit, budu si muset požádat o příspěvek na bydlení?

Jak to prosím je? Do dluhu se může dostat každý, já to mám skrze půjčku a úraz a ztrátu práce, alimenty chci platit a bankrot nezvažuji vůči tomu že bych to měl mít brzo zaplacené.

Děkuji, Tomáš

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Pokud vím, je přednostní pohledávkou dlužné výživné. Tzn., že pokud by po Vás bylo vymáháno dlužné výživné, šlo by o přednostní pohledávku.

Podle mne je nutné výživné hradit z toho, co Vám zbyde po srážkách. Ale počkejte si ještě na uživatelku @Sebod, ta to bude vědět přesně.

tomasholik
hodnocení

Dík za odpověď, našel jsem toto ale je to pro rok 2016 snad to stále platí.

Srážky se provádí z čisté mzdy a jejich výše se liší u běžných a přednostních pohledávek. Přednostní pohledávky jsou např. pohledávky na výživném, vůči státu a náhrady škod způsobených úmyslnými trestnými činy.

Nejdříve se stanoví nezabavitelná částka, ta činí na dlužníka 6 178,67 Kč; na každou vyživovanou osobu – mezi které se počítá i manžel/ka, a to i v případě, že má vlastní příjem – se k této částce přičítá 1 544,67 Kč. Celková nezabavitelná částka se odečte od výše čisté mzdy, tím se určí tzv. zbytek čisté mzdy.

Je-li tento zbytek nižší než 9 268 Kč, vydělí se třemi. Pokud není na dlužníka vedena exekuce kvůli přednostním pohedávkám, srážka činí třetinu a dvě třetiny jsou dlužníkovi ponechány. Čelí-li dlužník exekuci kvůli přednostním pohledávkám, jsou mu strženy dvě třetiny. Třetina musí být dlužníkovi ponechána.

Je-li zbytek čisté mzdy vyšší než 9 268 Kč, je částka, o kterou zbytek tuto hranici přesahuje zabavena celá a třetiny se určí z 9 268 Kč. Ty mají stejné určení jako v prvním případě.

Logicky si tedy myslim že mi nechají to co by mě nechali i kdybych neměl vyživovací povinnost a jakmile dostanu vyživovací povinnost budu platit alimenty vypočítané z platu s tím rozdílem že mi nechají kromě toho co by mě původně nechali navíc + 1544,-Kč , teda jestli je to tak.

Například z platu 18 000,-Kč čistého.

6178,-Kč+ 1544Kč na vyživovanou osobu, to je tedy 18 000-7722,-Kč to je 10 278 a z toho (Je-li zbytek čisté mzdy vyšší než 9 268 Kč, je částka, o kterou zbytek tuto hranici přesahuje zabavena celá , tedy zabaveno ještě 1010,-Kč ) takže zbyde částka 9268,-Kč z které dostanu 1/3

Znamená to tedy tak že bych měl dostat 6178,-Kč+1544,-Kč + 1/3 z částky 9268 - 3089,-Kč, výpočet znamená že bych měl dostat 10 811,-Kč a z této částky hradit i stanovené alimenty - počítáno z platu 18 000,-Kč čistého

sebod*

Ivzez. Máte pravdu. Je to přednostní poledávka. Ale pouze v případě, kdy je na výživné vedena exekuce (takže se dlužníkovi dluh podstatně navýší !). Jestliže NENÍ exekuce na výživné, je to jako by žádné výživné nebylo. Takže dlužníkovi účetní v práci strhne splátku na úplně jiné exekuce a výživné ať si zaplatí dlužník z čeho chce ! Jojo, další paskvil v našich zákonech.

karlisek*

Dobrý den, @Sedob jste si jistý tím, že na výživné musí být vedena exekuce, aby se jednalo o přednostní pohledávku? Z čeho vycházíte? Co institut dohody o srážkách ze mzdy? Přednostní pohledávky jsou přeci jak v případě, že srážky ze mzdy byly uloženy nařízením výkonu rozhodnutí, tak i v případě, že byly dohodnuty dohodou o srážkách ze mzdy.

Stejně tak mi nepřijde správná domněnka @Ivzes , že přednostní pohledávkou na výživném je pouze dlužné výživné. O tom přeci OSŘ také nic neříká...

Tomáši, nejjistější v této situaci budete mít, pokud se obrátíte na mzdovou účetní ve Vaší firmě, která Vám v této situaci určitě bude schopna poradit (nebo bude vědět, kam se ptát o radu), řekne Vám jak se věci skutečně mají a jaké dokumenty musíte do mzdové účtárny doložit.

sebod*

karlisek. Jsem si jistá, že tazatel nemůže jít za mzdovou účetní, říci jí, že se s manželkou dohodl na výživném 3.000 Kč, o tuto částku poté ponížit čistý příjem a poté teprve provést exekuční srážku.

k Ivzez. Ona ale nenapsala, že přednostní pohledávkou na výživném je POUZE dlužné výživné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]