Nejste přihlášen/a.
Pracuji u velké obchodní společnosti, od zaměstnavatele jsme obdrželi pracovní obuv - trička s logem a vesty, nikoliv pracovní kalhoty. Zajímalo by mě zda mi může nařidit v jakých kalhotech mám chodit v práci a zda mě může poslat domů.
Sdělení pro všechny zaměstnance i brigádniky:
Počínaje dnem 30.12.2016 je přísný zákaz nosit v zaměstnání tepláky, legíny, 3/4 kalhoty a kraťasy. V případě, že zaměstnanec bude takto oblečen, bude poslán domů. Povolený oděv jsou rifle nebo tmavé kalhoty.
Tohle je ještě slaboučký odvárek, ve firmách jedoucích na ISO jsem už nejednou viděl na nástěnkách ,,standard pracovní ústroje´´ Prostě vyfocený pracovník pro letní a zimní období. Což je pak striktně vyžadováno.
Silně mi to připomíná léta strávená v ČSLA
Neboli jinak řečeno - svoboda je záležitost silně relativní, mnohé současné záležitosti a nařízení zejména EU by byly silné kafe i v dobách ,,temného socíku´´
Mě by opravdu zajímalo, o jakou firmu jde - očividně si příliš svých zaměstnanců nevaží - bohužel v ČR každodení realita.
Pokud dostanete pracovní oděv, který není v rozporu s BOZP nebo není jiný důvod proč jej nenosit, jste povinen jej nosit. Zaměstnavatel je povinen své zaměstnance vybavit tak aby mohli vykonávat svoji práci, nemůže své povinosti přenést na zaměstnance. Tedy například vaše situace, dostanete vše krom kalhot. Nesmíte přijít nahá, v takovém případě si tedy musíte kalhoty zaopatřit své- civilní. Zakoník práce toto neupravuje, takže pokud není v pracovní smlouvě dáno jinak, nemůže zaměstnavatel vyžadovat nějaké konkrétní oblečení - jiná situace by nastala také ve chvíli, kdy vám zaměstnavatel na oblečení poskytl peníze.
Bohužel jelikož většina lidí u nás je ráda za to že je to málo co je, tak to neřeší a nechá si sr*t na hlavu. - proto to nikdo neřeší a většina raději řekne - tak si ty kalhoty kup.
Nehledě na to, že nějaký papír někde na nástěnce lze jen těžko považovat za směrodatnou hodnotu. Pokud to není v pracovní smlouvě, firemních předpisech nebo zákoně (který je samozřejmě nadražený těm předpisům) tak si může na nástěnku pověsit kdo chce co chce.
Mám zatím za sebou celkem pestrou kariéru, a vždycky jsem měl v pracovní smlouvě nebo pracovní náplni jeden z odstavců ve smyslu "... plnit příkazy nadřízeného, pokud mají souvislost s vykonávanou prací."
Dress-code, ať už povinný nebo doporučený, pod to podle mě spadá.
Souhlasím, že zaměstnavatel, pokud vyžaduje konkrétní opblečení, tak ho má poskytnout. Ale v dotazu zaměstnavatel nevyžaduje konkrétní oděv - tazatelka si může do práce vzít jakékoliv kalhoty ze svého šatníku, jen ne krátké.
Jen doplním naši vnitrofiremní směrnici
Zde je krásně vidět opět rozdíl zahraničí X my ... bohužel ... Pracoval jsem kdysi dávno v zahraničí, už v té době byli podmínky, benefity a volnost zaměstnání v zahraničí na úrovní na které zde není dodnes.
Mohli bychom opět prohlásit "ježiši kdyť jsou to jen nějaké hadry" .. jenže tady to začíná, jde to přes trapné benefity které většina zaměstnavatelů nabídne, rovnou přes neproplácené přesčasy až k nevyplácení výplat a dalším věcem.
Místo toho aby se proti tomu kdokoliv postavil, vždy většina lidí jen prohlásí, že je lepší nečeřit vodu.
Toto určitě neplatí o všech firmách, mnoho z nich nabídné jak zajímavé benefity tak spravedlivé zacházení, většina z nich je ale původem ze zahraničí.
Je to spíše smutné, stali jsme se otroky vlastních pravidel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.