Nejste přihlášen/a.
Zdravím, před chvílí jsem tady četla otázku o tom, že si Jmlc chtěl koupit nějaký voucher na pobyt a oni po něm chtěli číslo platební karty včetně datumu expirace. To se mu nezdálo a tak se tady zeptal jestli je to normální a všichni mu radili aby to rozhodně nedělal, že by mu mohli účet "vybílit". To mne hodně zarazilo, protože přesně tyto údaje jsou přímo podmínkou k tomu, aby člověk mohl nakupovat přes AliExpres. Jinak nakupovat nelze. Platíte bankovním převodem a přesně chtějí znát číslo karty, datum expirace, jméno a tajný čtyřmístný kód karty. Ten se zobrazí v puntících, ale musíte tyto údaje zadat, jinak to nejde. Tak se teda ptám jak je možné, že tady to nevadí a u toho nákupu voucheru tady v Čechách to je tak velké nebezpečí. Může mi tohle někdo vysvětlit? Děkuji.
doplněno 30.12.16 15:52:
Asi jsem to měla dát do "financí".
Dobrý den, jak jste přišla na to, že "tady to nevadí"? Každá platba kartou na internetu nese určité riziko zneužití. Proto je dobré mít alespoň nastavený nízký limit, nebo ho mít na nule a zvednout ho jen dočasně pro účely aktuálního zaplacení. Jinak právě AliExpress je ověřený lidmi po celém světě a je velmi malá pravděpodobnost, že by si vás dovolili obrat jen tak o peníze. Což třeba nemůžete bezpečně říct o nějakém malém českém obchodníčkovi...
Musíte kartu používat zodpovědně. To že se najdou lidé, že platební údaje zapisuji na potkání, tak se pak nesmí divit. Je to asi stejné, jako když někdo otevře každej email s přílohou co mu dojde a pak se diví, že má zavirované PC
Musíte si sama vytvořit nějaké měřítka, zda na Vás ta či ona služba / obchodník působí důvěryhodně. Zrovna Aliexpress, eBay, PayPal atd. jsou ověřené služby, kde je riziko naprosto minimální.
Platba kartou na netu je jištěna systémem 3D Secure,potvrzovací sms a podobně.Já to vždy dělám tak, že po zaplacení zakážu platby kartou na internetu a až to znovu potřebuji, tak službu aktivuji.Dá se to i v smartbankingu.
Na AliExpres žádná potvrzovací sms neexistuje. Je to jiný systém. A jinak kartu na placení přes internet nepoužívám, pouze platbu přes interbanking a tam je ta potvrzovací sms. Ale ani ta prý už dnes není bezpečná. On si člověk dneska prostě musí dávat pozor na všechno, ale ani tak není úplně mimo nebezpečí.
JJ, @suzymon - já párkrát přes net platil - vždy to je přes Sec. bránu - bezpečnostní, která je ohlášená a k tomu mám ještě Trusteer report nebo jak se to jmenuje - ochrana před zneužitím karty KB ... Při platbě on-line se často může uložit platební karta, a pak už to při další platbě stačí jen správně se zaregistrovat-přihlásit a platíte kartou bez zadání dat... Toto považuju za vysoce rizikové. Nebýt zkušenosti se zneužitím, asi bych také rozdával data na počkání.
V mém dotazu mne překvapilo, že někdo chce k zaplacenému voucheru data o platební kartě. Jestli kartu mám nebo ne, to je nezajímalo. Data byla nutná k provedení rezervace na určitý termín. Jak jeden z rádců podotkl - co když dostane voucher někdo darem? Nebo když někdo má expiraci platební karty končící k 1/2017 a chce jet 3/2017? To jako taky bude rezervace odmítnuta?
V mém případě jsem se dotázal mailem na poskytovatele služeb i na slevomat. Ze slevomatu mi bez potíží odpověděli týž den, z hotelu po dvou dnech ani čárka.
Moji objednávku jsem zrušil - najdu jinou nabídku.
A vám přeji, aby se vás zneužití karty netýkalo a nikdy vás nepotkalo
Jmlc, moc Vám děkuji. Já používám právě ten systém s uložením dat. Je to o hodně jednodužší, nemusím pokaždé vypisovat všechny údaje. Ptala jsem se na to několika lidí a říkali že to je docela bezpečné. Je tam ten kód a ten je skrytý, ale určitě by ho nějaký koumák odhalil lehce. Já spoléhám na ta opatření která má na svých stránkách ten portál. Mám limit na kartu, maximálně bych přišla o dva tisíce. To se stalo i mně, že jsem si to neuvědomila a zaplatila víc a platba byla odmítnuta. Okamžitě mi přišla sms, že jsem jsem přesáhla limit. Takže i to je docela dobré opatření, kdyby platil někdo jiný který neví kolik mám limit, tak mne to ihned upozorní telefonem, že se něco děje a mohla bych okamžitě reagovat. Ono je to dneska všechno dost nebezpečné. Žádné opatření není stoprocentní. Tak díky za vysvětlení a také doufám, že se mi to nestane.
Tak Vám všem děkuji. Já právě ten limit nastavený mám. Ten Pay-pal teda nemám, protože ho jaksi nepotřebuji. Už se mi stalo, že mi AliExpres i vracel peníze a vždy to bylo bez problémů. Nakupuji hodně, protože kupuji i pro známé, které tu možnost nemají, protože tomu nerozumí a nechtějí se to učit. Já to pro ně ráda udělám, nevadí mi to, ale trochu jsem se právě lekla, když jsem četla tu otázku od Asdl a ty odpovědi. Proto jsem se raději chtěla zeptat tady zkušenějších. Tak ještě jednou děkuji. Body si zasluhujete všichni, ale víte že mám jenom tři možnosti. Přeji hezký konec roku. S.
Lidi se tomu divi, ale v zahranici bezna praxe, u nas zatim jak kde. Na internetu si muze hotel zarezervovat i male dite, proto jsou nutne tyto udaje z duvodu overeni bonity klienta, taky storno poplatku nebo odchodu z hotelu bez zaplaceni. Vetsinou se plati pri odjezdu , hotel ani sam klient presne nevi, jake sluzby bude vyuzivat. Proto si hotel "zablokuje" nejakou sumu na uctu. Pri odchodu z hotelu se da zaplatit treba hotove nebo z jineho uctu a na puvodnim uctu tuto sumu hotel zase uvolni.. Nekteri se proste takto jisti, vse jde pres zabezpecene SSL servery a vubec byvh se nedivil, kdyby tento zpusob pouzivali i bezni internetovi prodejci. Potom bysme se mozna dockali skutecnych cen za postovne.
Jedna věc je předložit kartu v hotelu při check in nebo zadat údaje do platební brány (což je normální) a jiná věc je posílat číslo a expiraci karty mailem (což bylo ve zmiňovaném dotazu a je to velice "nestandardní", slušně řečeno).
Aha! Tak to jsem si ani neuvědomila. A je to pravda. On se člověk pořád musí učit. Já jsem dlouho nevěděla že je velký rozdíl mezi číslem účtu a číslem platební karty. Jelikož jsem to nikdy nijak blíže nezkoumala, tak jsem si já osel myslela, že jsou ta čísla stejná. A to si o sobě myslím, že nejsem úplně blbá.
A přitom mi pořád vrtalo v hlavě jestli není nebezpečné dávat své číslo účtu, když ho každý může opsat. Pochopila jsem to až pak, když jsem si uvědomila svůj velký omyl.
Bohužel údaje z platební karty má obchodník k dispozici a může platbu opakovat. Proto je nejlépe po platbě další platbu zablokovat, nebo použít zvláštní účet s nulovým zůstatkem. Málo obchodníků má 3D zabezpečení. No on to nejspíše žádný obchodník neudělá, protože by se nezvěrohodnil. Spíš bych byl opatrný u Aliexpressu na ochrannou lhůtu. Zrovna dnes jsem musel otevřít spor. Obchodník nereagoval a zbývaly tři dny.
Horší jsou služby které mají v nečitelných podmínkách zkušební platbu na týden a pokud se platba neodvolá, tak dochází k revorlingu a s tím ani banka nic neudělá.
Tak tohle zatím neznám. Už mi vraceli peníze třikrát a to během tří měsíců. Jak jsem psala objednávám hodně. Ale vždycky to probíhalo tak, že jsem napřed upozornila obchodníka, že jsem zboží neobdržela a že hodlám otevřít spor. Pokaždé okamžitě reagovali a doslova prosili abych to nedělala, že je to pro ně velmi špatné a že mi prodlouží ochrannou lhůtu. Že oni zboží odeslali a že ho určitě dostanu. Nejsem žádný pes, tak jsem odepsala že počkám ještě týden navíc, ale pak spor otevřu, protože nechci přijít o peníze. Ve dvou případech jsem čekala 14 dní, ale nic nedošlo. Peníze mi vrátili během pěti dnů na můj účet. Já teda nevím jak to chodí na českém portálu, používám francouzský, ale myslím si, že podmínky musí být úplně stejné. Jenom je trochu otravné to vyplňování formuláře, ale jinak to nejde. Teď zrovna mám jednu zásilku která je zřejmě ztracená. Chystám se reagovat tento týden. Dělám to nerada, protože vím, že oni to určitě odeslali, ale to je risk každého obchodníka i kupujícího. Tak mi je divné, že ten Váš prodejce na Váš dopis nereagoval vůbec. V tom případě bych jednala ihned.
No z 200 objednávek bylo minimum problémů. Teď zrovna tři. Parní žehlička v krabici přejeté parniválcem a naprasklá. Číňan slíbil novou, reklamaci řeší pošta.
Fleška obchodník nereaguje. Čekal jsem snad 40 dnů, pozítří končí lhůta.
Zato kartáček přišel během týdne, ale jeden. Pokud dobře chápu měly být dva.
V odkazu se píše 1 set, tedy jedno balení obsahující:
1 x toothbrush handle...jedna "základna/pohon"
2 x brush head...dvě hlavice
1 x protective cover...kryt
Takže by to mělo být OK
Máte to správně. Původní cena byla 3.99, teď je 3.99 Set obsahuje jeden komplet kartáček s hlavicí plus jedna hlavice navíc. Tedy dva kusy. Proto tomu říkají "set". Dole to máte i vyobrazené. Chápu, že to je někdy zavádějící. Ono je potřeba číst úplně všechno. Mají to doleji napsané podrobně co obsahuje balíček za tu cenu 3.39 dolarů. Je tam jeden set, tudíž jeden kartáček komplet+jedna náhradní hlavice - dva kusy. A to jeden kus za 1.70 dolarů, krát 2 je 3.40 dolarů
Nenakupuje poprvé a vím co to je lot. Lot je vždy několik stejných kusů. Set je jistě sada. Něco s příslušenstvím.
Takže žádný jeden kartáček a dva náhradní. Původní cena mne nezajímá. Tam je cena 1,70 což je polovina z celkové ceny. Za co je tedy ta cena 1,70 což ovšem nejde objednat.
Že 2x1,70 je 3,40 to snad vím. Ovšem co je tedy v ceně 1,70
Teď jsem objednal a již přišlo toto
Ano objednal jsem 8 lotu a přišlo 800 diod a je to naprosto v pořádku. Jedna dioda by stála 0,01. Naprosto identický případ
Toto si objednala sousedka za 80 Kč. Ani těch 155 ani dočasných 59. Baleno v BLISTRU. Z Číny to dostanu volné bez baterií asi za 7 Kč
Lot, nebo set je v podstatě stejné. Vždy se jedná o více kusů. Jestli jsou dva, pět, nebo sto, to už nehraje roli. I sada se může skládat pouze ze dvou kusů. Ono záleží na tom jak to prodejce myslí. Tady u těch zubních kartáčků to myslel evidentně tak, že jsou v jednom balení dva kusy zboží. Tudíž pro něj je to "lot" a také to tam má napsáno a i vyfotografováno. A když jste objednal 8 "lotů", tak muselo přijít 800 kusů, protože jeden lot byla ta sovka. Podle mne je to také dobře. Ale i ty kartáčky jsou dobře. Jsou tam prostě dva kusy v balení, prodejce nelhal. Nikde není napsáno konkrétně čeho dva kusy jsou v tom lotu. (2 morceaux / lot tedy přesně napsal 2 kusy=lot (morceaux je francouzsky kus, nebo také část) a dva kusy (tedy části) v tom balení jsou. A o tom já mluvím. Že to člověk musí pořádně číst, oni také nemluví všemi jazyky a používají překladače a navíc chtějí zaujmout jako každý prodejce. Ale musí jeho nabídka odpovídat skutečnosti. To by mu u "Alika" neprošlo. Takže tady je to správně i s těmi kartáčky.
Nemá cenu to rozebírat. Ani ty dva kusy není pravda. Jsou tři. A co je za 1,70. Musí to fungovat jako u těch diod. Prostě dva kartáčky. Bude spor. Většinou vyhoví. Pokud ne rozsekne to Aliexpress. Jednou mi přišel špatný TV tuner. Nechtěl to uznat a chtěl ho zpátky. To by bylo drahé poštovné.Necukl jsem a rád vrátil 300 Kč. Vždycky žebrají o 5 hvězdiček. Tak jsem mu je dal.
Máte pravdu. Ono je to o tom jak tomu každý chce porozumět. Vy říkáte že máte tři kusy. Asi myslíte samotný strojek bez nástavce. To je jeden kus, pak nástavec s kartáčkem, druhý kus a ještě jeden nástavec s kartáčkem, třetí kus.Ale takto to nemá prodejce uvedeno. Nicméně Vám samozřejmě přeji, abyste měl úspěch s reklamací.
Vlastně přesně takto to má prodejce uvedeno nahoře, teď jsem to ještě jednou četla. Ale v balení je to uspořádáno tak, že je jeden kartáček na nástavec už našroubován, a druhý náhradní kartáček je vedle. Tudíž jste opravdu dostal celkem tři kusy, prezentované jako dva. Ale chápu Vás, Vy jste si myslel, že dostanete celkem šest kusů za tuhle cenu.
Číňan se taky staví na zadní. Všechno je v BLISTRU pevné uzavřeno. Nejenom hlavice s kartáčkem, ale další dva kartáčky přiloženy. Pokud uvádí lot za 3,40 a kus za 1,70 tak bych se rád dozvěděl co je za 1,70. Prostě lot je odjakživa dva a více stejných výrobků. Většinou kus vychází výhodněji, než jinde objednat pouze jeden kus. Taky jsem doufal, že za 3,40 dostanu dva stejné kusy. A bylo by jedno zda je přiložen jeden, dva, nebo žádný náhradní kartáček.
A nechci žádných 6 kusů. Jeden kus je vždy jeden komplet. Očekával jsem dva komplety.
Já se také kolikrát divím jak to tam mají zamotaně prezentováno i jiní. Také jsem se jednou spletla. Objednávala jsem pletací přízi a špatně jsem pochopila jeho reklamu. Také jsem koukala jako puk a pak jsem si to znova přečetla celé a nakonec jsem to pochopila. A to čtu francouzsky jako česky a stejně jsem to na první přečtení pochopila špatně. A i když odpovídají na dopisy, tak musí mít člověk jeden smysl navíc, aby si vydedukoval co chce autor říci. Tak si od té doby dávám velký pozor a raději čtu dvakrát a všechno. No, snad se nějak dohodnete. Jednou mi nedošla šála a on mi nabízel, že mi pošle novou. Z opatrnosti jsem se ho zeptala jestli bude v tom případě zadarmo. A on mi napsal, že ne, že on musí také platit poštovné a jak by k tomu přišel a že ho bolí hlava.
No už jsem dál nekomunikovala a nechala si vrátit peníze. Ale ještě teď se doma směju, když si na to vzpomenu. Ona ho asi ta hlava opravdu bolela, já mu totiž předtím psala každý druhý den.
No jeden pár dnů po objednávce mi napsal toto
Grace Xiao
2016-11-22 00:23:18
The logistic return the parcel.
Pls open a dispute,I will do the refund for you soon.
Já to nějak nepochopil, nechal plavat a čekal.
Asi mně ale žádá ať otevřu spor, že vrátí peníze, neboť se mu zboží vrátilo z celnice, nebo odjinud
Ze měsíc jsem se zeptal že čekam. Bez odpovědi. Lhůta končila a tak jsem otevřel spor. Najednou píše ať se zeptám na poště. Buď on nic neví, nebo já mám zmatek, kde je zboží. Spor už nemohu zrušit. Znova nejde otevřít.
A vadná parní žehlička kterou možná pošta zaplatí, tak obchodník bez podmínek napsal, že podle novou. Jen jsme prodloužili lhůtu k převzetí původní objednávky, která zůstala nepotvrzená, neboť krabice přišla jak přejetá tankem.
Ano, akceptoval, že otevřete spor a píše, že vrátí peníze brzy. Ono jim to trvá 4 až 5 dní, než to naskočí na Váš účet. Vy jste spor v tu chvíli neotevřel, tak on nic nedělal. Jestli Vám teď píše, abyste se informoval na Vaší poště, tak to také znám a je to zbytečné. Nic nerušte a čekejte, pokud jste stihl ochrannou lhůtu, peníze Vám vrátí "Alík". Jemu se zboží nevrátilo, o tom nepíše a pochybuji, že by to tady na celnici dělali. Kdo by zaplatil náklady. Někdy se balíček prostě ztratí. V tom obrovském množství to není divu. To je riziko obchodování a neseme ho všichni. Jak prodejce, tak kupující. I my musíme zaplatit ihned, jinak zboží nikdo nepošle. Ale já mám pocit, že oni jsou na tom hůř. Když se něco takového stane, tak my se sice trochu rozčilujeme a nervujeme, ale dostaneme peníze zpátky. Zatímco oni nedostanou nic a to odešlou zboží na své náklady a ještě jim někteří lidé dávají velmi špatné hodnocení, protože jsou nasra.í že zboží nedostali. Já se snažím být velmi shovívavá i když jsem také někdy naštvaná. Ale vždycky se vmyslím do jejich pozice a tu jim teda nezávidím. Tak snad to s tou žehličkou dobře dopadne. Ten otevřený spor rozhodně nechte běžet.
Asi to mají nepřehledné. Já na ten jeho pokyn nereagoval, když končila lhůta, tak jsem otevřel spor a najednou píše ať se zeptám na poště. Spor by mohl potvrdit. Nereaguje a tak se za dva dny automaticky ukončí. Objednám znova.
Jenže zboží již není ve slevě a navíc teď je nejdražší dolar 26,60 Kč
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.