Nejste přihlášen/a.
Ahoj , potřebuju poradit : Dělám na polovičný úvazek, dvacet hodin týdně, měsíčně by to mělo být osmdesát hodin, jenže tento měsíc nebudu těch osmdesát hodin ,mít, je zaměstnavatel povinen mi to doplati do poloviny minimální mzdy? Mám HPP, na dvacet hodin týdně, beru ID prvního stupně. Vždy to chodí tak, že mi zavolají a já jdu , nemám žádný pevný čas, kdy mám jít do práce.Jsem tam druhý měsíc , minule to vyšlo, ted hodiny mít nebudu.
Co přesně jste si se zaměstnavatelem sjednala? Jde o pracovní smlouvu nebo o dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Situace – tak jak ji popisujete – mi připomíná spíše DPČ.
Jestli jste uzavřela pracovní smlouvu, je zaměstnavatel povinen Vám přidělovat práci ve sjednaném rozsahu. Také by Vás musel s rozpisem pracovních směn seznámit minimálně dva týdny předem (žádné "na zavolání").
Pokud by pro Vás zaměstnavatel v případě pracovní smlouvy neměl dostatek práce (tj. nepřiděloval Vám práci ve sjednaném rozsahu), šlo by o překážku na jeho straně, za niž by Vám náležela náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Ale (jak už jsem napsala) na mne to působí dojmem, že jde o DPČ (chodíte do práce na zavolání, to v případě pracovní smlouvy nebývá). V tom případě byste měla nárok na odměnu (mzda u pracovní smlouvy) za skutečně vykonanou práci.
Doplacení do minimální zaručené mzdy (nikoliv minimální mzdy) by přicházelo v úvahu v jiných případech.
Odkaz z první odpovědi se podle mne nevztahuje k Vaší situaci, v odkazu jde o částečnou nezaměstnanost, což není Váš případ. Zde bych to (pokud jste uzavřela pracovní smlouvu) viděla na "klasickou" překážku na straně zaměstnavatele s náhradou mzdy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.