Nejste přihlášen/a.
Ahojte,
mám takovou věc... bratránek (27let) je gay, někteří z rodiny to o něm víme, jiní to spíše jen tuší... problém je, že se za to nejspíš před rodinou stydí, jelikož se nás straní, většinou se neúčastní rodinných setkání, je odtažitý, ... Vím o něm, že se léčil(í) s depresemi což může být možná také v rámci vyrovnávání se s tímto statusem. Ráda bych mu pomohla (a myslím, že můžu mluvit i za širší rodinu ne jen za sebe), je možné, že se zbytečně trápí, může si myslet, že by to rodina nepřijala, přitom vím, že máme v rodině rozumné lidi, kteří ho mají rádi a jsem si jistá, že by jejich reakce nebyly negativní. Nemáte nějaký nápad, rady apod. i třeba z vlastní zkušenosti s coming outem? Je něco co by to třeba mohlo dotyčnému ulehčit, nebo co by chtěl slyšet? Přeci jen je rok 2016 a myslím, že poměry ve společnosti se -naštěstí- už natolik změnily, že mi přijde velmi líto, aby se kvůli tomu trápil
díky moc!
Vůbec bych se do toho nemíchala. Je to dospělý člověk, už dávno není v pubertě a ví co dělá. Na nic bych se neptala a žádné narážky bych nedělala a hlavně mu nic nenabízela. To že je gay, jestli opravdu je, dneska vůbec není žádný problém a on to určitě ví také. Odtažitý může být z jiných důvodů než si Vy představujete. A jestliže to nikomu nahlas neřekl, tak se mu to prostě nechce rozebírat. A je docela možné, že si uvědomuje jak na něho všichni koukáte, jak ho pozorujete, jak ho zkoumáte a právě proto je odtažitý a vyhýbá se rodinným setkání. Leze mu to asi na nervy. Nemá poptřebu se veřejně před rodinou k něčemu "přiznávat". Nic neprovedl. Nejlépe byste udělali, kdybyste to přestali mezi sebou řešit a nechali ho žít. Až bude chtít, tak vám to poví. Je docela možné, že ty deprese má právě proto, že z vás všech cítí jak ho neustále přetřásáte a zkoumáte a on se cítí mezi vámi nesvý, tak se vám všem raději vyhýbá.
Kaio, to je nesmírně náročný krok i pro toho, kdo ví, že to jeho okolí unese. Já bych za ním přišla a zeptala se, jak se má jeho přítel (má-li nějakého), jen tak mimochodem. Prostě bych dala najevo, že to vím, ale aby nepadla slova "já vím, že jsi gay" nebo "všichni to víme, nemáš se čeho bát". Pokud byste k podobnému kroku přemluvila i další lidi z rodiny (ty, kteří už to ví), může se ve Vaší přítomnosti uvolnit a třeba se odhodlá. V každém případě ale je to celé na něm, on musí iniciovat ten proces, kdy se to má dozvědět zbytek rodiny. Pokud nechce, nechejte ho, i když máte pocit, že ho to trápí. Vím proč, věřte mi
Já si myslím, že ulehčit mu to můžete pouze tím, že mu vysvětlíte, že všechno je lepší, než nejistota. Ať to dopadne jak chce. Už se trápil dost dlouho a je čas postoupit o krok dopředu. Jinak mu pomoci nemůžete, je to jeho volba!
No a tím, že s ním dáte řeč, že mu řeknete, že to skoro všichni víte, mu to usnadníte. Zjistí, že se svět nezbořil. Ale jinak za něho nic neřešte!
kaio, coming out je náročný krok, který za Vašeho bratránka nemůže udělat nikdo jiný, jen on sám. Můžete mu za sebe nabídnout soukromý rozhovor a při něm otevřít tuto (hlavně pro Vás) nepříjemnou situaci. Mezi čtyřma očima ho ujistěte o podpoře širší rodiny a také o tom, že vám všem při rodinných oslavách jeho přítomnost chybí. Snažte se respektovat i možnost odmítnutí z jeho strany. Buďte trpěliví a dejte mu čas, aby v sobě našel odvahu nebo aby se zachoval tak, jak bude vyhovovat jemu. Předpokládejte, že dospělý muž jeho věku už může mít dávno zkušenost s nejrůznějšími podpůrnými weby s gay tématikou, mohl docházet do poradny atd. Nicméně "přiznání se" k odlišnosti v sexuálním životě je jen na jeho rozhodnutí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.