Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darovací smlouva

Od: zabkag® odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, mám dotaz.
Otec mi zhruba před 8 lety daroval půlku domů,teď jsme se nepohodlí,otec se se mnou nebaví a dům mi chce vzít. investovala jsem do domu spoustu peněz a času.Má na to právo?
doplněno 27.12.16 17:27: Ještě doplním,že jsem otci nijak neublížila jen nesouhlasí s mim novým vztahem.
doplněno 31.12.16 08:33: Dobrý den,ještě bych potřebovala vědět jednu věc.Druhá pekla domů je sestřenice,která tam nebydlí a v životě tam nešla ani prstem.Za svou půlku domů chce Poe nesmyslně vysokou částku i když mám udělaný odhad na částku jinou.Chtěla bych vědět jestli může berou cizímu svou půlku prodat bez mého svolení.. Já se tam opravdu dost nadrela,ke to moje druhé dítě... Děkuji za rady a a přeji všem co tu radi a pomáhají krásný a lepší Nový rok.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

pokud vám dům daroval je na to papír a je li půlka již na vás napsána bude téměř nemožné aby vám tu půlku otec dokázal sebrat

vše by muselo jít k soudu a otec by musel objasnit a dokázat že se k němu nechováte jako dcera tak jak máte

vše by bylo na dlouhej loket a tátu by to stálo dost peněz

hodnocení

Ano samozřejmě na to papír mám.Děkuji za odpověď.

mcgregor
hodnocení

1x

Otec se může domáhat navrácení daru soudní cestou, pro zvláště závažné porušení dobrých mravů vůči jeho osobě, ze strany obdarovaného. Může se jednat například o fyzické napadení, hrubé nadávky.. dosvědčené, třeba sousedem :D U soudu můžete samozřejmě požadovat Vaše (prokázané) investice zpět.

doplněno 27.12.16 17:33:

Takový důved není v žádném případě postačující.

sebod*
hodnocení

0x

ano, sestřenice může prodat svoji půlku bez Vašeho svolení

hodnocení

Urcite a nemusi ho nabidnoout prvni me jako spolumajiteli?

8mugu

Dle "nového" OZ již nemusí. Může ho prodat komukoliv.

hodnocení

Tak nemam zadnou sanci proti tomu neco udelat?Dekuji

Z vašeho dotazu není zcela jasné, zda jde o tzv. ideální polovinu domu nebo reálnou polovinu. V prvním případě se jedná o vlastnictví, kdy celou nemovitost vlastníte vy a vaše sestřenice společně, každá jednou polovinou. Reálná polovina znamená, že dům je rozdělen na poloviny, např. dva samostatné byty a každá z vás by byla majitelkou jednoho bytu a tak by to bylo zapsáno v katastru nemovitostí. Pokud by se jednalo o první případ, sestřenice by svůj podíl velice těžko prodávala, asi by nenašla kupce - s výjimkou vaší osoby. Jestliže jde o druhý případ, sestřenice může svou polovinu prodat i bez vašeho souhlasu, v tom ji nemůžete nijak omezit.

hodnocení

Dobry den ano jedna se o prvni pripad,je to jeden veliky rodiny dum s jednim vchodem,jedna bytova jednotka.No pravesestrenice by natruc chtela prodat polovinu memu bratrovi sekterym se nejak moc nestykam.Mam papiry od opryvy celeho domu,byla to ruina,kdyz jsem to dostala,Je nejaka sance treba prez pavníky,ze musí svou polovinu nabidnout prvni me jako spolumajiteli k prodeji?Dekuji moc.

sebod*

znovu. Ne, nikdo Vaši sestřenici nedonutí, aby to prodala Vám.

cicko*

Jen dodám, že sestřenice má nárok na nájemné za užívání jejího podílu nemovitosti a veškeré prostředky z vaší strany investované do společné nemovitosti jste měla nechat odsouhlasit i ostatními spoluvlastníky. Bez tohoto souhlasu jste v podstatě na svůj účet zvelebovala i majetek spoluvlastníků a v případě vypořádání je velká pravděpodobnost, že budete platit i za to, co jste již sama jednou pořídila.

Spoluvlastnictví je jedna z nejhorších forem vlastnictví.

Jediná rozumná rada je - podobrém se s ostatními spoluvlastníky dohodnout na vypořádání, jinak téměř vždy proděláte!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]