Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce bytu

Od: mettaxa® odpovědí: 21 změna:

Zdravím,

myslíte si, že je v dnešní dobré sehnat ať už v aukci, exekuci nebo jinde starší byt, zrekonstruovat ho a pak prodat? Vím, že by to nehodilo moc, třeba jen 200 - 300tis.(jestli vůbec), ale jako menší podnikání by to jít mohlo? S tím, že většinu práce bych udělal osobně a pouze to "těžší" a kvalifikované, bych nechal udělat odborníky. Samozřejmě s ohledem na velikost bytu, polohy apod. Předem díky za Váš názor :)

doplněno 27.12.16 12:22:

Jo, to chápu. Díky. Člověk musí mít tak trochu kliku a dobrý rozhled a vychytat dobrý byt, což nějaký čas tvrá. S tím počítám.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

5x

Můj názor nebude akceptovat nikdo z modernistů a maximalistů.Panelový byt je schopen ke slušnému bydlení i po velmi nízkých investicích.

Nechápu dost dobře snahu některých nových majitelů,odstranit vše,co v bytě je,a vytvořit z něj za vysokých nákladů hrubou stavbu.Pohodu k bydlení lze vytvořit jen opravou omítek stěrkami a vymalováním kvalitní interierovou barvou,nebo ještě lépe tapetou.Velmi hrubé a rozpraskané stropy zakrýt dekorativními kazetami,nebo nalepením desek ze sádrokartonu.Není potřeba používat nákladný systém nosné konstrukce sádrokartonu.Původní krytinu lze vyměnit za plovoučku,nebo lino,ale celoplošné zátěžové koberce mají také slušnou užitnou hodnotu.Dekorativní hodnota dnes vyráběných vliesových tapet rozhodně předčí i profesionální malování.Kuchyňské stěny a koupelnové povrchy v moderním provedení lze zajistit i na původních umakartových panelech.Dnešní lepicí materiály umožní dokonalé provedení.Je nutné si uvědomit,že jste leckdy masírováni reklamou reikonstrukčních firem,které si z rekonstrukce dělají výdělečný důl.

JABRAKA

hodnocení

S tím nelze nesouhlasit.. a právě na tom a tomu podobném lidé vydělávají..

korina*

ono se jedná o to když chcete pouze byt vylepšit a zmodernizovat a nebo ho situačně změnit např. ze 2-1 udělat 3-1, tak to je potom hukot, nezůstane kámen na kameni...

Jabraka - Připomíná mi to větu z jednoho budovatelského filmu: " Nevzhledné fasády zakryjeme trvalou výzdobou". Nic ve zlém, ale Vámi popisovaná "rekonstrukce"je právě to, co za rekonstrukci rozhodně nepovažuju. Vy radíte vytvořit jakousi "potěmkinovu vesnici", ze které si nový majitel bytu bude časem rvát vlasy.

Přidávám další odkaz na to, jak taky vypadají byty ve starších domech. Rád si dám poradit, jak Vámi popisovanými způsoby dokážu vyrovnat například podlahu, na šířce 3 metrů pronesenou o 10 cm? Jak zařídím, aby elektroinstalace z 30 let odpovídala dnešním předpisům? Jak uvolním zarostlé litinové odpady? Jak zamaskuju shnilé okenní rámy? Jak položím nové lino na děravou parketovou podlahu? Dalo by se ještě dlouho pokračovat, ve zdech starých bytů se nachází nespočet překvapení.

A co se týká paneláků, souhlasím, že jejich rekonstrukce tak náročná být nemusí. Ale zrovna u těch umakartových jader pravdu nemáte. Samozřejmě se nové kachlíky dají nalepit na umakart, ale tím těžko opravíte jejich prohnilou konstrukci. Ty ocelové nosníky pod umakartem se často dají drolit rukama a pohromadě je drží právě jen ten umakart.

jabraka*

Magdone,

Mluvíme každý o něčem jiném.

Dělali jsme stovky úprav stěn pomocí tapet,není to ani na západě nějaká podřadná činnost.Neprosazuji ani lepení sádroše na stropy,jen je to trochu alternativa.Viděl jsem sádrokartonové stropy,u domu,na němž vítr sebral střechu.Proto bych se do toho nehrnul-.Ale polystyrenové dekorační čtverce jsou vcelku vhodné.Jde o to,použít vhodný materiál,než házet na panel štuk.Co se týče koupelny,nenašel jsem zatím tak zlikvidovanou konstrukci jádra,aby se nedalo obložit keramikou.Několik jader jsem polepoval dekorativním linem,což mi osobně připadá jako velmi levné a ideální řešení.Fasády,okna a topení v paneláku koresponduje s vlastnictvím domu a čeká obvykle na centrální řešení,výměna oken,radiátorů i stoupaček.

Vyměnit skříňku jističů a případné posílení přívodu proudu,natažení kabelu připojení elektřiny přímo do kuchyněje vcelku velmi levná záležitost,výměna rozvodů za Cu nutná ve většině případů není.Stačí výměna zásuvek a vypinačů.Sám v takovém bytě bydlím a žiju i podle mínění mých návštěv ve velmi slušném prostředí.

JABRAKA

@jabraka: ...rozpraskané stropy zakrýt dekorativními kazetami,nebo nalepením desek ze sádrokartonu

Určitě nemám ani zdaleka tolik zkušeností, ale doporučovat lepení sádrokartonu na strop nepovažuju za 2x rozumné. Žádný z výrobců SDK desek to nepovoluje, alespoň jsem se o tom nikde nedočetl, naopak, všude se píše, že suchá omítka je použitelná pouze pro obklady stěn a nikoliv stropů. Není divu. Promáčený strop asi dloho pohromadě držet nebude a dostat SDK deskou letící 2 metry vzduchem bych opravdu nechtěl.

Jabrako další *palec* v totmo vláknu a bodík.Při své "rekonstrukci" jsem použil jako vstup plány na reko obdobného (jak plochou tak i orientací) panel bytu firmou (zapůjčil mi to na mé plánování známý)-cena byla skoro 200 000kč-hlavní bylo jádro a pak opravy štuků + sobě i podlahy z 60%.Já si dělal krom vody a elektra vše sám (jsem zedník) a stálo mne to cca30 000kč takže rozdíl je skoro 170 000kč,

hodnocení

1x

Většina lidí si ani nedokáže představit, co obnáší poctivá rekonstrukce starého bytu. To není jen vymalovat a natřít okna. Pokud to má k něčemu být, zapomeňte na rekonstrukci ve stylu pořadu "bydlení je hra". Koukněte na tyhle fotky, jsou z jedné takové rekonstrukce bytu 2 + 1. Když si toho uděláte hodně sám, vyjde Vás taková rekonstrukce na 1/2 milionu. troufnete si na to? Osobně bych to na kšeft dělat nechtěl.

hodnocení

No, dělal jsem dlouho elektrikařinu, takže takový bordel jsem už viděl nesčetněkrát, je na tom spousta práce, ale výsledek stojí za to, pokud vše dopadne, jak má. Nemyslím teď peníze, ale přeměnit něco takového, v něco tak krásného :)

Magdon-*palec*Když jsem v dotazu četl tak jsem jako reko bral jen výměnu umakartu v paneláku za ytong,ale ty jdeš ještě o lněkolik levelů výše!

ovczaak*
hodnocení

0x
Znam par lidi,kteri se takto zivi. Ja bych takto tzv.rekonstruovany byt rozhodne nekoupil. Pokud to udelate poradne,prodelate. Pokud budete rekonstruovat na prodej,chudak novy majitel...

8hel
hodnocení

0x

Ve většině případů se hodnota nemovitosti nezvýší ani o investované peníze. Takže slepá cesta.

Cesta vede koupit celý bytový dům(komplex bytových domů) v nějaké vyloučené lokalitě a udělat z toho bydlení pro slušné lidi. Ale to chce nějaký kapitál.

hodnocení

0x

No, u nás se byty před a po rekonstrukci cenově liší cca o 200-300 tisíc, což je +/- cena rekonstrukce, pravda, dělané dodavatelsky. Takže 200-300 tisíc to u nás nehodí v žádném případě. Takže se zavřete na několik týdnů do bytu, necháte na tom ruce a "kvalifikovanější odborníci" si nechají zaplatit práci bez rizika, které ponesete celé Vy. Já bych do toho nešel. Na druhou stranu, to je důvod, proč mám pořád, ehm, nic. Narozdíl od bráchy, který začal taky téměř od nuly a dnes má slušně velkou firmu.

doplněno 27.12.16 13:52:

@naufrago: Je to přesně tak, jak napsal @ovczaak, je obrovský rozdíl mezi rekonstuovat pro sebe a rekonstruovat na kšeft. Z tohohle důvodu je blbost kupovat byt po rekonstrukci. I z hlediska absolutního laika bych byl radši, kdybych měl rekonstrukci podle sebe, než se půl života koukat na obkladačky, které někdo vybral, protože ušetřil 30 Kč /m2. A u nás na to už asi spousta lidí přišla, proto nechce dávat o půl mega víc za něco, co tu hodnotu nemá. Na druhou stranu existuje dobrá polovina lidstva, která do toho ty prachy prostě nacpe, jinak by se tím těžko kdo živil.

To zase tady rekonstruované byty "jedou". Reality tady sleduji dlouhodobě a dva příklady z okolí: ségra koupila rekonstruovanou 3+1 za 1 800 000, nerekonstruovanou ji prodávali snad rok za krásnou cenu, rekonstruovaná šla hned. Ještě jsme tehdy nadávali, že do toho dali tolik peněz, dneska (asi 4 roky nato) se 3+1 za tu cenu dá těžko sehnat... pak jsem dlouhodobě sledovala byt ve vile na Masarykově třídě (lukrativní lokalita), velká 4+1 za 1 250 000 v příšerném stavu byla na prodej několik měsíců. Nechápala jsem, že to nikdo nekoupí, já mít ty peníze, beru ji hned. Pak na čas zmizela a najednou se objevila rekonstruovaná za cenu, kterou si už raději nepamatuji, pak už jsem ji neviděla vůbec a na zahradě tam nedávno přibyla houpačka.

Ale z doslechu znám pár lidí i ve svém okolí, kteří se koupí, rekonstrukcí a prodejem živí, myslím, že místo pro dalšího nemusí být.

doplněno 27.12.16 15:06:

Ampere, já to chápu. Taky bych nekupovala po rekonstrukci (pokud by tam tedy nebylo x dalších faktorů, které by hovořily "pro"). Ale ano, tady na to asi lidi fakt nedají.

hodnocení

Díky za odpověď. Samozřejmě, že je místo je vždy, jen se musí vychytávat nabídky, jako byla třeba tato s bytem 4+1. To je cena nádherná za jakýkoliv stav a umístění. Taková rekonstrukce se dá udělat za 700 000tisíc. a Takový byt ma potom opravdu vyšší hodnotu, než usmolené 2 miliony :)

hodnocení

A přesně takhle funguje ve světe business :-D Není poptávka, není ani nabídka, s tím se nic dělat nedá. Ona ta dobrá půlka lidí nechce ztrácet čas s rekonstrukcí, když na to ty prachy má. Na tom není nic špatného, myslím si. :-D

damandys
hodnocení

0x

Nejsi první, koho tato bezvadná myšlenka napadla. Na první pohled to může být lákavé, ale skutečnost je jiná. Pokud budeš chtít byt prodat, počítej s úhradou 15% daně z příjmu - tedy z celé prodejní ceny. Daň z příjmu se neplatí, pokud máš byt (nebo jakoukoliv jinou nemovitost) ve vlastnictví nejméně pět let. Pokud máš navíc v bytě trvalý pobyt, zkracuje se doba na dva roky. Daň z příjmu nemá nic společného s daní z prodeje (koupě) nemovitosti, ta se platí vždy a je ve výši 4%.

hodnocení

Děkuji, ale poopravím Vás, daň z příjmu se platí 15%, ale nikoli z celé prodejní částky, ale pouze z části mezi kupní cenou a cenou prodejní. Např: Koupím byt za 1 000 000 kč a prodám ho za 1 500 000kč. Rozdíl bude 500 000kč. Pokud dále prokážu náklady na rekonstrukci, převod nemovitosti apod. Zůstane mi částka plácnu 200 000kč. Z této částky se potom odvádí ona 15% daň.

balzerka
hodnocení

0x

Není to tak dávno, co jsem prodávala panelákový byt po mamince. A mohu Vám říct, že většina zájemců měla radost z toho, že jádro je původní, že počítají s rekonstrukcí, aby to měli podle svých představ. Taky jsem si vzpomněla, jak jeden bohatý pán koupil v blízké obci nevábný domek, nechal ho na vlastní náklady opravit partou vesnických zedníků. Domek opravdu prokoukl a prodal se. Jakmile měl nového majitele, tak sousedé zírali. Boháč nechal udělat černou elegantní koupelnu z velkých obkládaček, ale tato rodina ji krumpáčem rozebrala a nechali si udělat světlou mozaiku.

hodnocení

Děkuji, tomu věřím, že spousta lidí, si to udělá podle sebe, ale jsou tací, kteří raději příjdou k hotovému. Co si budeme povídat, lenost vždy zvítězí. Pokud si rodina potom krumpáčem koupelnu předělala, na tom už nezáleží, to je jejich volba :) To mě jako prodejce už zajímat nebude a ani bych se o tom nedozvěděl.

korina*

Slyším slovo rekonstrukce a vstávají mi vlasy na hlavě, za svůj život jsme rekonstruovali tři byty a jdnu chalupu ale kompletně. ve dvou bytech jsme bydleli a jeden se prodal. Chalupu jsme asi 5 let používali a nakonec se taky prodala.Poznala jsem mnoho řemeslníků, někteří s tím co tvrdili že jsou vyučeny myslím že to u nás dělali po prve.Ale našli se tací kteří dělali poctivě a k naši spokojenosti.Podotýkám že dvě bytové přestavby se prováděly v době 70tých a 80 tých let.Nic nebylo , vše se schánělo v německu a bylo to dost problematické ale dobře to dopadlo a dost často na to vzpomínáme.No dnes si skoro každý vylepšuje byt . Vše je k dostání ale těch peněz?Můj syn si vše dělá sám a trvá to už třetí rok a stále to není dle jeho představ. Jedná se o půdu která se mění v nestandartní byt se schody.Hlavní problém tam byla voda a wc.No už zbývají jedny schody a vstupní dveře, jestli si něco ještě nevymyslí.Byla jsem svědkem rekonstrukce bytu v Usa, velký rozdíl v tom nebyl...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]