Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pozemek jako ostrov - bez příjezdu

Od: pary* odpovědí: 4 změna:

Zdědil jsem pozemek, který by mohl soloužit i jako stavební parcela. Bohužel ze všech stran sousedí s pozemky souseda /nebo jeho příbuzných/, kteří mají na pozemek "zálusk" a tak mne nechtějí na pozemek pustit /pouze ze zákona, kdy se jedná o nutnou úpravu pozemku/. Jak mohu na takovém pozemku něco stavět, popř. jej prodat, když nemá příjezdovou komunikaci a se sousedy se nedomluvím?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Pary, napadla mne jedna věc, zkuste s nimi domluvit směnu pozemku. To by možná mohlo vyjít, když jim nabídnete slušné podmínky, že třeba celou výměnu zafincujete. Navíc se s nimi třeba sblížíte a budete dobrými sousedy. A to je veliká výhra, to mi věřte. V opačném případě, když si právo i třeba nějakým způsobem vymůžete, budete tam jak v nepřátelském území a to nestojí za námahu tam vůbec něco stavět. Přečtěte si příspěvky zde na poradně, co dokáží špatné sousedské vztahy. Mám to také za sebou a nikomu bych to nepřála. Zkuste o té směně popřemýšlet. *uf*

ukulele*
hodnocení

0x

je to neuvěřitelné, ale stává se to, jediná možnost, která mě napadá je odprodat pozemek sousedům...

pary*
hodnocení

Vím jen, že kdybych zde chtěl stavět, může stavební úřad dle stavebního zákona rozhodnout o přístupu na pozemek, ale co po kolaudaci?

pary*
hodnocení

napadlo mne, zda v tomto případě nelze využít také zákona:

Podle ust. § 127 odst. 3) občanského zákoníku, z.č. 40/1964 Sb. ve znění pozdějších novel, vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]