Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se vzdát dědictví

Od: jaroslavk odpovědí: 7 změna:

Zemřela babička (já jsem vnuk), která po sobě patrně zanechala nějaké dluhy, které jsme bohužel nedokázali ovlivnit a o kterých jsme nevěděli. Já věděl o jedné exekuci, kterou jsem před rokem vyplatil, teď jsem ale zjistil, že to mělo pokračování a dluh dál pokračoval.

Přímými dědici jsou moje matka a můj strýc, o kterém ale mnoho let nic nevíme, prý je bezdomovec.

Vypravitelem pohřbu byla moje matka (dcera zemřelé), která formálně pohřeb zaplatila (peníze jsem dal já). Babička nemá skoro žádný majetek, bydlela v městském bytě v nájmu. Byt jsme tento týden vyklidili, byl tu jen nábytek, nádobí a oblečení, reálně asi nic, co by notář mohl prodat v dražbě. Oblečení jsme dali do kontejneru na charitu, nádobí a nábytek jsme dali mé sestře (vnučka zemřelé). Jediná asi cenná věc je starý šicí stroj z první republiky, který je ještě provozuschopný a rozšláplý prstýnek, který jsme prodali ve zlatnictví za 500 Kč. Bohužel jsme nikde nenašli občanský průkaz, který babička u sebe neměla asi ani v nemocnici a doma také není, z osobních dokladů máme jen rodný a úmrtní list, v pohřební službě jim toto stačilo, tak i snad notáři by stačit mohlo.

Na začátku ledna půjdeme na město předat klíče. Musíme ještě zrušit elektřinu a plyn a tím by mělo být vše vypořádáno.

Bohužel mezi papíry jsme našli upomínky od více institucí, konkrétní výši dluhů nevíme, protože jsme nenašli prvotní smlouvy, ale mohlo by jít o desítky tisíc Kč. Asi své matce poradím, aby se zřekla dědictví a dluhy na ní nedopadly, ale může se dědictví vzdát, když už je formálním vypravitelem a plátcem pohřbu?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

ano.maminka může odmítnout dědictví. Jestliže bude aspoň nějaký majetek, tak z toho se v první řadě zaplatí výdaje na pohřeb (i když dědictví odmítnete). No, s tím vyklizením jste asi měli počkat na notáře, ale problém s tím nejspíš také nebude.

Musíte to písemně odmítnout u notáře.

hodnocení

0x

Přísně vzato už jste s jejím majetkem nakládali a tak by odmítnutí dědictví nemuselo být možné. Realně to ale běžně funguje tak, jak jste to udělali vy, tak by s odmítnutím u notáře neměl být problém. Že jste něco prodávali bych před notářem nezdůrazňoval.

doplněno 25.12.16 18:11:

Ano, nestačí, když se vzdá dědictví jeden. Musejí se vdát všichni, co by ze zákona postpně dědili.

dedic
hodnocení

0x

Když švagr před rokem vyřizoval dědictví po své matce a chtěl se dědictví vzdát, tak mu bylo řečeno, že když se dědictví vzdá, tak dědictví automaticky přechází na jeho (švagrovi) děti a pokud by se ho oni vzdali, tak zase na jejich děti...

Tak to švagr prezentoval - jaké jsou v tomto ohledu zákony nevím.

Pokud by to takto skutečně fungovalo, tak kdyby se dědictví vaše matka vzdala, tak se stáváte dědicem vy.

jaroslavk
hodnocení

Přímými dědici jsou dcera a syn (z mého pohledu moje matka a můj strýc). Pokud tedy dcera (=moje matka) odmítne dědit, přechází celé dědictví na jejího bratra?

hodnocení

0x

Obdžela jsem pozvánku od notářky kvůli dědictví po mé tetě a když jsem se tam dostavila, dozvěděla jsem se, co mi všechno teta odkázala, ale protože to bylo neúnosné množství předmětů, pro které jsem neměla ani místo, ani využití, tak jsem se toho zřekla, podepsala doklad a tím to bylo vyřízeno.

iz*
hodnocení

0x

Odevzdáte-li klíče od bytu až v lednu, budete podle mne muset zaplatit nájemné i za leden. Já bych klíče odevzdala ještě v prosinci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]