Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Komplikace po motonehodě

Od: davca* odpovědí: 4 změna:

Zdravím

Je mi 18 let před třčtvrtě rokem jsem měl vážnou nehodu na malém motocyklu když si mladík v BMW myslel že je na hlavní ale nebyl a střihl si zatáčku a vjel mě do protisměru takže jsem se svezl na kapotě utrpěl jsem pohmoždění krční páteře , těžký otřes mozku ,5min v bezvědomí, naraženou pánev a naražené obě stehení kosti, na pravé noze otevřená tříštívá zlomenina vč lýtkové a kotníku, na levé noze tříštivá uzavřená zlomenina též včetně lýtkové a kotníku. okamžitě mne převezli jelikož mně bylo 17 tak do dětské nemocnice na Černopolní v brně, (stalo se to už za tmy ale policie okamžitě vyvrátila jakkoukoliv moji spoluůčast , měl jsem refelxní vestu i reflexní pásky dané na řidítkách motocyklu , ten den jsem zrovna dával nové žárovky takže i to policie brala v uvahu včetně vynikajícího technického stavu stroje (po renovaci) no a po pulnoci mně nohy daly do dlah, Jak jsem se probral byl jsem určitě nadopovanej jak nevím co pač jsem nepoznal ani svoji mámu bratra i otce, a vubec sem nechtěl nic jíst a ni pít, to se postupně zlepšilo . no dvacátého mně řekli že mně to budou hřebovat tak po dvanácté už mně dali čichnout a probral jsem se až před pulnocí . No udělali mně osteosynthézu na obouch frakturách tři dny jsem naspal tak dohromady 5 hodin, pač to nešlo prášky nezabíraly. Ještě že se mně ujal tým pana Profesora Plánky, nebýt něho tak o pravou nohu příjdu. No po zbytek léčby sem se znova učil chodit prvně o chodítku a pak berle když už mně po 32 dnech pustili tak jsem hned začal cvičit dal jsem si cíl aspon třikrát vyjít schody v domě a po čtrnácti dnech jsem začal jezdit na bicyklu z berlama pichlejma v batohu-docela kuriozní pohled. asi po dvouch měsících jsem už zvládl bez berlí ale z duvodu zlomenin mám ve finále levou nohu kratší, stav se mně zlepšoval asi do července a pak se to jakoby zastavilo bylo období kdy to bylo furt stejné jak zavolalo učiliště tak jsem ještě na praxi dělat samozřejmě nemohl (obor automechanik) Mistr mně posílal do servisu kde bych byl jako na oko ve skutečnosti bych byl doma , ale to jsem odmítl ve skrze to že jsem ve třetáku a když už se mně všechno tak posralo tak tu školu musím dát ,no a ted před prázninama sem teprve začal zase makat, opět kuriozní je to že já v bolestech makám více než ostatní zdraví, no ale ještě řekněme tomukdyž jsem se flákal započaly problémy, zatuhlost kolen, bolesti kotníku a zad , a hlavně je mi furt blbě , a ráno sem rád že dolezu na záchod pak musímaspon dvě hodiny sedět než se ty nohy prkrví nobo ci co a už mužu fungovat takže mám i velkou absenci ve škole , k tomu všemu mam problémy psychické že budoucnost jakou sem si představoval že na ni mohu zapomenout .Pan Plánka mně říkal že vzhledem k okolnostem mně pravděpodobně po dosažení 25-27 věku postihne artroza do kolen protože ty hřeby cpali přes kolena-hold nevýhoda pokrokové léčby zase na druhou stranu kdybych měl sádru nechodím vubec . všichni mi říkají že mám si už žádat o invalidní podporu, jenže na první pohled jsem zdravej a to je pro posudkáře to hlavní vubec by je nezajímalo že mám jednu nohu kratší tu druhou mám ohlou druhou rovnou jak tyčka z rajčat mohl bych pokračovat , muj zásdaní dotaz tkví v tom co mně v budoucnu muže pomoct vím že mně budou ještě operovat ale pravá noha mně špatně srůstá aby mně to železo v té noze nenchali , taky to že v práci budu mít sakra problém ted kvuli častým nevolnostem a návštěvám doktoru možná ani ten učnák neudělám a to sem před havárií byl premiant . takže jak bych to měl eventuelně s tou podporou a jak by se vyřizovala?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Napsal jste toho hodně, ale není mi úplně jasné, na co se ptáte. Zdravotní otázky je nutné řešut s lékaři, udeálně s těmi, kteří už Váš zdravotní stav znají.

A ohledně podpory by bylo dobré měl uvést, jakou/kterou podporu máte na mysli.

davca*
hodnocení

Invalidní podpora

mnd®
hodnocení

0x

invalidni podpora - co to je? asi myslite invalidni duchod.poradil bych vam obratit se na MSSZ a tam se optat,zjistit co a jak zacit zarizovat.hne si tam vemte vsechny lekarske zpravy co mate.Staci zatim kopie.Papirovani a behani budete mit dost a dost.Pak mozna invalidni duchod dostanete.Ono se totiz muze i stat,ze vas uznaji invalidnim,ale to neznamena,ze musite automaticky dostat invalidni duchod.Co s vami potom pripadne pokud nebudete moct ,,normalne,, pracovat udela urad prace - to nikdo nevi.Asi nejaka chranena dilna.Hodne stesti do zivota a drzte se.

pohanka*
hodnocení

0x

Jste ještě mladý, nemáte zkušenosti, jak to v životě chodí.

To, že to nebyla vaše chyba víte Vy a vyšetřující orgány. Jste v tom nevinně, přesto budete nést následky celý život. Někdo má, jak se říká, špatně napsaný osud. Přesto se na to moc nevymlouvejte, musíte nést tuto nehodu statečně. Neměl byste dostat nějaké odškodnění, ze své pojistky a z pojistky toho viníka? Vtom se moc nevyznám, takže popátrejte, nebo odpoví někdo jiný.

Já jsem laik, ale podle mého názoru, jste měl mít po tak náročných operacích nějakou rehabilitaci.

To mi tam chybí. Možná, že ty schody, kolo, které jste si sám naordinoval, nebylo to správné. Ale chápu, že jste se chtěl dostat co nejdříve do formy a předcházejícího stavu. Zde si myslím, že jste měl mít odborný dohled, jsou na to propracované postupy a metody. Kde se stala chyba, že se Vám již nikdo po propuštění nevěnoval?

Kde máte rodiče, abyste spolu prodiskutovali minulý a současný stav? Zdá se mě, že v tom plavete sám, jak po zdravotní stránce, tak i vzdělání, též jste někde jinde ohledně sociálního zabezpečení.

Vzhledem k těžší povaze vybraného oboru s Vámi nikdo nekonzultoval, zda-li je tato práce do budoucna vhodná? Všechny informace jste měl dostat od lékařů.

Není pravda, že se na Vás posudkář těší, až Vás uvidí, jak pěkně vstupujete do dveří místnosti. Ten posudkář má Vaši zdravotní dokumentaci a lékařské zprávy od ošetřujících lékařů, tedy Vás hodnotí podle provedených zákroků, a současného stavu. Většinou už je rozhodnuto, když tam žadatel vchází. Důchod můžete dostat různého stupně, nebo existuje i důchod z mládí, též můžete důchod obdržet na uřčitou dobu. Nemusíte ho brát celý život. Pokud se zdravotní stav zlepší, tak při přezkumu bývají změny, jak nahoru, tak dolů.

Zvážila bych přechod na jiný učební obor - nebo střední školu ze zdravotních důvodů, kde není potřeba fyzická zdatnost, dobrý zdravotní stav. Tedy spíše kancelářské profese s velkým důrazem na práci s počítačem. S tímto Vám poradí na úřadě práce a též odborná profesní poradkyně - psycholožka, někoho budete mít určitě přímo na škole.

Snažte se pro sebe udělat nyní co nejvíce, nepřemýšlejte, co bude za pět, osm let, žijte nyní a získejte ze současného stavu co nejvíc a žádnou pomocnou ruku, nabídku neodmítejte. Systém je tak nastavený, že pokud máte nyní problémy, máte nárok, aby stát Vám pomohl a zabezpečil.

Zkuste všechno, říká se, že více hlav ví. Takže čerpejte co nejvíce informací, i pozdější rehabilitace mnohdy napraví chyby vzniklé nějakým zanedbáním. Poptejte se i na lázeňskou léčbu!

Takže je Vaše právo požádat o invalidní důchod, a jestli ho dostanete, nebo ne, to závisí na zdravotním stavu a dokumentaci, ne na Vás.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]