Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodný list dítěte

Od: lucka* odpovědí: 22 změna:
Zdravím,chtěla jsem se zeptat,ex přítel se kterým mám skoro 4letou dceru nastupuje do nové práce a zaměstnavatel požaduje rodný list dcery.ma na to nárok?můj zaměstnavatel to nevyžadoval.děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Vy na svou dceru neuplatňujete daňovou úlevu?

Zdá se, že se Váš přítel snaží uplatnit daňovou slevu na dítě... K uplatnění daňové slevy by s ním ale dítě muselo žít ve společné domácnosti.

lucka*
hodnocení

Od září jsem nastoupila do nové prace a uplatňovat slevu budu,on tvrdí ze to ohledně úlevy na dani není.je podány návrh k soudu zatím máme střídavou peci s tím ze on uplatňoval cele 4roky úlevu na dani.
iz*

Váš zaměstnavatel po Vás rodný list nechtěl, protože na dceru neuplatňujete daňovou úlevu.

Jestli chcete slevu od ledna uplatnit Vy, předložte zaměstnavateli rodný list a doplňte příslušné informace do prohlášení k dani z příjmu.

lucka*
hodnocení

Zaměstnavateli jsem to říkala při nástupu a rodný list dolozim hned po novem roce.

mp*
hodnocení

0x

Tak zaměstnavateli je to jedno, ten těžko bude něco požadovat. Pokud Vy budete požadovat některé sociální výhody, musíte to doložit, abyste získala slevu. Teď asi slevu chce získat manžel.

doplněno 24.12.16 22:05:

Hlavně Vám doporučuji se dohodnout v zájmu Vašeho potomka s bývalým manželem. Protože by byla škoda, kdyby jste Vaše legitimní nároky propásli a tím je darovali našemu všeobjímajícímu státu (ten by je mohl možná pak jinak blbě utratit, ale to jsem neřekl, aby mě pak nepronásledovali).

lucka*
hodnocení

Ex přítel si je vědom ze si budu žádat já.jen ze zamestnavatel na tom trval ze potřebuje rodný list dítěte,to mi přišlo divný.
klus

Ex vás chtěl se slevou na dítě předběhnout. RD zaměstavatel nepotřebuje pokud po něm nikdo nepožaduje uplatnění slevy.

lucka*
hodnocení

To jsem si také myslela,ale musím mu přeci podepsat ze úlevu na daní nemám podanou já ne?
iz*

Účetní by měla vyžadovat potvrzení Vašeho zaměstnavatele, že slevu neuplatňujete Vy (kdybyste nebyla zaměstnána, pak Vaše čestné prohlášení), ale ne každá to opravdu vyžaduje.

lucka*
hodnocení

Byla jsem na 4lete mateřské a každý rok jsem mu to musela podepsat,on byl OSVČ a ted nastoupil do zaměstnání a naléhal na to abych mu předala rodný list pro zaměstnavatele.
iz*

Kdo uplatňuje slevu za letošní rok? Váš bývalý přítel bude muset podat daňové přiznání → k tomu mu podešte čestné prohlášení, že jste za rok 2016 slevu na dítě neuplatňovala Vy.

Rodný list pro zaměstnavatele bych mu nedala, vyřiďte si slevu sama u svého zaměstnavatele.

na druhou stranu ono nedat rodný list je tak trochu jenom šprajc, který stejně nic neřeší. otec dítěte si může zařídit na matrice nový, akorát tedy využít už vystavený je rychlejší *nevi*

lucka*
hodnocení

Za minuly rok su uplatňoval on úlevu na daních to jsem mu podepsala, byla jsem na mateřský.on mi včera oznámil ze si to zařídil sám ohledně rodného listu. tak nevím co si o tom myslet,dělá jen same naschvali
klus

Naschvály jsou na prd, ale dějí se. Musíte být rychlejší než ex. Hned 27.12. 2016 zašlete doporučený dopis jeho zaměstnavateli, že žádáte o potvrzení, že na rok 2017 nebude ex uplatňoval slevu na dítě, že slevu budete pobírat vy. U svého zaměstnavatele budete muset takové potvrzení stejně předložit. Do obálky vložte i známku / pro jistotu/ na zpáteční odpověď.

Vaši žádost převezme zaměstnavatel vašeho ex nejpozději první pracovní den v Novém roce a je předpoklad, že ex ještě nebude mít vyřízenou kopie RD.

lucka*
hodnocení

Nevím kam nastoupil do prace a da se říct ze me to ani nezajímá,uvažoval o nástupu do škodovky,ale to by měl 3smeny a bylo by mu to na škodu protože soud by určil abych mela malou u sebe já,když by mel čas akorad jeden týden při raní.s tím ze do ted jako OSVČ hlídala dceru jeho máma.
pohanka*

Kdo se stará o Vaši holčičku? Kdo ji má v péči, kdo má papír od soudu?

Píšete, že bývalý byl OSVČ a měl péči o dítě, a hlídala babička /jeho matka/? A nyní by to nedostal kvůli 3 směnám. Nebo se jedná o střídavou péči?

lucka*
hodnocení

K soudu jsem podala zadost já abych mela dceru ve své peci,otec chce střídavou, což máme ted a dcera nehorazne trpí, když je u otce tak malou hlídá otce máma, což nechapu proč bych malou nemohla mít rovnou já u sebe když se ji nevěnuje jediný co udělá ze ji večer vykoupe a da spát do pokoje,cely den byl v práci az do večera což se ted akorad zkrátí na cca 8-9hod a to možná že bude dělat auta aby mel vice peněz (OSVČ byl jako automechanik)hlavně on a jeho rodina bere všechno skrz peníze...
pohanka*

Lucko, já se touto tematikou nezabývám, ale když je střídavá péče, tak jenom logicky, aby to bylo fifty - fifty, tak ten, kdo si nechá odečty, tak vratku by z dobré vůle měl rozpůlit a půlku poslat tomu druhému.

Já vím, že je mnohdy komunikace s ex těžká, mnohdy člověk tratí v jiných věcech, a myslí si, nebo i skutečně, že je mu ubližováno. Ale v zájmu dobrých vztahů v budoucnu i v zájmu dítěte, by měl člověk komunikovat bez hořkosti a ukázat tomu druhému férové jednání a podat ruku na dobré vztahy. Ukázat vstřícnost.

Nikdo se nechce dítěte vzdát a potom dítě slouží jako nástroj k vydírání a ubližování toho druhého. Člověk si rozchodem /rozvodem/ mnohdy myslí, jak vše vyřeší, ale bohužel, život postaví před nás zase nové překážky. Většinou tím trpí děti, jak vidíte.

Nastavte férové jednání. Ujistěte otce, i prarodiče, že se budou s malou stýkat v dostatečných termínech, které si domluvíte. Že nebudete pomlouvat tuto stranu, budete spolupracovat. A to dělení daně může tuto rodinnou spolupráci nastartovat. Nešlo by, aby další jednání bylo na bázi spolupráce? Kdy budete vědět, že se na rodinu můžete kdykoliv obrátit a oni Vám pomohou s malou? Nic a nikdo není ideální, všude něco je, někdy je potřeba jenom skousnout nepříjemnost a říci, že s tím nesouhlasíte, ale budiž, příště bude na oplátku podle Vás. Ukázat vstřícnost, ale totéž požadovat po druhých.

Hodně štěstí.

iz*

Já jsem to nemínila jako "šprajc". Tento rok už je vyřízený, pro příští rok si slevu tazatelka vyřídí pro sebe.

Myslíte, že požadavek "rodného listu pro zaměstnavatele" není šprajc, když se otec dítěte s matkou o tom, kdo uplatní slevu příští rok, už dohodl (připomínám, že letošní rok je vyřešen)?

lucka*
hodnocení

On mi oznámil ze už si to zařídil sám, tak mám obavy co a jak udělal.po novem roce kdy byl u účetní jsem mu to podepsala,byla jsem ještě na mateřský,následující rok prý si je vědom ze to podam ja.když jsem se ho ptala na co zaměstnavatel potřebuje rodný list tak to údajně nevěděl(pochybuju ze neví)
klus

Lucko, dostala jste dost odpovědí a na vše reagujete, že to nejde. Kdo chce - hledá způsoby, kdo nechce - hledá důvody. Zvlášte, když napíšete, že vás nezajímá, kde ex pracuje. Kdyby vás to zajmalo, tak věc vyřešíte se zaměstnavatelem vašeho ex, s námi to vyřešit nelze. Tak vlastně co chcete za odpověď?

Nevím kam nastoupil do prace a da se říct ze me to ani nezajímá,

lucka*
hodnocení

On mi to neřekne ani kdybych ho přemlouvala,proto vše půjde prez soud(správně kdo chce hledá způsob) a jsem ráda za nejlepší pravnicku z okolí,nejde mi o to aby mi platil na dceru,ale o to aby to bylo vše tak jak má a to ze ma byt dítě u matky když otec rodinu opustil!me šlo jen o to na co potřebuje zaměstnavatel rodný list dítěte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]