Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ochranná lhůta po neschopence v zkušebnídobě?

Od: konik* odpovědí: 2 změna:

Pokud jsem na delší neschopence ve zkušební době, zaměstnavatel mně může po 21 dnech dát výpověď. Vyřizuji ID (psychické potíže) a jakmile mi jej přiznají, dle zákona mi neschopenku musí ukončit do 30 dní.Abych nadále se mohla doma léčit (být na nemocenské), musím prý se nechat jeden den uschopnit (ale to už přece budu zaměstnavatelem vyhozená) a až následující den zase mohu si nechat vystavit neschopenku na stejnou diagnozu. To tedy znamená, že jeden den mezi dvěma neschopenkami budu oficiálně nezaměstnaná.Ale není tento způsob jen pro lidi, kteří už nejsou ve zkušební době? Nebo existuje ochranná lhůta sedmidní i po neschopence?

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ve zkušební době se nedává výpověď, ale ruší se pracovní poměr, a to může zaměstnavatel i zaměstnanec udělat kdykoli během zkušební doby. Je jedna výjimka - v případě onemocnění zaměstnance nelze pracovní poměr zrušit dřív, než uplyne nemocenská (je -li do 14 dní), nebo dřív, než uplyne prvních 14 dní, kdy zaměstnavatel platí náhradu mzdy. Po neschopence neexistuje žádná ochranná lhůta, když pracovní poměr netrvá.

iz*
hodnocení

0x

Ve zkušební době nejde o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době (to je jiný způsob ukončení pracovního poměru).

Zaměstnavatel může pracovní poměr zrušit už po uplynutí prvních 14 dnů nemoci (21 dnů platilo dříve → snad do konce roku 2012).

Skončí-li pracovní poměr v průběhu pracovní neschopnosti, půjde dále o nemoc v ochranné lhůtě. Ocvhranná doba se vztahuje k zánuku nemocenského pojištění, jež skončí spolu se zaměstnáním.

Bude-li nemoc pokračovat i po skončení zaměstnání a zániku nemocenského pojištění, půjde už o nemoc v ochranné lhůtě (OL), na niž se další ochranná doba/lhůta neváže.

Tzn., že pokud neschopenka skončí, nebude možné vystavit další.

Pokud by za trvání zaměstnání (nemocenského pojištění) jedna neschopenka jeden den skončila a další den byla vystavena nová neschopenka, považovala by se nová neschopenka za pokračování té původní. Nevím, jestli by toto bylo možné i v případě nemoci v OL.

Další věc je ID a neschopenka. Pokud Vám bude na současnou nemoc přiznána invalidita a invalidní důchod (ID), nemůžete na stejnou nemoc souběžně pobírat ID i nemocenské.

Nevím, jestli by bylo možné zůstat dále na neschopence a posunout začátek výplaty ID až po skončení neschopenky → toto byste měla zjistit na OSSZ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]