Nejste přihlášen/a.
ahoj, co se mi vyplatí víc finančně, když nyní brigádničím v lese a je možnost to dělat na živnost. jedná se mi o přechodnou dobu cca půl-jednoho roku, kdy budu přestavovat náš domek a u toho chodil na 2 dny do lesa. od jakého výdělku měsíčně se mi vyplatí mít živnost, když jako brigádník je sazba na hodinu 75hrubého a jako živnostník 106?
brigádník: platil bych si sám zdravotní pojištění (nyní jsem na pracáku) to je cca 1500 měsíčně.
živnostník: platba sociálního a zdravotního cca 4tis plus na konci roku daň z přijmu?
živnostník má celkově u všech druhů prací cca o 1/3 větší mzdu na hodinu.
počítám-li správně, když si jako brigádník vydělám 10tis hrubého, dostanu 8500 čistého minus zdravotka=7tis výdělek. když bych byl živnostík, tak bych dostal 13tis hrubého, minus 4 tis soc a zdrav =9tis a pak na konci roku nějaká daň, takže při tomhle výdělku mi to vychází nastejno. ale při větším výdělku už se asi pak vyplatí živnost?
Pokud si na DPP vyděláte 10.000 hrubého a podepíšet u zaměstnavatele prohlášení k dani z příjmu, obdržíte celých 10.000 Kč, z nichž budete muset uhradit jenom zdravotní pojištění.
Živnostník nemá mzdu, o mzdu jde v zaměstnání. Jako živnostník budete povinen navíc hradit sociální pojištění. Pozor na to, že to, co se nabízí jako "práce na ŽL" je Švarc systém, za který hrozí pokuta i Vám.
Hlavně je důležité rozlišovat dva rozdílné pojmy. Živnostník a OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), Živnostník vlastní nějakou živnost (třeba obchod, restauraci, truhlárnu, autodílnu a já nevím co ještě). To je živnostník. Kdo má třeba takovou provozovnu pronajatou, je OSVČ. Samostatně se výdělečně činí. Nehledě na třeba různé poradce (finanční, výživový, koučing a pod - to je klasický OSVČ). A Švarc systém je jednoduchý - pokud musíte někoho při práci poslouchat, nemáte vlastní pracovní a výrobní prostředky - je to Švarcák.
Ty dva pojmy se až tak zásadně neliší. V obou případech jde o osobu samostatně výdělečnou činnou. OSVČ může podnikat bez živnosti (platí jen pro některé obory) nebo s živností (platí pro většinu oborů).
Co se zásadně liší, je OSVČ a zaměstnanec. Pokud tazatel píše o mzdě, zaměňuje právě tyto dva pojmy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.