Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se vyplatí? brigáda nebo založit živnost?

Od: kosko odpovědí: 3 změna:

ahoj, co se mi vyplatí víc finančně, když nyní brigádničím v lese a je možnost to dělat na živnost. jedná se mi o přechodnou dobu cca půl-jednoho roku, kdy budu přestavovat náš domek a u toho chodil na 2 dny do lesa. od jakého výdělku měsíčně se mi vyplatí mít živnost, když jako brigádník je sazba na hodinu 75hrubého a jako živnostník 106?

brigádník: platil bych si sám zdravotní pojištění (nyní jsem na pracáku) to je cca 1500 měsíčně.

živnostník: platba sociálního a zdravotního cca 4tis plus na konci roku daň z přijmu?

živnostník má celkově u všech druhů prací cca o 1/3 větší mzdu na hodinu.

počítám-li správně, když si jako brigádník vydělám 10tis hrubého, dostanu 8500 čistého minus zdravotka=7tis výdělek. když bych byl živnostík, tak bych dostal 13tis hrubého, minus 4 tis soc a zdrav =9tis a pak na konci roku nějaká daň, takže při tomhle výdělku mi to vychází nastejno. ale při větším výdělku už se asi pak vyplatí živnost?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Pokud si na DPP vyděláte 10.000 hrubého a podepíšet u zaměstnavatele prohlášení k dani z příjmu, obdržíte celých 10.000 Kč, z nichž budete muset uhradit jenom zdravotní pojištění.

Živnostník nemá mzdu, o mzdu jde v zaměstnání. Jako živnostník budete povinen navíc hradit sociální pojištění. Pozor na to, že to, co se nabízí jako "práce na ŽL" je Švarc systém, za který hrozí pokuta i Vám.

mp*

Hlavně je důležité rozlišovat dva rozdílné pojmy. Živnostník a OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), Živnostník vlastní nějakou živnost (třeba obchod, restauraci, truhlárnu, autodílnu a já nevím co ještě). To je živnostník. Kdo má třeba takovou provozovnu pronajatou, je OSVČ. Samostatně se výdělečně činí. Nehledě na třeba různé poradce (finanční, výživový, koučing a pod - to je klasický OSVČ). A Švarc systém je jednoduchý - pokud musíte někoho při práci poslouchat, nemáte vlastní pracovní a výrobní prostředky - je to Švarcák.

iz*

Ty dva pojmy se až tak zásadně neliší. V obou případech jde o osobu samostatně výdělečnou činnou. OSVČ může podnikat bez živnosti (platí jen pro některé obory) nebo s živností (platí pro většinu oborů).

Co se zásadně liší, je OSVČ a zaměstnanec. Pokud tazatel píše o mzdě, zaměňuje právě tyto dva pojmy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]