Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Známý potřeboval nutně půjčit peníze, seděli jsme v restauraci a směnky samozřejmě u sebe nenosím, tak jsme napsali :
Já, xy, narozen dne xy v xy, bytem v xy, rč xy č.op. xy si půjčuji od: zase to samé- částku 100.000 kč slovy jednostotisíc korun českých a tuto částku v plné výši vrátím dne xy. Tuto částku si pujčuji při podpisu tohoto dokumentu a výši a splatnost půjčky stvrzuji svym podpisem.
v----dne---- podpis
ještě pro jistotu jsem pořídil videozáznam kde bylo videt ze jsme v restauraci mezi lidma a natočil jsem i sebe i dotyčného jak podepisuje.
Měl by byt tento dokument uznatelný?
Běžně nosíte po kapsách 100.000,-Kč, které taháte po hospodách a půjčujete lidem, ale směnku ne? Nejdřív půjčíte a pak se ptáte? Do roka sem budete psát dotaz, jak to z něj dostat. Vzít tu vaší "směnku" videozáznam a dát to k soudu.
Jako směnka to neobstojí. Kdybyste měl směnku nemusel byste podávat žalobu, ale přímo návrh k platebnímu rozkazu, který vyřídí soud bez jednání, dlužníkovi pouze pošle ten rozkaz, proti kterému může dát odpor a pak je nařízené standardní jednání. Pokud odpor nedá a nezaplatí, je možné to vymáhat exekučně.
Nicméně to co máte, by mělo stačit jako listinný důkaz, takže byste musel dotyčného zažalovat, proběhlo by standardní jednání, na kterém byste tohle použil jako důkaz. S trochou štěstí byste to měl vyhrát a v rozsudku soud uloží žalovanému zaplatit dlužnou častku, případně náklady řízení, nějaké úroky atd.
Tak jsme se potkali znovu a napsali jsme směnku podle vzoru, nechybí tam nic, vyfotil jsem fotku při podpisu.
Když dá odpor proti rozkazu tak v tom standartnim jednani znamená jaký postup?
jak jsem odpověděl níže už podepsal i směnku tak je to ok, ale chci se zeptat, pkud dojde na to že nezaplatí a bude platebni rozkaz kdy poda namitku a bude proces soudní kde mu to soud uzna zaplatit /video plus fotkymam taky/ a on na sebe nema zadny majetek tak bude asi exekuce ale splacet to bude po 500 mesičně ne?
V případě, že by rozporoval směnku, tak tam je pro Vás výhoda v tom, že soud pouze zkoumá zda směnka splňuje veškeré zakonné náležitosti. Nikoliv zda dluh je nebo není. Pokud byste směnku neměl, pak soud zkoumá i to, zda dluh vůbec vznikl.
Jinak pokud nemá majetek, tak jako všude platí, že kde nic není, ani smrt nebere. Jediné ručení, kde máte téměř 100% jistotu je tak zástava nemovitosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.