Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

DPP ukončení

Od: xxxx* odpovědí: 12 změna:

Ahoj, pracuji na DPP, chci se zeptat jestli můžu skončit z vlastní vůle ,,na hodinu,,. Dělám to čtvrtý měsíc, takže zkušební dobu sem už propásl. A je mi jasný že nedostanu zaplaceno.

doplněno 16.12.16 21:57:

No nezákonná, všude se ted´o tom píše a já se nechci podílet na něčem takovém. Co mi může udělat když skončím na hned. Písemná výpověd je na dlouho.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mp*
hodnocení

0x

DPP je hodně volný vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem (proto je tak dobrý). Bohužel se ta doba zaměstnání na DPP nezapočítává do odsloužených let pro účely důchodů (to je zase chyba zákoníku práce). Zkušební doba tam žádná není a výpovědní doba je tuším 14 dní, což je zase jedno, protože tento pracovně právní vztah je založen na vzájemné dohodě, takže prakticky může každý skončit, kdy si vzpomene. A doufám, že zaplaceno jste dostal alespoň za ty tři měsíce. Výhoda tohoto poměru je, že se vyplácí na ruku ihned po vykonání práce (pro přísné účetní se to dělá systémem záloh, a tu můžete dát jako zaměstnavatel kdykoli). Takže nevím, proč byste neměl dostat zaplaceno. Každý slušný zaměstnavatel svým pracovníkům platí (a ještě jim děkuje).

iz*
hodnocení

0x

Můžete dát výpověď se 14denní výpovědní dobou, nebo – pokud by zaměstnavatel souhlasit – skončit dohodou. Obojí → výpověď i dohoda by muselo být písemně.

xxxx*
hodnocení

No právě ,,slušný zaměstnavatel,, no varovali mě před ním. Mě zajímá jestli můžu říct ,,tak dnes vám to ještě udélám a zítra už nepřijdu,,. Krom toho ta práce je od 1.12. nezákonná. A jestli si můžu nechat peníze, které jsou menší než mi má vyplatit . Jinak smlouvu mám do 31.12. když tam je těch 14 dní na výpověd´.

iz*

Ne, nemůžete jednostranně ukončit ze dne na den ani "na hodinu". Jedinou možnost bych viděla v případě, že už jste pro zaměstnavatele letos odpracoval 300 hodin. Jinak jen písemnou dohodu nebo písemnou výpověď.

Co míníte větou: "Krom toho ta práce je od 1.12. nezákonná."?

xxxx*
hodnocení

Písmná výpověd´je na dlouho. Co mi může udělat když skončím na hned.

iz*

Neodpověděl jste mi na otázku.

Cizí peníze si nechat nemůžete ani v případě, že by Vám zaměstnavatel dlužil odměnu za práci.

Nehledejte způsob, jak něco obejít, hledejte cestu, jak problém vyřešit.

Práce na základě DPP jste legální, jako na DPČ nebo s pracovní smlouvou.

xxxx*
hodnocení

Nemám EET pokladnu.

iz*

To ovšem není problém Váš, ale zaměstnavatele. A už vůbec nejde o "nezákonnou práci".

xxxx*
hodnocení

No ale kdo mi uvěří že jsem tak blbej a že to nevím . A asi bych to měl nahlásit jenomže na to nemám, nejsem bonzák. Jinak děkuji za všechny rady.

iz*

Zdá se mi, že Vám odpovídám úplně zbytečně: Od kdy zaměstnanec odpovídá za to, že jeho zaměstnavatel porušuje zákony?

A místo Wikipedie (viz rada níže) doporučím pročíst zákoník práce.

pohanka*
hodnocení

0x

Je těžké něco radit, protože je vidět, že máte nestandartní podmínky s nestandartním zaměstnavatelem, který se nedrží přesně zákona.

Já doporučím, abyste se podíval na Wikipedii /dohoda o provedení práce/, kde máte ve velice krátkém článku vše podstatné o této činnosti. Tato dohoda určité mantinely, které jsou nutné dodržet. V bodě 2 máte TŘI možnosti zrušení, takže si zjistěte, která možnost u Vás připadá v úvahu. Vše musí být písemně.

iz*

Vážně místo zákoníku práce doporučujete Wikipedii? To snad ne!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]