Nejste přihlášen/a.
Ahoj, pracuji na DPP, chci se zeptat jestli můžu skončit z vlastní vůle ,,na hodinu,,. Dělám to čtvrtý měsíc, takže zkušební dobu sem už propásl. A je mi jasný že nedostanu zaplaceno.
No nezákonná, všude se ted´o tom píše a já se nechci podílet na něčem takovém. Co mi může udělat když skončím na hned. Písemná výpověd je na dlouho.
DPP je hodně volný vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem (proto je tak dobrý). Bohužel se ta doba zaměstnání na DPP nezapočítává do odsloužených let pro účely důchodů (to je zase chyba zákoníku práce). Zkušební doba tam žádná není a výpovědní doba je tuším 14 dní, což je zase jedno, protože tento pracovně právní vztah je založen na vzájemné dohodě, takže prakticky může každý skončit, kdy si vzpomene. A doufám, že zaplaceno jste dostal alespoň za ty tři měsíce. Výhoda tohoto poměru je, že se vyplácí na ruku ihned po vykonání práce (pro přísné účetní se to dělá systémem záloh, a tu můžete dát jako zaměstnavatel kdykoli). Takže nevím, proč byste neměl dostat zaplaceno. Každý slušný zaměstnavatel svým pracovníkům platí (a ještě jim děkuje).
No právě ,,slušný zaměstnavatel,, no varovali mě před ním. Mě zajímá jestli můžu říct ,,tak dnes vám to ještě udélám a zítra už nepřijdu,,. Krom toho ta práce je od 1.12. nezákonná. A jestli si můžu nechat peníze, které jsou menší než mi má vyplatit . Jinak smlouvu mám do 31.12. když tam je těch 14 dní na výpověd´.
Ne, nemůžete jednostranně ukončit ze dne na den ani "na hodinu". Jedinou možnost bych viděla v případě, že už jste pro zaměstnavatele letos odpracoval 300 hodin. Jinak jen písemnou dohodu nebo písemnou výpověď.
Co míníte větou: "Krom toho ta práce je od 1.12. nezákonná."?
Neodpověděl jste mi na otázku.
Cizí peníze si nechat nemůžete ani v případě, že by Vám zaměstnavatel dlužil odměnu za práci.
Nehledejte způsob, jak něco obejít, hledejte cestu, jak problém vyřešit.
Práce na základě DPP jste legální, jako na DPČ nebo s pracovní smlouvou.
No ale kdo mi uvěří že jsem tak blbej a že to nevím . A asi bych to měl nahlásit jenomže na to nemám, nejsem bonzák. Jinak děkuji za všechny rady.
Je těžké něco radit, protože je vidět, že máte nestandartní podmínky s nestandartním zaměstnavatelem, který se nedrží přesně zákona.
Já doporučím, abyste se podíval na Wikipedii /dohoda o provedení práce/, kde máte ve velice krátkém článku vše podstatné o této činnosti. Tato dohoda určité mantinely, které jsou nutné dodržet. V bodě 2 máte TŘI možnosti zrušení, takže si zjistěte, která možnost u Vás připadá v úvahu. Vše musí být písemně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.