Nejste přihlášen/a.
prosím mám dotaz,syn pracuje"neboli pracoval" pod agenturou v německu 13.12.2016 šel marodit s chřipkou,sice nechtěl ale posílal ho sám mistr k lékaři že vypadá hrozně tak šel a začal marodit, neschopenku zaslal do agentury ale dnes 15.12.2016 jsme našli ve schránce obálku bez známky s výpovědí a s lístkem ručně napsaný že nebyl 13.12.doma což nemohl být když byl u lékaře a jel si vyzvednout léky,tak že dostal k tomu to datumu výpověd 13.12.2016 a ted nevíme co dělat může někdo poradit zda bude mít neschopenku zaplacenou?zatím ji ukončenou nemá ale neví co dělat moc děkuji předem za jakoukoli odpověd ludmila
Je to česká agentura nebo německá? Co přesně stojí v dopise, který syn obdržel? Můžete sem vložit scan se znečitelněnými osobními údaji?
Pokud by šlo o zaměstnání uzavřené podle českého zákoníku práce a o platné ukončení zaměstnání, neměl by syn až do 14. dne nemoci nárok na nic, až od 15. dne nemoci by OSSZ začala vyplácet nemocenské.
Podklady by bylo nutné předávat bývalému zaměstnavateli.
česká agentura v německu
dopis byl v němčině tak že si ho dal přeložit ,zatím nevíme ale bylo tam ukončení k datumu co šel marodit
Agenturní zaměstnávání je problematické i u nás, pokud syn navíc pracoval pro německou firmu, může tam být i další problém.
Dopis v němčině napovídá výpověď od německého zaměstnavatele → ta by se neřídila naší právní úpravou, ale německou.
K posouzení situace bych musela vidět celý text výpovědi (samozřejmě bez osobních údajů). A dala bych přednost původnímu textu (překlad nepotřebuji).
Dokud není jasné, jestli a jak zaměstnání skončilo, nelze říci, jak to bude s nárokem na nemocenské.
moc moc děkuji Všem co mi odpověděli, dopis dal přeložit tak až ho donese tak ho naskenuji ale zapoměla jsem velmi důležitou věc že byl syn ještě v záuční době což mi vypadlo z hlavy
Asi myslíte "ve zkušební době". Pokud tomu tak je, klidně s ním může zaměstnavatel skončit pracovní poměr ze dne na den, což asi také udělal, ale tuto možnost má i zaměstnanec.
Zrušení pracovního poměru ve zkušební (nikoliv záuční) době je něco jiného než výpověď z pracovního poměru (jsou to dva různé způsoby ukončení zaměstnání.
Ve zkušební době nesmí zaměstnavatel pracovní poměr zrušit v době prvních 14 dnů nemoci. Tzn., že pracovní poměr skončí až po uplynutí prvních 14 dnů nemoci.
Syn v takovém případě bude mít nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele za pracovní směny naplánované do 14. dne nemoci (za první tři směny není nárok na nic).
Výše uvedené platí v případě, že jde o pracovní smlouvu uzavřenou podle našeho zákoníku práce (německou právní úpravu neznám).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.