Nejste přihlášen/a.
zdravim,chtel bych se zeptat jak je to od noveho roku(2017) s trvalym pobytem? ve zpravach v TV jsem slysel ze kdyz budu mit trvaly pobyt psany v miste kde se nezdrzuji tak mi hrozi 15tis pokuty,kdyz jsem o tom mluvil s clovekem co mi pronajima byt tak mi rikal ze je to blbost,ze treba on od pondeli do patku je v jednom baraku a na vikendy jezdi na chatu,tak ze to je nesmysl.Ja mam trvaly pobyt na urade jen z duvodu ze nemam kde jinde ho mit a on si nepreje abych v jeho byte mel trv.pobyt.Jak to tedy je?
Majitel/pronajímatel Vám nesmí bránit si do bytu, k němuž máte platnou nájemní smlouvu, přihlásit trvalý pobyt. (Viz NOZ.)
@Ben:
Pokud vím, lze trvalý pobyt zrušit jenom v případě, že dotyčný už v místě nebydlí. Dokud v bytě bydlí s platnou nájemní smlouvou, úřad trvalý pobyt nezruší. Nebo se něco změnilo?
S názorem na dohodu s majitelem samozřejmě souhlasím, hlavně kvůli budoucím vztahům.
Mnozí majitelé se domnívají, že pokud u nich nájemník nemá přihlášen trvalý pobyt, nemůže do bytu přijít exekutor, případně, že by nájemník trvalým pobytem získal k bytu nějaké právo.
Ano jedno není pravda. Exekutor může přijít kamkoliv, kde předpokládá, že povinný může mít nějaký majetek. Nikoliv jenom do místa trvalého pobytu. A trvalý pobyt nezakládá k bytu žádné právo, jde jenom o evidenční údaj.
Zkuste to majitlei takto vysvětlit, ohledně evidenčního údaje jej odkažte na § 10 zákona o evi/....
Dobrý den, myslím, že se mnoho nezměnilo, resp. možná je už nyní na zrušení trvalého pobytu formulář (u nás na radnici byl kdysi na ukázku jen vzor žádosti) a možná se již platí nějaký poplatek (bývalo to zdarma). Ten princip je stále stejný - vyřídit si trvalý pobyt (i bez souhlasu majitele) je pro nájemce (a další osoby v bytě) snadné + nový OP. Majitel potom při zrušení trvalého pobytu musí čekat (snad 6 měsíců), žádat (vyvolat správní řízení), dokládat (i svědky), bývalý nájemce musí být úřadem obeslán (tedy, nejdříve dohledán), může se odvolat nebo úřad žádost zamítne. Takže, tento prostý evidenční údaj může být pro majitele dost nepříjemný. Tento nepoměr v získání a zrušení trvalého pobytu je dán stavem, kdy se radnice brání zapisovat trvalý pobyt na své adrese - tak to přehazují na majitele nemovitostí. Ovšem, tazatele toto nemusí zajímat. On jen zaslechl v TV zprávu, že se připravuje novela zákona, ten se bude projednávat v roce 2017 a jestli bude schválen, tak nějaká změna bude až v roce 2018. Teď už jde jen o to, aby to tazatel z našich odpovědí již pochopil (má to zde napsáno několikrát). Zdravím!
Lukine, oba dva rádci přede mnou Vám radí správně.
Máte dvě otázky. První je sankce při nepobývání na trvalém pobytu, zatím je to beze změny, není žádná sankce.
Druhý dotaz je, že Vám majitel nemůže bránit nechat zapsat trvalý pobyt na adresu, ke kterému máte řádnou nájemní smlouvu.
Takže vezmete nájemní smlouvu odnesete jí na matriku a oni Vám uděljí trvalý pobyt, i kdyby se majitel domu stavěl na levý palec nohy.
jde o to ze me zajima jestli skutecne od noveho roku budou sankce za to ze v obcance mam trvaly pobyt na urade..? pac v TV to tak rikali ale na druhou stranu jsem slysel ze je to blbost ze kdyz je clovek pres tyden v baraku a na vikend jede na chatu a tudiz tam nemuze mit v te obcance dve bydliste
Vy jste se tím majitelem nechal nějak naočkovat.
Trvalý pobyt (nikoliv bydliště) je samozřejmě jenom jeden, víkendové pobyty na chatě či kdekoliv jinde na něj nemají vliv.
Totéž platí pro dovolenou, zájezdy apod.
Uvažovalo se o povinnosti hlásit změnu v případě změny pobytu nad tři měsíce. Nevím, jak to bude nakonec vypadat.
Každopádně teď můžete zajít s nájemní smlouvou na úřad a přihlásit se k trvalému pobytu bez ohledu na názor majitele.
no najemni smlouvu nemam-to se priznam a vim ze je to risk z nekolika duvodu ale tomu cloveku duveruji (((pac me tu nechal bydlet tri mesice bez zaplacenyho najmu kuli tomu ze muj zamestnavatel krachnul,pozdeji jsem mu to zaplatil takze duvera tu je)) nicmene potrebuju vedet jak to prave je s tim jakou adresu mit v obcance kdyz jsem slysel o sankcich za nespravne bydliste,nejde mi o to mit v obcance adresu bytu kde jsem,mam tam adresu MěÚ,jen se chci vyvarovat tem sankcim o kterych jsem slysel
Dobrý den, zatím se nic nemění, ale ministr Chovanec bude předkládat změnu zákona (budou tam snad i nové OP). Takže, zatím vše stejné - možná až v roce 2018 bude změna. Zdravím!
lukin - upřesněte, čeho se Váš dotaz týká. Já jsem ho pochopil jinak, než @ivzez. Ano, přihlásit se k trvalému pobytu i přes odpor majitele bytu můžete, ale on má zase právo následně Vám tento trvalý pobyt zrušit. Takže, dohoda je lepší a budou i lepší vztahy mezi nájemcem a pronajímatelem.
lukin - zatím je to jen návrh a nic se nezměnilo a nemění. Vyčkejte v klidu, jak to dopadne v roce 2017 a jestli to vůbec začne platit (nebo nebude).
Vy máte asi namysli trvalé bydliště, o trvalý pobyt žádají lidé ze třetích zemí/cizinci.
Co máte namysli vy, je hlášení bydliště byť přechodného, a to by mělo být v nejbližší době platné (otázka měsícu nebo málo let, pokud zůstane vláda v tomto složení).
Resp. vy jako občan budete muset jako za komára hlásit i to, že jedete třeba na týden k příbuzným z města někam na vesnici (nebo opačmě), pro případ že by vás hledali (policie, exekutoři, armáda v případě branné povinosti, etc..) . Je tam limit (navrhovaný) jestli se nepletu něco kolem toho týdne nebo deseti dnů, ale navrhovalo se až devadesát. V případě že zákon projde a bude aktivován, budete si moci (muset) nahlásit bydliště i bez informování majitele/pronajimatele a to i v nebytových prostorech, prostě kde jste aby to každý věděl. Proto někteří lidé pokřikují, že se EU fašizuje, etc...
Žádné sankce nehrozí, a zákon nenabyl v platnost, stále je to tak jak to bylo doposud, v TV říkali že o zákonu se teprve hlasovat bude, jelikož se o tom hovoří již od začátku současné koalice, je možné že plánovali platnost a účinost od 2017 ale prostě se to nestihlo.
Kdybyste uměl pořádně číst, tak se dozvíte výšše, že si stále pletete pojmy. Jedná se tedy o trvalé bydliště (kde by se měl měnit zákon), nebo v případě že jste cizinec (což jste ale nenapsal) například z Ukrajiny, a žádáte o trvalý pobyt, tak to je zase o něčem jiném, a vztahují se na vás trošku jiné zákony ohledně pohybu cizinců. .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.