Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
řeším docela dilema, u koho být na Vánoce. Situace se má tak, že ve svých 17ti bydlím u babičky, u rodičů už ne přes své velké konflikty (a hlavně minulosti, jako týrání) z matčiny strany. Mám jednoho bratra kterému je 11 let a žije s našima.
U babičky jsem spokojený, mám zařízené zázemí, jídlo (peru si víceméně sám, nebo za pomoci druhé babi). Tak rok zpátky se děda po mrtvici dostal do ústavu, není schopný slova, nemůže se postavit a nepoznává nás.
Když se mi nejlepší kamarád ptal, kde budu trávit Vánoce, řekl jsem že u babičky, ale že bych nejraději na celé svátky zapomněl a byl jen tak doma sám na bytě (mám vlastní, víceméně pronájem za korunu), koukal na filmy a svátky jako kdyby nebyli. On mi pak o pár dní později nabídl, že mohu jít k nim. Jeho nabídku poté podpořila mamka, když mi sama o pár hodin psala SMSku, že bych vůbec nerušil, že se mnou určitě počítají...
A do toho tátu před dvěma dny (to bylo až po kamarádově nabídce) odvezla záchranka a teď leží na neurologii, vůbec nevíme co s ním je (špatná artikulace, skoro nemluví, nechodí...). Je toho opravdu hrozně moc.
A řeším dilema u koho na Vánoce být.
1. Být doma s matkou a bráchou - asi bych je podpořil, ale opravdu s matkou nevycházím. V minulosti mě týrala, nechci od ní žádný dárek ani žádný dávat jí. Prostě by to bylo jen kvůli bráchovi, ale i s tím jsem bohužel teď hodně málo v kontaktu.
2. Být u babičky - Nechci aby tam byla sama, když je děda pryč. Strávil jsem s ní i minulé Vánoce. Když jsem toto téma naťukl, tak říkala že jí to vůbec nevadí, ale je jasný že by byla určitě ráda aby nebyla sama.
3. Být u kamaráda - to se mi z nejsobečtějšího hlediska zamlouvá úplně nejvíc, má hrozně fajn rodinu, koupil bych jim dárky... Pro mě by to bylo teď po 3 týdnech spěchu (škola, zařizování dalšího bytu - (pronájem, vymalování, podlahy) , práce) docela odreagování.
4. Být sám - Taky si myslím, že bych si odpočnul.
Prostě je to rozhodnutí, u kterého absolutně nevím - celý se to asi odvíjí od toho, jak moc sobecký si v téhle situaci můžu dovolit.
Eskadrone, rozhodně u babičky. Rozhodně! A pomoz ji s úklidem, nákupy a vaření štědrovečerní večeře. Buď s ní celý Štědrý den. Kup ji dárek, nějakou maličkost jen pro radost, ne pro hodnotu. A buď na ni hodný. Nechej ji vyprávět, jaké byly Vánoce, když ona byla malá. Víš, ona tady nebude navěky! Dej ji najevo, že ji máš rád a že jsi jí vděčný. Zaslouží si to!
Pokud z těchto možností, tak určitě s babičkou.
Jinak pokud by to bylo jen trochu možné, tak spojit a + b. Ale je jasné, že vztahy asi nejsou nejlepší, tak je otázka, jak by to bylo reálné. Přece jenom se sourozencem by bylo vhodný ten kontakt nějak udržovat. V budoucnu bude asi jeden z mála nejbližších z rodiny, kdo ti tu zůstane.
Vánoce jsou rodinné svátky, které trávíme s nejbližšími. I ty dva další dny 25., 26. se tráví s nejbližšími.
Pozvání od kamaráda přesuň na silvestra. To se jezdí někam vyhodit si z kopýtka a pobavit se lidmi i které neznáš.
Takže jako většina doporučuji být s babičkou a další dny s bratrem a návštěvy po nemocnicích.
Pokud by se mohl 24. prosinec strávit společně /ty+babička+bratr+matka/, tak by to bylo ideální.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.