Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnavatel náhrada za škody

Od: jyri* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den předminulý měsíc sem boural služební vozidlo kde vznikla škoda cca 30 000kč vše bylo nahlášené na pojištovnu přes mou pojistku na blbost a včera mi zaměstnavatel ztrhl celkem velkou část výplaty kde je psáno že je to náhrada za škody to chápu pochopitelně ale nechápu proč mi ztrhnul takovou částku že mi z vejplaty nechal 5500kč není na to náhodou nějaký zákon že by měl nechat alespon minimální mzdu? omlouvám se že tím otravuji ale je před vánoci a za 5500 nezaplatím ani nájem děkuji předem za odpoved

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Vy jste se zaměstnavatelem uzavřel písemnou dohodu o srážkách? Jestli ne, nesmí Vám zaměstnavatel ze mzdy kromě zákonných srážek (sociální + zdravotní pojištění, daň, případně exekuční srážky) nic strhávat.

A jestli jste dohodu uzavřel, měl byste v ní mít uvedenu i výši srážek.

albatros498022*
hodnocení

0x

Minumální mzdu vám zaměstnavatele ponechat nemusí, pouze životní minimum. Jinak tzv pojistka na blbost za vás uhradí 2 platy ze tří, na které má zaměstnavatel nárok. Jeden plat vám tedy bude stržen.

mot
pojistka za blbost vam zaplati tolik, kolik mate sjednano ve smlouve minus spoluucast. pokud vse bude ok.
iz*

Albotrosi, můžete své tvrzení ohledně životního minima podložit nějakým odkazem? Odpovědnost zaměstnance za škodu způsobenou zaměstnavateli je něco jiného než exekuce. Ani u exekuce však nejde o životní minimum, ale o nezabavitelnou částku.

Pětinásobek platu může (a bude) chtít u vysokých škod. Z toho se vypočítá ta pojistka na blbost v závislosti na sjednané spoluúčasti. U nás se třeba pojistka vyplácí zaměstnavateli a zaměstnanec doplatí jen tu spoluúčast. U vás to může být jinak. Každopádně není možné, aby si strhl šéf peníze bez Tvého podpisu.
iz*
4,5 násobek průměrného výdělku.

stir*
hodnocení

0x

presne jak pise Ivzez, zamestnavel nemuze na mzdu sahat. Copak, on nemel sluzebni auto pojistene?To se mi nezda...

fjvcy
hodnocení

0x
Určitě máte pojistku na blbost i na řízení auta? Normální pojistka to totiž nekryje, auto se platí extra.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]