Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Střet zájmů

Od: pulcik odpovědí: 6 změna:

Zdravím, mám dotaz ohledně střetu zájmů. budu stavět v naší obci maličkou výrobní firmu (3nová pracovní místa). Mám ale obavy že vyjádření zastupiteltva bude negativní vzhledem k zaujatosti vůči naší rodině. Rodinný příslušník je sice v zastupitelstvu ale nemá žádný vliv. Dotaz je zda-li se může tento rodinný příslušník zůčastnit hlasování zda nedojde ke třetu zájmů.

díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Počkejte...A o čem že se bude hlasovat?

K otevření firmy či postavení objektu pro výrobu přece zastupitelstvo hlasovat nemusí.

doplněno 12.12.16 12:35:

No, leze to z Vás jako z chlupaté deky.

Vyjádření OÚ..., ale z jakého důvodu? Obec je majitelem pozemku, budovy, je sousedem, majitelem sítí, nebo proč?

Pokud se bude vyjadřovat např. stavební odbor, tak se kvůli tomu zastupitelstvo scházet nebude.

Ale jistě, tak jako tak máte potom právo se odvolat k nadřízenému orgánu.

pulcik
no musi se zadat o vyjadreni OU to je budto souhlasne nebo nesouhlasne a kdyz nesouhlasne tak to postupuje ke spravnimu rizeni a to je zbytecna casova ztrata
pulcik
hodnocení

Omlouvám se byl jsem na cestách, je to nová stavba, obec se musí vyjádřit. přes její pozemek bude vézt příjezdová cesta. Úplně tomu nerozumím nejsem projektant ale pouze zadavatel, nicméně obec musím absolvovat. Jde mi spíš o ten střet zájmů. Rodinný příslušník jako řadový zastupitel-"samozřejmě že chce abych stavěl"-někdo ho může napadnout že e zaujatý. jde mi o to zda-li to je nebo není racionální popř na co se odvolat.

hodnocení

0x

Také se mi, stejně jako předchozímu rádci, zdá dotaz neúplný a snad i zbytečný. Píšete o OÚ, tedy obecním zastupitelstvu. Ale o vyjdáření k provozu firmy budete pravděpodobně žádat nějaký odbor blízkého MěÚ - měststého úřadu s rozšířenou působností. Obecní úřady tyto odbory nemají. Budete žádat třeba odbor životního prostředí. Tam odborníci posoudí, jestli nebude provoz příliš hlučný, jestli nehodláte odebírat příliš vody ze slabého vodního zdroje atd. Tam by se zaujatost vůči rodině neměla nijak projevit.

Střet zájmů se uplatňuje třeba v případě, že obec (město) odkupuje pozemek od rodinného příslušníka jednoho ze zastupitelů. Nebo zřizuje veřejnou službu, která bude konkurovat podobné službě v sousedním městě, kde je ředitelem jeden ze zastupitelů.

Ale pokud jste dostal ty informace, které popisujete, přímo od tajemníka MěÚ, tak se asi mýlím.

pulcik
hodnocení

Jedná se o novou stavbu v relativně malé obci, je jasné, že se budou vyjadřovat hasiči, živ. prostředí atd. ale obec jako taková se také vyjadřuje ke stavebnímu povolení. Možná ta pojmenování nemám úplně 100% . ale když žádám o stavební povolení tak se musí vyjádřit i obec. A zastupitelstvo hlasuje jak se vyjádří (souhlasně-nesouhlasně) potom celá věc podstupuje územnímu řízení kde stavební úřad na místě rozhodne zda-li je nesouhlas oprávněný či ne. Mě jde hlavně o to jestli můj rodinný příslušník jako řadový zastupitel může hlasovat-protože jako rodinný příslušník samozřejmě chce abych stavěl-zda-li není ve střetu zájmu při hlasování-zaujatost.

V případě, jak ho popisujete nyní, by se měl váš příbuzný hlasování zřejmě zdržet. Ale neodpovídám jako znalec zákonů, pouze jsem se v minulosti po mnoho let zúčastňovala zasedání městského zastupitelstva. Ale jen jako pozorovatel, ne jako člen zastupitelstva. V podobných případech ohlašovali zastupitelé předem střet zájmů a nehlasovali.

Ale i když se zde na poradně nemá odkazovat na jiné odborníky, doporučila bych vašemu příbuznému, aby situaci důkladně probral s tajemníkem úřadu s rozšířenou působností. (to je ten úřad, pod který spadáte z hlediska státní správy).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]