Nejste přihlášen/a.
Je mozne i po 45 r.zjistit /deti jeste ziji/ udelat testy na DNA o urceni otcovstvi?
Jeste bych chtel dodat ,ze se mne nejedna o spetne vymahani fin.obnosu do vychivt ditete,ale jedna se mi o to ,ze v pripade dokazani testu ,ze nejsem biootec ,tak by nemel by mym dedicem v pripade meho umrti. Kdyz bych nbeyl biootcem ,musim ci nemusim ho zohlednovat jako neopomenutelneho dedice.?
To by zato stalo zaplatit testy ci ne?
Ne, takhle to nefunguje. Vyvrácení biologického rodičovství totiž neznemá vůbec nic, protože právně jste otcem, dokud jste tak zapsán v matrice. Zrušení otcovství je možno jedině u soudu žalobou o určení otcovství, kde to vyvrácení biologického rodičovství funguje jako důkaz.. Ale nejprve k tomu soudu musí dojít a je dost omezeno, kdy smíte tu žalobu podat (jde to určitě do několika let od narození a možná i v dalších případech, to se ale poraďte s právníkem). Jen samotný test nemá žádnou automatickou právní váhu.
Ano. Předem dobře zvažte, zda výsledek, který získáte, přinese klid a dobro všem zúčastněným. Vzorek můžete nechat vyšetřit anonymně - ale v takovém případě nebude mít vyhodnocení žádnou právní hodnotu, pokud byste s tím chtěl argumentovat u soudu. Tzv. Akreditovaná zkouška otcovství je speciální forma vyšetření genetických vzorků a má uplatnění i u soudu. Poplatky za provedení jsou pochopitelně vyšší (kolem 15 tisíc Kč).
Vaše poznámka v závorce /deti jeste ziji/ navádí k doměnce, že jste rodičem. Dospělý potomek by spíš napsal /rodiče ještě žijí/.
Ano jsem rodic,a synovi nechci nic odkazat ,ukradl penize z me vkl.knizky a chtel me nechat bez penez v zahranici a odjet do ceska ,jeste ze jsem si toho zavcasu vsiml ,prisla mi SMS-ka ze byl vyber. Ale on to nevedel ,ze to mam takhle pojistene. Odr.1998 se nestykame ,jen zebral penize ode mne ,ze nema atd.
Ukradl mé peníze z vkl. knížky! Prosím Vás, jak se tohle dělá? Když se od roku 98 nestýkáte! To máte vkl. knížku bez zabezpečení a on k ní měl přístup?
To, co řešíte, zde nevyřešíte. Běžte k právníkovi, který se zabývá občanským právem. Od roku 2014 je nový občanský zákoník a všechny tyto problémy s právníkem a i notářem /sepsání a uložení závěti/ si ošetříte.
Pokud máte vnuky-vnučky od tohoto nezdárného potomka-nepotomka, můžete ho obejít a kvůli jeho dluhům, nezřízenému životu ho vydědit ve prospěch jeho dětí, které snad máte i v oblibě, když jste jejich dědeček. Člověk má vztah i s potomky, které nejsou jeho krve, ale viděl je vyrůstat.
Právně platné informace ohledně testu DNA a jeho aplikaci do dědického řízení Vám dá s jistotou pouze výše zmiňovaný právník, ale i notář Vám může poskytnout právní radu, protože se dědictvím zabývá.
To pohanka...Zcela jednoduse se daji vybrat penize ,ten pin code k knizce jsem mu dal ja ,kdyz by se mi neco stalo v zahranici aby ON mladej nezustal bez fin.prostredku,tak jsem mu veril a ONsel do banky a vyzvedl je.V zahranici sme byli spolu a tam zili. Capisto.IOd te doby jede kazdy na svem a za sve.
Dalsi neadekvatni odpved od vas je ,ze ja se dotazuji vas vsech na vyraz :neopomenutelny " ,ano chapu ,ze male nezletile decko -nebo invalidni dospeli by mohl byt neopomenutelnym dedicem.Ale dospely ,ktery se nicim ne[odilel na zhodnoceni eho nabyteho majetku ,tak to se mi zda ,ze to neni fer. Jakym pravem povinnosti mam mu zanechat muj majetek,proc to ma byt za povinnost ,snad by to mela byt dobra vule rodice.
od r.98 nejsem v kontaktu snim a ani nevim ci mam nejake vnuky/cky anebo ne.
Tak me napadlo se zeptat vas vsech o nazor na dane tema.
A pravnici?,sak to zname ,dnes tak a zitra uz je nezajima.
Ptam se na rady a nazory ,protoze nechci aby po me smrti ,ty co to maji zdedit muj majteke mou vuli ,tak jim nechci pridelavat starosti behanim po soudech.
Já vím, že přímo neodpovídám, i s tím člověk počítá, že napíše své pocity. Je tu rubrika volná diskuze.
Ale potom, co jste napsal, se domnívám, že jste velkorysý, dobrý muž a trápit se po tolika letech, jestli je Vaše dítě, nebo není, je skoro bezpředmětné. Vy k němu máte stále určitý vztah, věnoval jste mu svůj čas, vychoval jste ho, dal lásku, peníze, tak proč na stará kolena toto řešit a kopat okolo sebe.
Pokud máte majetek, tak to nechte podle zákona. Každý potomek stejně ve svém životě musí ukázat, co umí. Jestli dědictví promrhá, nebo rozmnoží.
Jaký vztah mají ostatní děti k tomuto ,,synovi,,. Pokud ho berou /ví?/ jako bratra, tak proč zasévat nějaké nesváry mezi nimi.
Píšu to, abyste zohlednil všechny okolnosti. I jak jste se v něm zklamal i to, co dobrého přinesl vaší rodině, vaší ženě.
Trošku tedy souhlasím s dajkou. Ale pokud jste se již rozhodl udělat pořádek ve své rodině, je vše jenom na Vás.
To pohanka ... mne se jedna o princip. To jste nepochopil? Mam majetek tak chci o nem rozhodovat sam a ne nejakej posahanej OZ .
A ktomu ,ze kopu na stara kolena kolem sebe ,co nechapete ze ma byt spravedlnost? Mozno vy jste ziskal taky majetek tym spusobem ,ze me radite :abych nekopal." jsme v diskusii,tak zase berte mou odpoved,jak pisu.
Je jedinacek a nevim o nem nic a a ni nechci ,jsou i jine prohresky ,ktere ucinil na mou osobu a proti mne ,takze takove veci se mozno slovne daji odpustit ,ale proc majetek by mu mel spadnot za take chovani a bezpracneho pricineni do klina?
Vyprdněte se na to. Všechno je tak, jak má být. Pokud máte nějaké pochybnosti, tak to vypusťte z hlavy a řekněte si, že je asi 10 procent rodin, kde otec není biologickým otcem. Důležitý při výchově dětí je příklad a ne zploditel. Nedávno jsem četla, že to procento je patrně vyšší a v této souvislosti mi přijde úsměvná dnešní móda hledání předků - kdo vám zaručí, že nějaký Josef Novák, zapsaný v matrice někdy v roce 1876 je opravdu váš předek?
Jo, jo, já já, já, přece nebudu vychovávat atd..., milý příteli, ale ten dotyčný si tu paní sám vybral! Takže tak.
To dajka ... kdybyste si precetla muj dotaz ,tak tam je jasne napsano ,ze mne zaujima pritomny cas a ze nezaujima patrat v dalece minulosti..Mne se jedna jen o to kdyz by nebyl muj biosyn ,ci mam s nim podle zakona pocita v dedictvi -zaveti? Tot vse.
cirus. Jestli se nepletu, tak máte možnost syna vydědit bez ohledu na to, zda jste biootec či nikoliv. Nebo máte možnost darovat svůj majetek za svého života komukoliv, kdo se Vám zlíbí
Jsou i další možnosti, jak ošetřit to, aby Váš majetek po Vaší smrti přešel tam, kam chcete. Již jsem se setkala s tím, že ten "pravý" dědic měl směnku podepsanou zemřelým, částka na směnce odpovídala hodnotě majetku. Možná to není košer řešení, ale dědic se vyhnul soudním tahanicím
To sebo...Hm ,mam moznost podle zakona vydedit /4 odseky jsou/ ale kdyz je syn bio /to zatim nemam overene/ tak je stale pod ochranou idiotskeho zakona -je neopomenutelny dedic.
A i tak ,muze napdanout u soudu neplatnost zaveti ,ze jsem ho vydedil anebo odkazal malo.
Tak s tou smenkou je chytre ,chtel bych vedet vice o tom. Napiste
a proc to chcete resit tak krkolomne. Po smrti se uz nedozvite,jak to vse dopadlo, navic se vse prodrazi, pokud jde majetek do dedickeho rizeni. Proc vyhazovat penize oknem? Clovek by si mel udelat poradek s majetkem jeste za zivota, tzn nejak rozumne podeíit sve deti a muzete umrit s naprostym klidem. Darovaci smlouvy na nemovity majetek si sepisete sami, dolozize na katastr a hotovo. Na movity majetek zadne smlouvy nepotrebujete, jednnoduse vse date tomu, komu chcete. Platit si testy, pak advokata kvuli vydedeni, (coz se da napadnout) je obrovska ztrata casu, problemu a taky penez a nervu. Tyto penize se daji vyuzit rozumne a hlavne v klidu.
To stir...Ja vim ,ze po smrti mi to bude suma fuk.
S dar.smlouvami asi taky to nebude nenapadnutelny ,stale tam je ten strasak ...neopomenutelny dedicove,podle debilneho zakona se narizuje neopomenout dospeleho cloveka ,proc se to neda zmenit? Jakym pravem ma rodic povinnost neco odkazovat detem ,uz dospelym? Nereknu detem jeste co nedovrsili rok dospelosti ,popripadne inva;lidnym?
Napises dar.smlouvu a po tve smrti se neopmenutelny dedic bude odvolavat na zakon ktery ustanovuje titul neopomenutelneho Kdyz pri zdravem rozumu /neni zbaven svepravnosti/ nekdo odkaze svuj majtek celkem cizimu cloveku ,tak by to melo platit a nemit moznost domahat se u soudu temi co nesjou obdarovany. Snad logicke .
Za zivota muzu rozhazet muj majtek ,nikdo mi do toho nemuze pindat co udelam ,takze zbyde NULA .A po mne neopomenutelny dedic se muze jit klouzat,ale kdyz se chci rozhodnout za zivota ze veskery majtek pripadne cizimu po me smrti tak uz je to postaveny proti zakonu. Do haje i stakovym zakonem.
nepochopil - nemovitost darujete za zivota, tudiz nic mit nebudete a po vasi smrti nebude co dedit. Nemovitost dsrujete tomu, koho uznate za vhodneho, na katastru zaplatite kolek tisic korun a tim to haslo. Pokud to bude primy pribuzny neplatite ani dan. Jen si tam napiste vecne bremeno - na doziti. Budete dal bydlet ve svem, i kdyz uz to vase nebude, ale nikdo vas vyhodit nemuze. Pokud mate penize ma uctu, tak je ulozite doma, tim padem opet do dedictvi nepujdou. Auto muzete opet prepsat na jineho, vy budete uzivatel, nikoliv majitel. Defakto nic mit nebudete oficialne, takze nebude co dedit. Takto jefnoduse rozdate majetek tomu komu sam chcete.
Biologického potomka můžete vydědit na základě jeho špatného chování k vám (zejména v případě hrubého narušení dobrých mravů, což ale lze vztáhnout i na to, jak se k vám zachoval a také nezájmu – a to, jak píšete, je rovněž jeho případ).
Co se týče popření otcovství, podívejte se sem. Není to úplně jednoduché, hlavně co se týče uplynulé doby, kdy jste mu byl otcem.
Ale proc bych mel mit povinnost? Ci neni to ma dobra vule co komu odkazi? Co strka stat jeho nos do soukromi? Jsem svepravni tak se snad muzu svobodne rozhodnout co z majetkem. Kdyz ho ted za zivota //napr prohraju// a nezustane nic tak proc ma stat starosti co komu pripadne po me smrti.
Stat by mel dat do zakona i takovou moznost ,ze nemusim vysvetlovat v zaveti proc tomu dam tolik a tomu druhemu nedam nic.
A zadny neopmenutelny dedic,jedine neplnolety .
Já vím, to bylo jen tak všeobecně, pokud vám jde o závěť, tak můžete majetek odkázat komu chcete, pokud jde o dědictví po zemřelém, tak nevlastní syn se mezi neopominutelné dědice neřadí.
To...nkbv Ale stale je tam neopomenutelny a ten se bude domahat sveho prava podla choreho zakona o neopomenutelnisti u soudu. A bude zneprijemnovat zivot tomu co vse nabyl po mne. Chore zakony.
Pisem rychle tak jsou chyby.
Proč se nezajistit jednoduše :
1. Někomu chcete nemovitost odkázat,že jo? Takže to uděláte darovací smlouvou na vybavenou nemovitost za svého života a zřídíte si věcné břemeno neomezeného užívání všeho. Nic se pro vás nezmění. Do darovací smlouvy dejte odstavec, že je možno požadovat dar zpět z důvodu xxxxx. Nic vám z takové smlouvy nehrozí.
2. Máte-li milion v bance, tak peníze vyberete a uschováte doma. Po vaší smrti je majitel najde a do dědictví nic nepůjde.
3. Pokud máte auto, tak může být psáno i na někoho jiného.
4. Umřete jako nemajetný člověk, nebude žádné dědictví a o to vám přece jde.
cirus - ano, darvací smlouvou se přepíše nemovitost na katastru z vás na obdarovaného za vašeho života, nemovitost nebude vaše, tudíž žádný dědic ( po vaší smrti) nic nemůže napadnout, protože žádnou nemovitost mít nebudete. Neutrácejte za testy, zaplaťte právníka na sepsání darovací smlouvy s břemenem a možností vrácení daru.
To kusk ... tou dar.smlouvou je dobry napad ,ale ma to hacek v tom asi ,ze darovani nemovitosti se musi zapsat na kataster?Je to asi prevod majitele ,ci ne?le stejne tam asi bude stale hrat roli toho neopomenutelneho dedice,ci ne?
Aby se dodatocne nedomahal sveho neopomenutelneho dedicti,kterej mu OZ usnadnuje neopravnene ziskat proti vuli rodice.
Ta 2 -ka ... se da zvladnut i bez svedku a hlavne statu.
I ta 3 -ka
No a 4-ka o to jde ,mate pravdu.
V případě darování, vše darujete, nebude už žádné dědictví, takže se nikdo žádného dědictví domáhat nemůže. Váš syn se nemůže zpětně domáhat "zrušení darovací dmlouvy".
To kusk...s tou dar.smlouvou je to zaujimave ,mate stym nejake skusenosti z okoli?
dobre rozoberme dar.sml.
Darujem s tim ,ze tam budu mit vecne bremeno,dale jak je to smoznosti navraceni daru. A co kdyz obdarovany nebude chtit vydat RD spet ,bude se chovat podle pravidel /na oko/ a ja stary clovek se budu honit po soudech? jen otazka ode mne .
Jetaka moznost ,ze ano dar ,obdarovany to prijme a zavaze se ,ze v pripade darce bude chtit RD spet tak nebude se zdrahat a vyda ho?
Samozrejme ,ze veskere naklady pocas trvani toho RD budu hradit za sve ,ON obdarovany by byl jen jistota ,ze Rd nezdedi syn az do me smrti . Moji smrti by byl dar obdarovanemu natrvalo-to je jasne.
Já si myslím, že DNA není důležité. Důležité je, kdo je jako otec uveden v rodném listě. Mohu se však mýlit.
Nedávno byl v rádiu pořad o děditství. Všichni něco říkali, ale volal jeden pán, kterého přiliš mluvit nenechali. On říkal, že je to jednoduché. Nemusí se nikoho vyděďovat, stačí jen směnky a pak povolený přístup na konto těm, se kterými ještě žijící souhlasí. Když tak o tom přemýšlím, příjde mi to jako skvělá, jednoduchá finta. Cesta nejmenšího odporu.
To babka ... a co kdyz by DNA prokazalo ,ze neni muj bio syn? Sice by byl zapsan v RListe ,mel by narok po mne dedit jako neopomenutelny dedic?Ale i kdyby byl muj bio syn ,i tak snad mam ja pravo si majetek rozdeli medzi koho chci ,ci ne? proc nejake duvody hledat v 5-ti sekcich o vydedeni? Kdyz ted majetek /prohraju /napr: v kartach ,tak nemusi nic zustat po mne , ale uz OZ si vymezuje nejake povinnosti jak nalozim ze svym majetkem po me smrti?Chore.
Když všechno prohrajete a zůstanou po Vás dluhy, tak nezdárný syn zdědí Vaše dluhy . Jestliže máte důkaz, že Vám vybral konto, je to snad pádný důvod ho vydědit, ať je či není Váš biologický potomek..
Není jednoduché dokazování při vydědění. Syn bude tvrdit, že jej táta pověřil vybrat peníze a ty mu předal nebo že peníze mu táta daroval atd. A jste opět na začátku, nic jste nedokázala. Tvrzení proti tvrzení. Tohle na vydědění nestačí. Nestačí ani to, že se spolu nestýkají. To by musel otec požádat syna o pomoc třeba v nemoci a pokud by syn odmítl, tak to už začíná být důvod k vydědění. Jak ale tohle dokázat? Vy budete žádat syna písemně? Hmm není to jednoduché.
Syn může zadlužené dědictví odmítnout, tu cesta také nevede.
Máte pravdu, otec synovi /?/vlastně dobrovolně dal kartu a pin nebo jiný nástroj, aby syn peníze mohl eventuálně vybrat. Syn mu nijak zjevně neubližuje. Spíš by otec mohl za svého života svůj majetek převést na někoho jiného.
To balzarka Ano rekl jsem mu pin k uctu ,nepredpokladal jsem ,ze se takhle zradne zachova ,.ze mne chtel zanechat v cizine bez fin.prostredku Ucet v bance byl napsan na me jmeno , a tak v pripade meho nahleho umrti ,jsem ho chtel zabezpecit ,aby nezustal na holickach .Jezdil jsem s kamionem a mohlo se stat vse mozne ,tak asi .jemu se tam nelibilo ,ze musel makat ,nejezdil se mnou ,delal jinou praci. Vzal penize a ze jede do Prahy spet ,jeste ze jsem byl s kamionem doma a donutil ho aby vratil penize spet ,rekl jsem mu az si vydelas na letenku spet let do Prahy.
Prave proto jsem chtel DNA ci je muj bio syn ,protoze ja takovou povahu nemam .
le i tak dekuji vsem za rady a postrehy z vasej strany ,kdyz napisete jeste vice budu rad.
Ps k tomu vyberu ,je to davno jeste pred 98 r.a dokaldy nemam takze tezko prokazovat jak se zachoval.
No, já to vlastně přesně nevím, ale musí to být dobrý fígl, že ti komentátoři měli spěch toho pána nenechat mluvit. On jen stačil říct, proč nějaké vyděďování, že existuje elegantní možnost směnek a povolení ke vstupu na konto. Je pravda, že on špatně vyslovoval a mezi slovy se pochechtával. Až ho utli, tak mi došlo, co říkal. Jak by to mohlo fungovat, to asi musíte probrat s někým, kdo směnkám rozumí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.