Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Naše sdružení nevybírá členské příspěvky

Od: david2* odpovědí: 6 změna:

Jsem členem většího sdružení o několika tisících členech, v září jsem byl zvolen do výboru a dostal jsem na starosti finance, které bohužel nejsou v dobrém pořádku. Podle stanov máme jako členové povinnost hradit roční členský příspěvek 300 Kč. Stanovy hovoří jasně, cituji: "Člen spolku má povinnost hradit členský příspěvek ve výši 300,- Kč ročně, který je splatný do konce kalendářního roku".

Tento členský příspěvek se ale nikdy nevybíral, spolek existuje přes deset let. Neexistuje přitom žádné konkrétní usnesení výboru nebo členské schůze, které by dalo pokyn příspěvek nevybírat. Příspěvek se nevybíral na základě jakéhosi zvykového práva, dá-li se to tak říct, nebo spíše opomenutím předchozích výborů. Můj předchůdce ve výboru nevybírání vysvětlil tím, že možná nechtěli zatěžovat členy finančně, ale že si nepamatuje, proč vlastně příspěvky nevybírali. Měli vedlejší zdroje financí (pronájem, prodej časopisu a jiný drobný prodej), který pokryl nejnutnější administrativní náklady sdružení, nestačil však na plnění cílů spolku, které měl spolek dané ve stanovách, velmi omezeně jsme kvůli nedostatku financí vyvíjeli činnost, přitom kdyby se příspěvky vybíraly, mohli bychom dělat většinu činností, které máme naplánované.

Problém je, že sdružení je ve špatné situaci, máme dluhy (vysokou částku dlužíme tiskárně a menší dluhy máme u dalších subjektů) a podle mých zjištění bychom na sebe měli podat insolvenční návrh. Stanovy hovoří jasně, každý člen měl povinnost příspěvek hradit a z toho vyplývá, že výbor tedy měl povinnost členský příspěvek vybírat a vymáhat. Podle mého názoru předchozí výbor porušil péči řádného hospodáře a měl by nést odpovědnost.

Po svém zvolení jsem ještě na schůzi avizoval, že ještě za letošní rok bude třeba příspěvek zaplatit a nyní připravuji písemné výzvy členům. Nevím ale, jestli mám po členech požadovat i zaplacení předchozích 3 let (starší příspěvky asi budou promlčené).

Také řeším, jestli by se na předchozí výbor nemělo podat trestní oznámení, případně žaloba o náhradu škody, protože evidentně, kdyby sdružení příspěvky vybíralo, nebylo by naše sdružení v dluzích, je tam přímá souvislost.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Kdyby vás bylo cca 5000 a każdý dal 300,Kč, děla to 1,5 milionu.
To musí na pokrytí dluhu stačit a třeba ještě něco zůstane.

satak
hodnocení

0x

Hlavně, že víte, čeho jste členem...rychle pryč!

luziferr*
hodnocení

0x

Rozposlat v daném termínu do konce roku stihnete, není co řešit, co je psáno to je dáno ... A že to doteď nikdo nevybíral tak jeho chyba, ale starší roy bych zřejmě neřešil, tam to měl někdo nastaveno třeba jinak, ale jak si to nastavíte Vy, tak by to mělo fungovat, ale záměrně píši mělo ...

hodnocení

0x

Nechal jste se uvrtat do pěkného lunaparku. Spravovat finance je velice těžké. A neoblíbené. Protože po lidech budete chtít příspěvky a to právě teď, před Vánoci, vzbudí velkou vlnu nevole. Tím spíš, že po nich nikdy nikdo nic nepožadoval a oni tomu lehce navykli.

Možná to není právě nejstatečnější řešení, ale já bych z té funkce rychle vycouvala. Někdo to důkladně pohnojil, jiný to nechal spát a Vy s tím teď máte mít starosti. Pokud chcete mít nějakou funkci, tak vemte třeba předsedu spolku chovatelů králíků, ale tady předchozí vedení porušilo své povinnosti a Vy byste měl mít odpovědnost a být obětním beránkem? Jaga.

Snad leda v případě, že máte rád adrenalinové činnosti.

Do konce kalendářního roku /jak je uvedeno ve stanovách/ příspěvek od mnoha lidí zaručeně nevyberete a mám takový nepříjemný pocit, že od velké většiny z nich ani v dalším roce. Dluh bude narůstat. Prostě lidé 10 let neplatili, tak tomu nebudou nakloněni ani teď. Větší šance by byla, obhánět to už od toho září /čas hraje teď proti Vám/, ale ani v tom případě bych nepředpokládala velkou úspěšnost. Takovýhle prodělečný podnik bych nedělala, čekají Vás nepříjemnosti a probdělé noci. *bzum*

hodnocení

0x

Nezlobte se, ale jste si jistý, že tuhle funkci zvládnete a jste na téhle pozici "správně"?

Píšete, že jste byl zvolen v září, co si myslíte, že vyřešíte 12 dní před vánoci?

Vezměte stanovy a navštivte právníka, dále bych na Vašem místě oslovila dobrého daňového poradce, aby se podíval na "hopodaření" sdružení a poradil, co s tím?

A nemáte náhodou ve stanovách, že nezaplacení členského příspěvku je důvodem pro zrušení členství?

david2*
hodnocení

Jestli jsem ten správný člověk, nevím, uvidím v příštích měsících. Že se blíží Vánoce je samozřejmě smutné, ale pořád něco je, jarní prázdniny, Velikonoce, letní prázdniny, státní svátky, dovolená, nemoc, havárie vodovodu, výpadek internetu...

Výzvy začínám připravovat až nyní, protože teprve minulý týden jsem obdržel seznam členů s adresami a část účetnictví. Předchozí výbor nám dokumentaci ke sdružení odmítal předat, teprve když jsme poslali písemné výzvy na jejich trvalé bydliště a pohrozili trestním oznámením, tak nám část dokumentace předali, ale také ne vše, v tom se ještě budu muset zorientovat.

Ve stanovách o zrušení členství z důvodu nezaplacení nic není. Na právníka nemáme, na účtu je asi sto tisíc a ty musím nechat na běžný provoz a poštovné, naštěstí na většinu členů máme e-maily.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]