Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
prvně, jsem nekuřák. Ale zajímá mě jedna věc. Když je elektronická cigareta s náplní kompletně bez nikotinu, má pořád její složení (kvalitnější výrobci) negativní vliv na zdraví? Na stránce cancer.org jsem se dočetl, že vzhledem k tomu, že dochází k zahřátí, dochází i k produkci acetaldehyd a formaldehyd a že i příchut může být toxická. Sice můžou tedy být "zdravější", ale je mýtus, že jsou zdravé...
Já kouřím taky elektronickou a náplň bez nikotinu, protože si myslím, že dělám něco pro svoje zdraví
ale nikde jsem se nedočetla, že by to nebylo škodlivé. Oni výrobci cigaret budou tvrdit, že i bez nikotinu je to škodlivé, protože přicházejí o kšefty. NIkde jsem nečetla žádný kvalifikovaný a ověřený názor, že i bez nikotinu je to škodlivé. Žádný průzkum nikdo asi neudělal.
Netvrdí to výrobci, ale průzkumy. Ono je to vlastně i logické, jestliže je součástí vaporizér, který mění tu "příchuťovou směs"na kouř pomocí tepla. Formaldehyd není opravdu zdravý. Ale právě proto se ptám, jelikož problematice nerozumím a čerpám jen z toho, co mi dají alespoň trochu důvěryhodné stránky.
Čerpal jsem ze stránky: cancer.org/...
tak dlouho jsem se nezasmal
kourim elekronickou, protoze si myslim, že delam neco pro sve zdravi ![]()
Podle mě není žádná cigareta ,,zdravá", ale elektronická je určitě mín škodlivá než normální. Nejlepší je uplně nekouřit, ale to se lehko řekne kuřákovi :D nejlepší je když mi někde řekne proč se na to nevykašlu uplně, ale čím dýl kouřím, tak si uvedomuju, že pro mě je asi ten zvyk v tom, že něco vdechnu a držím v ruce. Mám teď vapour2 a obsah 1,2% a jsem spokojenej dělaji i bez nikotinu. Není to uplně tak silný, takže se to dá.
Všechny informace o zdravotních účincích berte vždy s rezervou. Kuchyňská sůl je třeba jedovatější, než propylenglykol, hlavní součást vaporizerů. Nejjedovatější tam může být mentol, který máte i v zubní pastě.
Pro sůl, stejně jako pro takřka každou chemikálii platí, že v malých dávkách nevadí, nebo je i nezbytná a od určité koncentrace se stává škodlivou až jedovatou. Pro sůl - chlorid sodný je uváděna dávka LD50 3g/kg při ústním podávání (měřeno na potkanech). Tedy pokud dáte potkanům 3g soli na 1 kg jejich váhy, tak polovina zahyne.
Jen pro zajímavost - u propylenglykolu nebyla zjištěna toxicita ani tehdy, když ho potkani dostávali dlouhodobě v 10% koncetraci ve vodě, proto se taky může přidávat do potravin.
U elektronických cigaret je největší "chyba" v tom, že Číňani si nic z toho nepatentovali, ale dali je k dispozici jako bezpečnější náhradu za cigarety. Proto dnes na nich nikdo nemůže vydělávat horentní sumy, ani snadno uvalit spotřební daně a samozřejmě zaplatit pozitivní kampaň v médiích. I výše zmiňovaná americká společnost proti rakovině propaguje ne vaporizéry, ale nikotinové spreje, náplasti a žvýkačky - tedy produkty, jejichž výrobci jsou za reklamu ochotni zaplatit.
tak jestli se chcete otravit, lze to udelat i pitnou vodou ve vysokem mnozstvi. Rozdil mezi soli a propylenglykolem je ten, že sul clovek potrebuje, ale propylemglykol nepotrebuje. To ze je v nizkych davkach netoxicky jeste neznamena, že organismus neposkozuje. Je zbytecne to rozepisovat, staci pouzit vyhledavac treba na seznmu ci google.
Domnívám se, že pokud byste porovnal která z těchto dvou chemikálií - chlorid sodný X propylenglykol - nyní v populaci způsobuje větší zdravotní poškození, kuchyňská sůl by to o několik řádů vyhrála. To, že jste na její užívání zvyklý tak, že tuto chemikálii přidáváte do pokrmů a že to pokládáte za normální, neznamená, že vás to nepoškozuje. Pravděpodobně této chemikálie spotřebujete více, než je doporučováno. A pro porovnání, ať vidíte, že obě sloučeniny jsou jedovaté.
uz jsem vam psal ze pokud clovek nevi, kdy ma dost, muze se otravit i pitnou vodou. Tak stejne je to i se soli. Ale narozdil od cigaret se bez toho neda zit, clovek potrebuje jak vodu, tak sul. Dival jste se na MS v cyklistice v Kataru? Do cile dojela tretina pelotonu. V casovce zen bylo 40° a nektere zeny zvracely za jizdy, nektere skoncily dezorientovane v zabradli. Sam jezdim na kole a muzu rict, ze bez dostatecneho piti a doplnovanim ruznych soli 160-180km v lete nedate, zakze tu svou osobni spotrebu si musi kazdy hlidat sam. Co se tyka tech cigaret, to nebudu ani komentovat, pro organismus jsou to cozirode latky v jakemkoliv mnozstvi.
Jo mně právě hlavně posloužila k tomu, že jsem si odvykala od davidoffek a postupně si pak snižovala nikotin v náplních s tím cílem, že bych ráda vapour 2 přestala používat úplně. Teď mám dva dny v týdnu, kdy jsem si elektronickou povolila a postupně to zase uberu. Takže ty bez nikotinu mi přijdou dobrý právě na tohle odvykání a nebo někomu, kdo má spíš závislost na tom něco držet a kouřit, aniž by měl závislost právě na nikotinu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.