Nejste přihlášen/a.
Zdravím, měl bych dotaz na cestovatele, podnikl jsem mnoho výletů a pobytů v Seolu. Udělal hodně přátel,
chtěl bych se trvale nastěhovat, je možné si najít jakousi * brigádu * , ale bez občanství nedostanete žádnou pořádnou práci, takže letenka domů ( nebo ulice :D ). Mluvím už hodně dobře, nemůžu říct plynule, ale domluvím se, takže jsem dělal menší průzkum, musel bych v zemi strávit dohromady 5 let... což není jen tak, jelikož plat z brigády nějak extrémně nepokryje výdaje a je třeba obnovovat turistické vízum dokola a dokola... což je finančně taky docela naprd, ceny v Koreji jsou jinak naprosto skvělé, MHD je... snad 2x levnější než u nás, rýže, maso, koření.. jen některé sezoní ovoce a cereálie jsou dražší než u nás, ale i tak se to nedá z brigád úplně utáhnout... protože je tady samozřejmě ještě nájem a spousta věcí. Neexistuje nějaká cesta, jak tuhle 5ti roční podmínku obejít? Ptal jsem se i na velvyslanectví, na internetu... aktuálně sňatek a děti :D ( což ještě nemám nějak v plánu ) by dobu zkrátili.. ale, nic víc jsem nenašel, je to zkrátka finančně hodně náročné, psal jsem si s hodně cestovateli a taky lidmi žijící v Koreji.. a většina tuhle věc překonala pouze díky podpoře rodičů / nebo studentského pobytu, který jim vlastně značnou část požadované doby naplnil. Nějaký tip? zkušenost? rada? Díky
Jestli ti je pod 30 (včetně), zkoušel jsi Working Holiday (anglické PDF)? Česká republika je jedna z jen 22 zemí světa (s Maďarskem jediná východoevropská), komu tu možnost Korejci nabízí (asi jinde než v ČR a Maďarsku nemají ve východní Evropě továrny ). Za rok legálního pobytu si tam určitě najdeš "normální"práci a po skončení víza požádáš o pracovní povolení na základě té práce.
V tom PDF jsou další zajímavé informace o životě v Koreji. Nevím, jestli je všechny znáš.
Na té stránce je také odkaz na korejskou ambasád/.... Neprolézal jsem ty stránky, takže nevím, co tam přesně je. Třeba tam zmiňují některé ty korejské tovární projekty.
Česká republika je jedna z jen 22 zemí světa (s Maďarskem jediná východoevropská)
Tak to vypadá, že za poslední 2 roky přidali z východní Evropy ještě Polsko a Rumunsko (+ Brazílii a Mexico).
Sorry, beru svůj názor na to zkusit Koreu na Working Holiday zpátky.
Na položenou otázku jste si vesměs již odpověděl sám. Platí tam velmi podobné pravidla pro cizince jako u nás, co jsem se ptal korejských lidí. Jak jste také sám podotknul, jediná rychlá možnost je se tam oženit. Tím Vám odpadne mnoho starostí, které po Vás bude korejská administrativa chtít. Teď záleží, co Vás do této země tak táhne a co všechno jste pro to schopen obětovat.
Osobně mohu říci, že Korea je velice zajímavá země s velkým potenciálem.
To ano, taky je tam prostě * živo * ale to možná souvisí s velikostí města, někde na venkově by to nejspíš bylo jako u nás, taky na vás pořád všichni zírají, v metru, v restauraci :D . To je právě to, ženit se ještě nijak neplánuji... takže tady není jiná možnost? Zkrátka obnovovat víza a nějak to přečkat nebo se oženit... ne že by tady dívky nebyli přitažlivé :D .. ale pořád jste pro ně cizinec, hodně lidí chtělo jen tak fotku, nebo mě pozvali na pití, protože jsem cizinec, ale že by mi nějak na ulici chodili nabídky na rande se říct nedá :D . Hlavní důvod je ten, že.. lidi jsou taky skvělí, už jsme poznali pár nebudu říkat rasistů, lidi co vidí v cizincích mafiány, drogové dealery a podobné věci, další věc, lidi tady dokáží ocenit váš zápal pro věc.. u nás se vám dostane spíš negativního ohlasu v jistých věcech, ale to asi pořád závisí na jedinci, další věc.. jídlo, jídlo a jídlo, je tu skvělé a sámoška kde seženete úplně všechno takřka na každém roku.
Přemýšlel jsem jak to udělat, protože.. dochází finance a nejspíš budu muset jet zase domů, něco tady vydělat a pak se zase vrátit, ale tahle metoda je strašně zdlouhavá.
Ano, vím o čem mluvíte. Sám jsem žil několik let v asii a mohl navštívit různá místa. Znám jak venkov, tak i velkoměsta (10 a více mil. obyvatel). Co mě v Evropě strašně chybí je ta přírozená komunikace mezi lidmi a jídlo na každém rohu. Velmi jsem si na to zvyknul a tohle mi tady opravdu schází. Jak říkáte, jsou lidi a lidi, tak jako všude na světě. I tam najdete špatné lidi a dobré. Teď záleží, jak se dokážete v dané kultuře (prostředí) pohybovat a vyznat se v jejich kulturních niancích. Něco jiného je tam přijet jako turista-brigádník na pár měsíců, a nebo tam bydlet jako pracující člověk přispívající do rozpočtu státu. Potom si budete také více všímat těch negativních věcí jako Evropan. Asijské myšlení je opravdu velmi diametrálně odlišné, od myšlení Evropana. Na to byste po létech s případnou asijskou manželkou přisel jistě sám.
Chápu, to je ta věc, chci získat občanství, abych si mohl najít stálou práci ( což je nesmírně těžké, už jen najít brigádu, proč by brali někoho, kdo nemluví plynule korejsky a navíc je cizinec,když můžou vzít *svého* ) ale věci jako pomocný prodej na trhu, lekce angličtiny, výpomoc ve skladu,, tyhle pozice se dají docela sehnat, když vidí že máte zájem a domluvíte se ) což pak s takovou prací ve fabrice nebo někde. To mě přivádí k myšlence, vždyť to musí být skoro nemožné, nepřijet přes nějaký program ( tyhle programy kde učíte váš jazyk/nebo angličtinu, zařídí vám ubytování a tohle ) a tak nějak jste schopen rychleji zvládnout požadovaných 5 let, což pak teprve člověk jako já, který si opravdu jen našetřil a přežívá tady, ty brigády dokáží prodloužit pobyt, ale tak či tak, už vycházím z peněz. Takže budu muset zase půl roku strávit u nás a našetřit peníze... tenhle systém prostě podle mě není vychytaný, je absolutně nemožné, přijet přes nějakou firmu jako kuchař nebo obráběč a pracovat za plný plat... nic takového zkrátka neexistuje, hledal jsem, hledal a všude našel jen výuku angličtiny ( brigádně jsem brával výuku ve školce, barvičky, zpívání a tyhle základní věci, na které člověk pomalu ani nepotřebuje žádný papír ). Ale.. je zkrátka nemožné přijet a začít pracovat.. což me docela mrzí. Jinak souhlasím, u nás jsem neviděl, aby vás jen tak na ulici, pozvali na drink nebo na jídlo a hodili s vámi řeč.
Tady ti asi nikdo neporadí. To je velmi specifická otázka.
Spíše bych hledal nějaká fóra, kde se schází expati žijící v Koreji. Ti s tímto problémem mají mnohem více zkušeností.
Na Youtubě jsem viděl videa cizinců (v angličtině) žijících v Koreji. Možná to tam bude i v jiných jazycích, ale jako všude ve světě, buď se cizinci baví mezi sebou místním jazykem nebo "univerzální, světovou" angličtinou.
Korea není jen Soul (nebo možná ještě Busan), ale taky to mezi nimi.
Všichni Korejci, které jsem potkal, chtěli získat "dobře placenou, stabilní" práci v čongulu nebo jak říkají těm jejich oligarchním průmyslovým konglomerátům.
Ano, co jsem se ptal lidí přimo v Seoulu, hodně lidí spíš.. opouští Busan, hlavně tedy cizinci, kvůli moři?
Nedostal jsem z nich zkrátka proč, nic méne ano, menší města jsou i prý více otevřená a tak nějak na vás * neučučí celý metro *. Možná by bylo lepší začít tam, nejspíš tam budou i lepší pracovní možnosti než v Seoulu. čert ví.
Co se týče videíí, před první cestou jsem si udělal průzkum a bohužel, nijak přímo se to zkrátka nedá obejít.
Ten systém pracovního trhu mají nastavený proto tak, protože je v asii strašná rivalita. Pokud tam nejdeš jako nějaká korporace, která je něco naučí, co potom budou kopírovat, tak jako jednotlivce např. Evropana, či třeba Japonce, budou brát stále jako cizince a jejich konkurenci. Co jsem viděl, tak i mezi Korejci ve velkých fabrikách je strašná nevraživost až nenávist a šlapání si po krku. Někdy jsem měl pocit, že pro ně člověk nic neznamená a berou ho jako číslo v databázi.
Nevím, jak funguje korejský systém víz, ale jestli to chápu, tak děláš brigády na turistické vízum? Není to nelegální?
Je mi divné, že když se tak relativně dobře dokážeš míchat s místníma, že ti ještě nikdo nedohodil nějakou "normální" práci, tedy volné místo, které se (ještě) neinzerovalo nebo pro které by cizinec byl ideální zaměstnanec, ale firma "o žádném vhodném slušném cizinci v okolí" neví.
Firmy exportující nebo obchodující mimo Asii nebo přímo s Evropou jsou na tohle ideální.
S počtem korejských firem podnikajících v ČR (hlavně automobilové díly) bych se divil, kdyby se jim nehodil přímo u nich v centrále Čech, který umí korejsky. Zkoušel jsi rozeslat životopis v tomto směru? Nevím, jak systém ucházení se o práci v Koreji funguje.
Funguje tam systém neplacených (minimální plat) krátkodobých internship? Aby si tě mohli otestovat v reálu a tys mohl případně pro budoucí životopis získat nějakou skutečnou pracovní praxi, kdyby to v té práci nevyšlo.
Čekal bych, že velkém městě budou více zvyklí na cizince a bude tam větší šance najít práci než na "venkově".
V nejhorším po návratu zkusíš v ČR práci v nějaké té korejské firmě a třeba by měli zájem, kdybys dělal pro ně přímo v Koreji.
Jou to ale jen obecné rady. Nemám zkušenost s korejským pracovním trhem.
Ony jsou ty brigády vyloženě jako výpomoc, nesepisuji ani smlouvu, tudíž nejsou ani nijak extra placený, ale pořád to značně pomůže a prodlouží finanční zásoby, ještě se mi nestalo že by nezaplatili, což taky klepu o stůl, buď jsou to fakt lidi nebo jsem měl prostě štěstí. O to jde, zkoušel jsem se ptát souseda z vedlejšího apártmánu, kde jsem bydlel.. ukázal mi okolí a vždycky tak nějak pomohl, ale u této otázky couvl, normální flek cizinci prostě nedají ( bez občanství ) i kdyby to domluvil nějaký známý, nevezmou si to na triko.. že bych tam prakticky dělal * na černo *.
To s těmi firmami je jinak kruci nápad, podívám se tedy.. ale, kolik jich tady u nás tak může být?
Nemají v Koreji trvalé pobyty? Skákat rovnou na občanství se mi zdá moc.
Běžně se to v jiných zemích dělá tak, že přijedeš na turistu, domluvíš si práci nebo děláš něco pololegálně, aby si tě mohli otestovat a když máš od nich závazný příslib práce, tak na imigračním si s tím vyběháš trvalý pobyt nebo alespoň pracovní vízum.
Je lepší se ucházet o práce, na které místní už z principu nemají. Nemáš tímto způsobem tak velkou konkurenci a firma spíše překousne, že ti bude muset vyběhat prac.povolení/imigrační, když takového člověka potřebují a žádný místní není k dispozici. Tvoje přednosti: Evropan chápající evropské zvyky, angličtina, zahraniční zkušenost, zcestovalý, rozumíš korejsky, ... (nevím, co je tvůj obor nebo co umíš "normálního"a mohl bys jim dále nabídnout). Co třeba práce v turistické agentuře pro cizince navštěvující Koreu? Organizování zahraničních pobytů Korejců (jednání s evrop.pobytovými místy)?
Korejské firmy v ČR: asi bych hledal na stránkách česko-korejské hospodářské komory/svazu, ambasád obou zemí, CzechInvest a podobných organizací, kde by se mohli pyšnit seznamem úspěšných projektů, tedy nalákání/přemístění korejské továrny do ČR.
PS: Původně jsem myslel, že tento článek, který jsem četl před mnoha měsíci, byl o Koreji. Sorry.
Kdybych chtěl EU, tak tady nic neřeším, ono je to i víc vzrušující, mám rád jejich filmy a mají kruci rajcovní dívky.
V Japonsku jsem nikdy nebyl.. ale slyšel jsem že jsou více uzavření, takže tyhle věci jsou tam snad ještě těžší, na druhou stranu jsou prý šíleně vstřícní, pokud jste turista, tak i bez znalosti jazyka se vám budou snažit maximálně pomoct. Hledání práce by mělo být snažší v Koreji, stejně tak nižší ceny ( když nepočítám ovoce/zeleninu, takové melouny jsou tam luxusní zboží ).
Všem děkuji za informace a čas, taky jsem projel sekce na redditu a ty celkem realistické možnosti jsou opravdu jen
- vzít si někoho z Koreji
- E5(F5 ) visa, což je klasická profese, najít si práci a doufat že se udržíte ( resp. musíte nabídnout nějaké kvality )
vízum obnovovat a splnit oných 5 let
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.