Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu je dobré uplatňování výdajů?

Od: kubinek odpovědí: 22 změna:

Ahoj, k čemu je dobré uplatňování výdajů například u osob které podnikají nebo mají živnostenský list?

Pročetl jsem toho dost, ale může mi to prosím někdo vysvětlit jednoduše na jednoduchých příkladech? díky moc

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

2x

To je docela jednoduché. Na jedné straně máš příjmy. Na druhé výdaje. Ten rozdíl mezi tím je částka, ze které se počítá daň pro FÚ, výše pojistného jak sociálního, tak zdravotního.

mytrix*
hodnocení

1x

Je to ještě trochu složitější. Pro živnostníky daňový řád umožňuje uplatňovat tzv. výdajové paušály ve výši 30, 40, 60 nebo 80%, viz jakpodnikat.cz/... Ty v zásadě fungují tak, že pokud je tento paušální výdaj vyšší, než skutečné výdaje, tak skutečné výdaje nemusí evidovat vůbec. Ušetří to dost administrativy.

mp*
hodnocení

1x

Tak uplatňování výdajů je hlavně dobré zásadně proto, abyste neplatil zbytečně daň z příjmu. Daňový zákon zní jasně - všechny příjmy jste povinen přiznat (od toho daňové přiznání - proto taky neuznávám, že zaměstnanec platí daň - mám návrh, ať nám zaměstnancům zaměstnavatel vyplatí hrubou mzdu, a ať si si teda pak každý to své sociální, zdravotní a daň z příjmu jde sám zaplatit. Pak bych to nazýval daní). Na druhou stranu je daňový zákon i trochu milosrdný, protože uzná, že na ten zisk musíte vynaložit i nějaké výdaje (nic není zadarmo). A o to jsou to právě ty výdaje. Tak dneska se to moc nerozlišuje, plete tržba se ziskem a pod. (viz Daněk Krátil - ten velice výživný komiks z dílny MF). Takže něco vyděláte, ale asi na to zase budete mít nějaké náklady. To se pak odečte a procentuálně zdaní. Jak je to z dotacemi nevím, páč je nečerpám. Tam se to dělá podle mě úplně jinak.

doplněno 04.12.16 01:38:

Je fakt, že od té doby, kdy vládne Andrej Babiš s Bohumilem Sobotkou jsem se hodně zdokonalil ve znalosti různých zákonů. Nejen, že jsem si zvednul vzdělání, ale zjistil jsem, že jsem vlastně vůbec neoptimalizoval. Já jsem jenom vařil, a dělalo mě dobře, že někomu i občas chutnalo. Současné povinosti zvládám s elegancí sobě vlastní. A budu vařit stejně jako doposud. Alespoń doufám.

dam®
hodnocení

0x

Je dost velký problém si spočítat veškeré náklady, mám na mysli - né jen vlastní materiál pro zákazníka, ale i náklady za cestu pro materiál, na dopravu zaměstnanců, samotné myšlenkové pochody, do nákladů spadájí i takové blbůstky, jako je praní montérek, rukavice, ochranné brýle, řezací kotouče, vrtáky, všeobecné opotřebování použitého nářadí, pak se spousta zákazníků diví. To není debata o kamarádovi jenž potřebuje doma s něčím malinko pomoct a věnujete mu hodinku, dvě, protože kamarád..Rozhodně toto není o tom, že zákazník zaplatí nové věci /vrtáky, filtry do vysavačů apod./, ale použité zboží a nářadí /amortizace/ pro zakázku je nutno přičíst i tyto maličkosti k výsledné ceně úměrně s jejich použitím. To všechno spadá do uplatňovaných nároků k ceně za finální produkt. Záměrně jsem nepopsal pracnost, riziko, výškový aspeklt, dle náročnosti, to je jen nástin možných nákladů. To je ten moment proč se cena liší od laického odhadu, pro zaměstnavatele to je spousta skrytých nákladů a odečítat náklady z daní na 100%, jak si spousta lidí myslí nemůže, ani kdyby si koleno rozstřílel.

sebod*

dam. Ano, toto je velice dobrý postřeh. Existuje spousta nákladů, které jste musel vynaložit a přitom dostat to do účetnictví coby mínus je téměř nemožné. Tohle si ti, co nepodnikali, nikdy neuvědomí.

nikdo*
hodnocení

0x

Já jen doplním řečené. Výdaje se správně jmenují "výdaj na vytvoření a udržení zisku". A stát, prostřednictvím zákona říká, že je nesmysl, abys danil takové výdaje, které byly oprávněně vydány na vytvoření a udržení zisku. Tedy si od tržeb nebo obratu, odečteš všechny výdaje, které ti finanční správa při následné kontrole uzná. Jestli se nepletu - někdo doplní, nelze uznat 100%. Nějaká část musí vždy zbýt.

Skutečné výdaje nelze uplatnit v případě že daníte paušálními procenty. Potom se daň vypočítává vždy ze zbývající částky podle procent, pro ten daný obor podnikání. Obory a procenta jsou pevně dány zákonem.

Další kdo nemůže ulatnit výdaje, jsou podnikatelé, danicí paušální částkou. Tu vám stanoví na vaši žádost finanční úřad, a už se nemusíte zabývat jakýmkoliv papírováním. Toho se taky týkal ten poslední Babišův návrh pro podnikatele s obratem pod 250tis.kč/ročně.

5hur5pyt

1. Na paušální daň není nárok. Takže na ní nemusí přistoupit. Také záleží v jaké výši.

2. Papírování v paušální dani je prakticky identické, jako v případě uplatnění nákladů paušálem. Zde není žádná výhoda. V případě, že je poplatník ještě plátce DPH, tak už prakticky vede kompletní účetnictví.

3. Pokud se spletu v předpokládaných příjmech(obratu) za rok o 6000 kč , tak již musím podat klasické přiznání. To znamená, že pro většinu podnikajících osob absolutně nepoužitelné. Proto to také využívá 40osob v této zemi.

pt®
hodnocení

0x

Základem podnikání je "zisk" a zisk podléha zdanění. Názývá se to "čistý zisk", to znamená, že se z veškerých příjmů odečtou zákonem uznané výdaje, které nepodléhají zdanění a pak z čistého zisku vypočtete a odvede daně státu. Pokud byste neodečetl výdaje, Váš zisk by vypadal vyšší a tím by byla i vyšší daň. Aby byly daně "spravedlivé" a dle zákona, odečítají se výdaje a platí se jen z čistého zisku.

nikdo*
hodnocení

0x

Tohle jsem našel na jedné diskuzi na idnes. Doufám, že to zůstane jako sranda, protože z té myšlenky mrazí. Nikdo.

+++++++++++++++++++++++++

Já bych už rovnou navrhl, aby odesílané datové věty byl i údaj o plátci účtenky. Mělo by to spoustu výhod:

1. Občané by po proběhnutí loterie nemuseli procházet jednotlivé účtenky (což stejně nikdo nebude dělat), ale stát by věděl jejich jména a rovnou je mohl informovat.

2. Na konci roku by stát porovnal příjmy občana (z daňového přiznání) a sumu jeho výdajů (z účtenek), korigovanou o změnu úspor v bance. A rovnou by bylo vidět zdali občan nepřijal či nedostal nějaký úplatek, či jiné nezdaněné peníze.

3. Dle nákupů jednotlivých občanů by se dalo rovnou zjistit zda občan kupuje pro něj vhodné výrobky - tj. např. správný poměr masa a zeleniny (dalo by propojit i se zdravotní dokumentací), případně by se nevhodný nákup dal přímo na pokladně rovnou zablokovat.

4. Dalo by se zkontrolovat zda občan svými nákupy nediskriminuje např. "české výrobce", "výrobky národnostních menšin" atd...

5. Orwell by měl radost.

doplněno 04.12.16 16:37:

A k čemu by vám byly výdajové doklady, když uplatníte paušální výdaje? Schováte si je aby jste měl přehled. Ale v účetnictví být nemusí.

laik*

Mam laicky dotaz, musi se dokladat uctenky od vsech odecitanych vydaju i kdyz se vyuzije odecet pausalem?

doplněno 04.12.16 18:43:

"Nikdo"- dik za info, ale co kdyz jsou realne vydaje mensi, nez odecteny danovy "pausal", takze vznikne nezdaneny zisk - to kontrola nezjisti?

doplněno 04.12.16 19:04:

Tak fajn, bezvadny napad a jestli je to teda zatim legalni, mohl by ze mne byt bez obav do roka milionar :)

xy

proto jsou pro některé profese ty paušální výdaje výhodnější. Je to legální :)

nikdo*

No to těžko. Pokud budete mít obrat za posledních dvanáct měsíců větší než 1milion, a to budete, když chcete mít čistý zisk milion, automaticky spadnete do skupiny plátců DPH a o danění paušálem si můžete nechat jen zdát.

laik*

Oficiálni obrat by byl samozrejme jen do stanovene hranice 250 tis. *smich*

doplněno 04.12.16 20:03:

Mozna to spravne nechapu, ale ceho se tedy presne tyka ta hranice 250 tis.? Cisteho zisku?

doplněno 04.12.16 20:29:

Jde o moznost pozadat o paušalni daň !

xy

asi si pletete paušální výdaje ( výdaje uplatněné procentem z příjmů ) s paušální daní. Pro uplatnění paušálních výdajů není žádná hranice 250 tis.

xy

plátci DPH nemohou použít paušální výdaje?

sebod*
04.12.16 20:51

mohou

nikdo*

seboď: Teď zase nechápu já. Přeci podnikatel, který spadne do DPH, potřebuje evidenci výdajů, kvůli odpočtu DPH? Jaký má smysl tedy danit paušálními výdaji, a přitom vést evidenci nákladů? To se někdy, někde, někomu, vyplatí? Něčemu nerozumím, a proto mi to nedává smysl.

doplněno 05.12.16 20:40:

Seboď: Dík. Zase jsem o něco chutřejší.

doplněno 05.12.16 20:42:

ach jo, "chytřejší", samozřejmě. Proč jen Doplnit nejde opravit jako první příspěvek.

sebod*

tak to je jednoduché. Paušální výdaj je pro něho výhodnější z hlediska daně (nikoliv proto, že s tím nemá tolik práce). Prostě nemá skutečné výdaje tak vysoké jako paušální. Pochopitelně kvůli DPH vede evidenci výdajů.

pt®

ono totiž, buď musíte být plátcem DPH ze zákona a to podle výše obratu a nebo můžete být dobrovolným plátcem DPH, pokud je to pro Vás výhodné.

xy

no já jen že mě zarazilo, že by plátci nemohli uplatnit výdaje paušálem. Nějak jsem to nemohla v hlavě vyštrachat:)

ze zvědavosti by mě zajímalo , jak ochotně a jak rychle zaregistrují dobrovolného plátce daně, pokud nedosahuje limitu.

pt®

Podnikatelé, kteří se chtějí stát dobrovolně plátcem DPH, se musí připravit na to, že pouhé vyplnění a doručení registračního formuláře nebude dostačující. Dobrovolná registrace je řešena v § 94a zákona o DPH, kde je uvedeno, že osoba povinná k dani se sídlem v tuzemsku, která uskutečňuje nebo bude uskutečňovat plnění s nárokem na odpočet daně, je oprávněna podat přihlášku k registraci. Jedná se většinou o poplatníky, kteří nesplňují podmínky pro povinnou registraci. notia.cz/...

xy

Ano, díky, což o to , co říká zákon, spíš mě zajímalo, jak to probíhá v praxi, když se někdo chce stát plátcem kvůli výhodnosti. Když vidím třeba teď ty chystané změny pro dosud fungující " společnost ", dříve Sdružení bez právní subjektivity, v oblasti DPH - vlastně pro fungování sdružení likvidační.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]