Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, zda je pravda, že se chlorid hořečnatý může opravdu vstřebat pokožkou (stříknutím chloridu hořečnatého rozpuštěného ve vodě na kůži) a nahradit tak příjem hořčíku užíváním tablet. Na internetu někteří tvrdí, že je to nesmysl, jinde, že to funguje, například na en wikipedii. Jaký je na to váš názor?
Můj nálzor je takový, že není nad to dostávat hořčík do těla potravou, tak se nejlépe do organizmu vstřebá a tělo jej využije. Tyto potraviny jsou známé, lze si je vyhledat. Občas pravou hořkou čokoládu, vlastně denně sním banán...kůží také můžeme ledacos vstřebávat, existují různé přísady do koupele, ale jako prvořadé považuji stravu. Ono jeden prvek potřebuje ještě spoluúčast dalších prvků, aby se dobře vstřebal a tělo jej dokázalo využítz a proto je tak důležitá pestrá strava.
chlorid hořečnatý je povahou silně kyselý..Pokožka ochotně přijímá řadu chemických látek,tedy určitě i tuto substanci.Ale vliv na pokožku i podkožní tkáně může být při předávkování dost rozdílný.Aby se dostaly ionty hořčíku do krve,kůží to bude trvat velmi dlouho.Je určitě lepší použít orální cestu.
JABRAKA
Já si nemyslím, že se dá nahradit vstřebáním, ale vyzkoušeno nemám. Obecně ho lidi mají spíš méně, než by potřebovali. Piji několikrát do měsíce šumivý, občas magnézii, ale to se nedá denně.
Přes zimu je to v pohodě, přes léto, kdy se člověk víc potí, pije a močí, občas křeč do nohy dostanu a to je vždy varovný signál, že hořčíku mám méně, než bych měla mít a musím zvýšit spotřebu.
stir, nemáte pravdu, mám to kdysi konzultované i s lékařkou, je to tak..
A zde v odkazu např. ulekare.cz/...
Andy kdybys mela nedostatek horciku, bude v kreci cele telo. Pricinou je mistni nedokrveni, nedostatek kysliku a mistni zakyseleni svalu. Mistni zmena kyselosti navodi mistni zmenu rovnovahy kalciovych iontu. Pojidani tablet v tomto pripafe nemuze mit na krece zadny vliv.
nebudu se s tebou prit,ale tak to neni. V tom odkazu mas jasne uvedene, že se jedna o nervove onemocneni, nestaci cist jenom prvni vetu.
ulekare.cz/...Mám problémy, se kterými jsem skončila na neurologii. Lékařka mi napsala Magnosolv pribalovy-letak.cz/... Když jsem hledala tento odkaz, tak jsem narazila na několik nabídek lékáren, na prodej bez receptu. Stejně i s tím receptem platím plnou částku. Říkala jsem jí, že beru tablety, ale ona pravila, že obsah v sáčku Magnosolv, na šumivý nápoj, je snad 16x více hořčíku. A minerálka Magnesia, že to snad ani nemá smysl pít při potížích. Že je vhodná pro zdravého, ale pro problémy rozhodně řešením není.
manzelka bere magnosolv taky a taky je to puvodem zvysene nervosvalove drazdivosti. neni to krec jako takova, ale spise brneni nohou, zvlaste v klidu. ale stejne ji to nepomaha a na neurologii nic nenasli. Co se tyka te magnesie, musim rict jen jedno - reklama funguje. v litru magnesie je nejakych 234 mg horciku, to je necelych 10mmol/l koncentrace. Koncentrace v telesnych tekutinach a v seru je nejakych 1,5-2,5mmol/l. 70kg clovek ma nejakych 70%vody, to jest 49lkg. Kdyby se vypil cely litr magnesie i se vsim horcikem, doslo by k naredeni 50x, tedy koncentrace horciku by vztostla o 0,2mmol/l coz by mohlo mit nejaky vyznam, ale pouze za predpokladu, ze se vypije cely litr najednou a za druhe, že se veskery obsah horciku vstreba, coz neplati, protoze to neni mozne. Vstrebatelnost horciku z techto zdroju a sumivych tablet nebo i ze stravy je pouze 25-35%, sumive tablety jeste mene. Za dalsi - horcik nema zadne zrychlene prenosove mechanismy, jako ma treba draslik a sodik.To jen na vysvetlenou pro Andy, ale kdyz dale veri, že ji magnesie nebo tableta pomuze, nebudu ji to vyvracet. Kdyby totiz mela zavazny nedostatek horiciku nebo vapniku, krec by nebyla mistni, ale cely organismus by se skacel k zemi.
Co se tyka magnosolv, ten ma celkove 365mg horciku, tedy 15mmol a staci rozpustit ve dvou deci vody, coz se da vypit najednou. Ve vodnem roztoku vznika citronan horecnaty. Dale ma 210mg drasliku, coz predstavuje koncentraci pres 5mmol. Je tedy na tom podstatne lepe nez vyse popsane zdroje,, ale pouziva se na zvysenou nervosvalovou drazdivost. Hlavni pricina kreci jako takovyvh je v nefostazecnem prokrveni svalu, cimz dochazi k ubytku kysliku a zvyseni zakyseleni svalu napriklad pri zatezi nebo trvalym jednostrannym zatizenim, pohybem. Ma tohle pomuze pravidelne protahovani postizenych partii -strecink. Vyjde to levneji nez kupovat magnesii nebo tablety
babko jehlicky mela taky v norme, ale pted mesicem se vratila z lazni v Jachymove a tam ji to konecne dali trochu dohromady, pomohla radonova voda a masaze. Jinak bych si mohí otevrit lekarnu s magnosolv a calciem D3 uz to neni kam davat, doktorka ji to furt pise ale ona to nebere, presto ma , dle doktorky hodnoty elektrolytu v poradku. Ono ten horcik neni vsemocny, dulezity je strecink na zkracene svaly, protoze ty nervosvalove zakonceni svalu jsou porad jakoby v tahu, je dulezite je protahovat, aby se uvolnily. No ale vysvetluj to nekomu, kdo nechce... Ja jezdim hodne na kole a protahuju po kazde jizde, jelikoz taky vim, co to jsou krece a horcik je az nekde na ctvrtem patem miste v pricine kreci a vzdy je to v souvislosti s necim jinym. Tam je dulezity i vapnik, ale nejdulezitejsi je dobre prokrveni tkani a krecim hodne prispiva i koureni, coz si hodne lidi neuvedomuje.
Štíre, udělala neuroložka vaší paní EMG, elektromyografii? zdravi.euro.cz/... Hned z toho prvního odstavce je jasné, o co jde. Já jsem měla říct, že beru warfarin a k tomu vyšetření použili kontaktní něco. Ne jehličky. Na tomto vyšetření potvrdili podezření na neuropatii. Tu zahájila chemoterapie. Nemá vaše paní cukrovku? A hodnoty štítné žlázy má vpořádku? Neměla klíště? To bylo to, po čem se moje neuroložka začala nejprve pídit. Nebudu se o ničem rozepisovat, vy si to vyguglujete.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jen tak, obecně. Nedostatkem hořčíku dělají nervy a hlavně obaly na nich, po kterých se přenášejí vzruchy, hodně podivné věci. Křeče, bolest jako při křeči, mravenci, lezoucí hmyz, svědění, kousání malých potvor a jiné takové nepříjemnosti.
Štíre, stydím se za to, že jsem se dělala za chytrou, ale netušila jsem , kolik informovaný jste. Požádejte svou paní aby alespoň jednou udělala: Před spaním vypít ten Magnosolv a půl prášku na bolest. A pak uvidíte, jestli je to prodlužováním šlach anebo problém je v nervech.
Mi na bolest neuroložka napsala Doreta 1/2 - 0 - 1 + navečer magnosolv. Konečně se vyspím! Ta Doreta nezatěžuje játra.
Ale je to tělo vaší paní a to že skladuje to, co lékařka narentgenovala a ona v lékárně zaplatila, to vlastně je jen její věc. Je to její tělo, její nohy!
Hezkou neděli přeji, babka z Ostravy
Babko nestyd se, ja se taky nestydim Manzelka je od lázni v poradku, ale predtim ji ani tablety od bolesti nepomahaly. A jak jsem psal vyse, jezdim hodne na kole a magnosolv jako dobre vstrebatelny citrat horciku jde mezi cykliszty na dracku
Ja kdyz jsem zacinal s kolem , prvni dva roky byly krece i u me, jelikoz jako kazdy zacatecnik jsem jezdil spatne a pretezoval jsem se. Jednou jsem skoncil tak, že jsem deset dnu jen lezel na gauci, tak obrovske krece jsem mel, že jsem se nemohl ani pohnout. Dojit na zachod mi trvalo pul hodiny, sednout si uz byl nadlidsky vykon. Ze zachodu jsem se musel odplazit, jelikoz postavit se nebylo mozne.Pote jsem zacal cilene trenovat a posledni tri roky nemam s krecemi problem a hodne jsem se zlepsil. V podstate pres sezonu jezdim denne, treninky od 4- 6hod, i vice. Nemam zadny specialni jidelnicek, jren nejim pecivo a maso omezene. V podstate to odjezdim vse na vode, neberu zadne doplnky jako mineraly v tabletach apod., doma si do vody nasypu par gramu céčka, pote vodu doplnuju nekde v letnich zshradkach nebo ze studanek a musim rict, že v parnych dnech vypiji kolem osmi litru vody denne, protoze ty ztraty vody a mineralu jsou obrovské. Ale uplne staci doplneni beznou stravou, neni treba brat dalsi, jak by se mohlo zdat. Kdyby byly krece z nedostatku horciku, vapniku nebo jinych soli, musel bych je mit porad. Samozrejme tu hraje roli trenovanost a odolnost organismu na treninkove davky, ale jen v mineralech to neni. Jinak cerpam informace zde, je to cyklista i lekar v jedne osobe, takze z prvni ruky
nalevo si sjed niz - lékař radí a polibek krecove vily
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.