Nejste přihlášen/a.
Zdravím, dnes jsem práci oznámila že dávám výpověď. Se šéfem jsme se domluvili že zítra příjdu podepsat papíry. Problém je že mi prý všechny dokumenty pošlou až poštou a já tak v práci skončím a nebudu mít nic v ruce. Bojím se aby na mě šéf nemohl ušít nějakou boudu a tak mě zajímá co dělat a jestli je to běžné? Lucie
Nepíšete, ke kterému dni chcete pracovní poměr ukončit. Přesto si přečtěte tento výňatek ze Zákoníku práce 262/2006 Sb. Poslední změna zákona: 1. 1. 2016 :
(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná.
(2) Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce ...
§ 51a
Byla-li výpověď ze strany zaměstnance dána v souvislosti s přechodem práv a povinností z pracovněprávních vztahů nebo přechodem výkonu práv a povinností z pracovněprávních vztahů, platí, že pracovní poměr skončí nejpozději dnem, který předchází dni nabytí účinnosti přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů nebo dni nabytí účinnosti přechodu výkonu práv a povinností z pracovněprávních vztahů.
Rozmyslete si, jestli chcete dát výpověď (ta na sebe navazuje dvouměsíční výpovědní dobu, v takovém případě by zaměstnání skončilo 31. ledna 2017) nebo rozvázat pracovní poměr dohodou.
"Přijít zítra podepsat papíry" nasvědčuje tomu druhému. Před podpisem si několikrát dobře pročtěte, co máte podepsat nepodepisujte nic, od čeho rovnou neobdržíte alespoň kopii.
Možná, že je někde popsaný postup běžný, ale správný není. Při podpisu dohody by měly obě strany obdržet jeden výtisk. Také bych nic nepředávala bez podepsaného (zaměstnavatelem potvrzeného) předávacího protokolu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.