Nejste přihlášen/a.
Kdo bude dědit družstevní byt - koupila jsem si družst , byt a po 8 letech se po druhé vdala , z prvního manželství mám zletilou dceru , z druhého manželství děti nemám . Manžel je bezdětný , ale má sestru . Má moje švagrová nějaký nárok na tento byt , kdyby já ,nebo můj manžel jsme zemřeli? Jak právně ošetřit ,aby tento byt švagrová nedostala , nebo nějaký podíl z tohoto bytu .
Děkuji za odpověď .
Nekoupila jste si družstevní byt, ale družstevní podíl, k němuž se váže právo na uzavření nájemní smlouvy na dobu neurčitou ke konkrétnímu bytu.
Jste nájemcem družstevního bytu, který stále patří bytovému družstvu.
Družstevní byt nelze zdědit, člen družstva – nájemce jej nemůže ani odkázat nebo prodat (nelze odkázat ani prodat, co člověku nepatří).
Nárok na uzavření nájemní smlouvy k tomuto bytu bude mít ten, kdo zdědí Váš družstevní podíl. Jestli jste družstevní podíl koupila před uzavřením manželství, patří pouze Vám a můžete s ním nakládat podle svého uvážení – např. jej převést na svou dceru (nezapomenout ve smlouvě ošetřit bydlení své i manžela).
Švagrová po Vás dědit nemůže, ale mohla by dědit po Vašem manželovi.
Převeďte družstevní podíl už teď a je to.Klidně si do převodu podílu dejte doložku,že byt budete za svého života dále užívat.Určitě to na družstvu nesepisovali poprvé.Pokud jde o rodinného příslušníka,je to bez poplatku(teda aspoň u nás).
Tak na tohle Vám brzo tady někdo odpoví,nebojte.Tohle netuším.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.