Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přeplatek na sirotčím důchodu

Od: ondraondr odpovědí: 6 změna:

Dobrý večer.

Třikrát mi byl vyplacen sirotčí důchod, který mi již nenáležel (16 985 Kč). Prosil jsem ČSSZ o spočítání výše dluhu, protože jsem nevěděl, jak přesně bude ČSSZ dluh počítat. Táhlo se to celé asi 3/4 roku i přes mejlovou a telefonickou komunikaci, než mi doručena výsledná suma. Docela jsem se tomu divil, protože většinou když po vás někdo peníze chce, jde to rychle. Celou dobu jsem měl peníze na zvláštním účtu. Ovšem zrovna v období, kdy mi dluh konečně přišel, jsem byl vlivem okolností nucen na peníze sáhnout, takže jsem je nemohl poslat a nyní je to již 5 měsíců, kdy mi ČSSZ sumu spočítala a já stále dávám peníze dohromady, protože se vždy přihodí něco, co mi komplikuje peníze našetřit.

Ptám se Vás znalých, jestli mi hrozí nějaké penále a pak v jaké výši, že obnos splatím až např. s osmiměsíčním zpožděním.

Děkuji, Ondra 21

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kbxj
hodnocení

1x
Posílala bych to alespoň po částech. Určitě bych nečekala na celou sumu.

hodnocení

0x

Já to nějak nechápu, pokud mi přijdou peníze, které mi nenáleží, tak na ně v žádném případě nešahám! Hm, asi jsem moc poctivý kus.

ondraondr
hodnocení

To mi povídej. Ono mi to dost vytrhlo trn z paty a já si v té době řekl, že než to spočítají (když jim to trvá už takhle 10 měsíců), že to dám dohromady a ono ejhle, zrovna to přišlo (protože jsem na to navíc sám stále upozornoval, že jim to trvá:-D)

iz*

Vy jste nevěděl, že Vám důchod už nenáleží? [Nerozumím tomu, že jste obdržel ještě tři důchody, já bych částku, která mi nepatří, vrátila hned, nečekala bych, až mi přijde další.]

Dva důchody jste měl vrátit hned, počkat jste mohl až na výpočet zbývající částky. Ale klidně jste mohl hned vrátit všechny tři důchody, ČSSZ by Vám byla případný přeplatek vrátila.

Vraťte jim, co teď máte a o zbytku se s nimi osobně nebo písemně (abyste měl něco v ruce) dohodněte. S ČSSZ by podle mne mělo být možné se domluvit na splátkách. Rozhodně s vrácením nečekejte, až/než našetříte zbytek.

pb®
hodnocení

0x

Na úřady netelefonovat ani neposílat maily, ale doporučené dopisy. Oni jsou pak povinni do měsíce odpovědět. Když budete volat, dost často se Vám nedostane kloudné odpovědi.

pohanka*

Nebo dojít osobně na přepážku, nebo call centra. Vyřešeno ihned, nač čekat 14 měsíců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]