Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Propustka - na celý den?

Od: kikl odpovědí: 14 změna:

Slyšela jsem, že když má člověk dvě propustky od lékaře, tj dvě razítka, tak nemusí přijít na směnu vůbec. Je to pravda? A také píše se na propustku čas, kdy jsem byla u doktorky - tedy v kolik? A když potřebuji s dítětem k doktorce, také mohu na propustku?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Není to pravda, propustka k lékaři je na uvolnění na nezbytně nutnou dobu. Stihnete-li dva lékaře v kratší době, než činí vaše pracovní doba, musíte se samozřejmě vrátit do práce. Lékař nebo sestra by na propustku měla vyznačit, v kolik hodin jste u lékaře byla. Ještě dodatek - k lékaři má zaměstnanec chodit přednostně mimo svou pracovní dobu.

ono záleží kde člověk bydlí.Navíc pokud mám 2 a více vyšetrření mimo okres v jednom dni mám nárok na celý den. A chodit mimo pracovní dobu - źnám jediného doktora co normálně ordinuje odpoledne,ale je to ušař takže to většinou nejde.I když jdu ráno před zaměstnáním na určitou hodinu k zubaři párkrát se mi stalo že bral přednostně urgentní případy .takže k lékaři mimo pracovní dobu je siche hezké ale nereálné

Na obyčejné vytahování stehů jsem čekal 4,5 hodiny...

Existují i lepší doktoři. Já mám praktickou, která tam je odpoledne každý den kromě úterý (a ve středu až do 6) a bere přednostně pracující. Sestra na gyndě se na to moc netváří, ale když jí řeknu, že dopoledne nemůžu, tak taky něco vymyslí. Zubaře mám "na úrovni", ten ani dopoledne nepracuje a je tam od 12:00 do 20:00. Dělám sama na sebe a jít k lékaři v pracovní době znamená přijít o výdělek třeba i pár stovek, to se pak motivace na objednání mimo tuto dobu hledá snadno...

Omlouvám se za off topic (zakladateli), ale správná odpověď už padla, tak jsem si dovolila :)

ono je něco jiného když stačí 1x ročně na preventivku popř. pro nějaké potvrzení a něco jiného pokud dotyčný potřebuje k lékaři 2x týdně

iz*

Souhlasím. Potřebuje-li člověk k lékaři dvakrát týdně, jde o dlouhodobější problém, člověk o něm a o potřebě častých návštěv ví, takže se může s lékařem dohodnout na návštěvách před začátkem nebo po skončení pracovní doby.

Zaměstnavatel potřebuje lidi na práci...

figurek*
hodnocení

2x

Radím k opatrnosti s propustkami. U nás ve firmě by vám zaplatili maximálně dvě hodiny a kdybyste nepřišla celý den, tak byste měla problém.

atreus*

Váš zaměstnavatel porušuje zákon.

Nárok je na nezbytně nutnou dobu, která je v každém případě jiná.

hodnocení

1x

kikl,

slyšela jste špatně. Tak to určitě není, zrovna to není tak, jak někdo píše, že jeden doktor na 4 hodiny. Tiskopis propustka je jen pro to, aby bylo kam vyznačit potvrzení, že jste někdy byla mimo zaměstnání. Takže i s dítetem k doktorce s propustkou, pokud to zaměstnavatel vyžaduje.

U nás jsem propustky k lékaři zrušil, páč je to zbytečná práce. Jsme ale menší firma a ohlídám si lidi.

dragonest

Vy jste v práci zrušil propustky?

No tím bych se asi nechlubil by mě zajímalo jak platíte lidi co jdou v pracovní době k lékaři.

Asi tzv. stát ve státě no Česká republika zde je vše možné co dodat

A proč ne.když je jich "pět a půl" a nezneužívají to , tak proč nezaplatit i zameškanou hodinu u lékaře jako odpracovanou?Tím spíš když dotyčný tu práci stejně musí odvést!

U nás si na propustky (nejen k lékaři) taky nehrajeme - není důležité být 8.5 na pracovišti, ale mít hotovo co je potřeba.

dragonest,

platím jim čas, jako když jsou v práci. Jenže od roku 2016 se situace změnila, musel jsem opět zavést propustky, páč z dobroty se stala vyčůránství.

Najednou v pátek po obědě se začalo často chodit k lékaři. Něco si potřeboval zařídit, jít pro parkovací průkaz, hned nahlásil, že jde k doktorovi. Dokonce si přinesl razítko z pedikůry a chtěl to proplatit. Komu tím prospěl? Teď i ostatní musí papírovat.

Lidé jsou různí.

hodnocení

0x

Propustka platí na dou NEZBYTNĚ nutnou nejdéle však maximálně 4hodiny,pokud je nutné ošetření mimo tak 8hodin (např ošetření-nutné vyšetření v KN-CB místo v ON - JH)Platí i pro doprovod blízkého příbuzného,pokud je tento nutný ,což u dítěte je!

Jinak záleží jak který zaměstnavatel ,já měl zatím štěstí všichni zaměstnanci na razítko-propustku tolerovali-tolerují 4 hodiny

rora*

Omezení tam není, platí pouze nezbytně nutná doba s tím, že je-li ošetření/vyšetření provedeno u lékaře nejbližšího bydlišti, či pracovišti, má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy, v ostatních případech je to bez náhrady.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma propustka

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]