Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ohledně brigády doplňování zboží v marketu jsem zjistil že mají pracovní dobu do 10 večer a jsou zvěsti i o noční inventuře, tak se chci zeptat jestli je právně v pořádku / jestli lze v dohodě o provedení práce stanovit časové rozmezí v kterém má zaměstnavatel právo po mě požadovat práci. Například 8:00 - 16:30.
Jak by taková věta měla vypadat, je vůbec možné to nějak dokázat, obhájit.
Počítám, že by tam mělo být co nejpřesněji definována pracovní činnost, za druhé počet hodin denně a za třetí počet hodin v týdnu..
například:
"Pracovní doba zaměstnance se stanoví na 4 dny v týdnu, dle potřeby zaměstnavatele, přičemž každý tento den se pracovní doba stanoví na 8 hodin, tedy 32 hodin týdně."
ale nevím právě jak s tím časovým rozmezím od kolika do kolika hodin
děkuji
Určitě to zkuste. Smlouva je dohoda dvou stran, máte plné právo se k ní vyjadřovat a navrhovat změny. Jestli opravdu nemůžete pracovat např. v noci (píšete o inventurách...), tak to má zaměstnavatel právo vědět a Vy zase máte právo mít to ve smlouvě, jinak by se dohoda o prac. době asi těžko dokazovala. Otázka je, jestli na to přistoupí; to netuším.
Já měla v zaslané DPP (k podpisu) frázi, že odučím přidělené kurzy a vydupala jsem si větu, že odučím kurzy přidělené na základě dohody se zaměstnavatelem. Prostě aby mi nemohli kurz nařídit - mám smlouvy s celkem 5 jazykovkami a kdyby mi každá nařizovala, kdy mám učit (nebo dokonce suplovat), tak nebudu schopná plnit své závazky u dalších. Nutno říct, že jsem jim to takto vysvětlila, tudíž pro to byl vážný důvod, a že jsem byla připravená smlouvu odmítnout, pokud by zamítli můj návrh (a oni mě hoooodně potřebovali ).
V DPP stačí podobně jako v pracovní smlouvě sjednat druh práce, místo výkonu práce a den nástupu do práce. Sjednat si můžete i cokoliv dalšího (můžete se pokusit se zaměstnavatelem domluvit).
Ale nedomnívám se, že by Vám zaměstnavatel v tomto vyšel vstříc. Podle zákoníku práce určuje začátek i konec pracovní doby i rozvrh pracovních směn on.
Pokud by s Vámi požadované sjednal, "svazoval by si ruce", nemohl by po Vás vyžadovat práci v době, kdy by ji potřeboval. Ale zkuste to, třeba se nějak dohodnete.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.