Nejste přihlášen/a.
Imunitní systém začne pracovat (bránit se) prakticky ihned pro vniknutí nežádoucího viru/bakterie (dále jen nákazy) do těla. A zde může nastat několik variant.
1. Některé zničí hned a tak se žádné příznaky nákazy neprojeví.
To v případě, že již tuto nákazu zná z dřívějška a ví, jak se vůči ni bránit. To je zajištěno buď infikací z dřívějška nebo očkováním (očkování je defacto jen neškodná signatura nákazy, která má za úkol imunitní systém naučit se bránit dříve, než dojde ke skutečné hrozbě)
2. Některé případech propuknou v přiznaky nakažení - nemoci
Pokud imunitní systém nákazu nezná, pak se musí naučit, jak se bránit, To trvá nějaký čas a proto je člověk například týden nemocný. Pak už se imunitní systém naučí a nákazu zničí. V případě, že je nákazou bakterie, tak se imunitnímu systému pomáha proces urychlit antibiotiky.
V krajním případě se imunitní systém nemusí naučit vůči nákaze bránit dostatečně rychle, popřípadě je oslabený z jiných důvodů, a pak může nastat smrt.
To jak rychle propuknou nějaké příznaky je otázkou konkrétní nákazy. Každí ma jinou inkubační dobu (od hodin až po týdny, roky)
Imunitní systém zaregistruje vniknutí vira či bacila dřív, než máte jakékoliv příznaky. Alarmují se obranné systémy, vyplavují se a přesouvají specifické bílé krvinky. V tu dobu člověk může nemoc, co ještě nevypukla, zaregistrovat, např. že má vyšší tepovou frekvenci nebo má nejisté pocity, např.únava,překrvené spojivky, bolest hlavy, zubů . Prostě cítí, že na něj něco leze. Virus, bacil se množí, obranné valy odolávají.Jak dobře, to záleží na mnoha faktorech. Někdy se protrhnou a teď už končí inkubační doba a je tu nemoc s bolestí, otoky ap. Válku prozradí zvýšená teplota, kterou zpočátku nemáme potlačovat, neboť se jedná o obranný mechanismus. Mnohým původcům infekcí zvýšená teplota vadí. V boji je třeba mít nabité zbraně, tkáně potřebují vitamíny na obnovu buněk, bílých krvinek. Je třeba více pít, neboť je rychlejší metabolizmus a z těla je třeba vypláchnout ledvinami zplodiny, co vznikají v důsledku boje a tělo zatěžují.
Imunitu snižuje stres, únava, nezdravý způsob života, tj. nedostatek pohybu na čerstvém vzduchu, kouření, absence otužování. Snad každý se setkal s určitým bacilem, ale ne všichni onemocní. Prý dokonce i v případě boreliozy.
Dobrý den, skoro bych řekl, že když člověk "chytne" nějakou nemoc, tak jeho imunitní systém selhal a řeší až toto své selhání (zřejmě ihned, kdy to takto vyhodnotí). Zdravím!
No, nejdříve se do těla dostane nákaza a až potom s ní imunitní systém začne (zkusí) bojovat.
Příznaky jsou (dle mého názoru), když imunitní systém nákaze nezabránil (nebyl dostatečně odolný).
Odolný imunitní systém by měl nákaze zabránit a nepustit ji k příznakům, resp zlikvidovat ji hned. Pokud je oslabený, tak řeší až následek (a člověk to pozná podle příznaků). Když je ta nákaza zlikvidována hned (než nastanou příznaky), tak to člověk ani neví (že byl nějak nakažen). Mám na mysli různá nachlazení, kašlíky a rýmu. A případné očkování také zabrání nákaze hned a příznaky nejsou.
Bych řekl, že rýma a bolení v krku už jsou projevy reakcí imunitního systému. Ale (bavíme-li se např. o chřipce) zatím to jsou jen takové všeobecné reakce.
Kdysi jsem viděl v TV takový pořad, který průběh chřipky popisoval. Nakazíš se několik (asi 2-3?) dní před tím, než něco pocítíš. Viry se množí a imunitní systém začíná reagovat. Zatím univerzálními postupy: zvyšuje teplotu (která urychluje obranné reakce), spustí rýmu, která sama o sobě spoustu prevítů likviduje, bolení v krku je následkem "kobercového bombardování" (ničení) nakažených buněk bílými krvinkami. A mezitím se usilovně čeká, až se najde přesný a účinný "recept" odpovídající konkrétní nákaze. Někde v těle se údajně nachází několik obranných buněk, jejichž zásah je pro daný virus rychlý, přesný a likvidační. Jenže trvá několik dní, než se ta správná buňka s virem potká. Až se tak stane, buňka se začne co nejrychleji množit a nově vzniklá "imunitní armáda" začne velice efektivně likvidovat konkrétní typ viru a choroba začne ustupovat.
Do jaké míry byl ten pořad populární a do jaké míry byl přesný, to nevím. Ale líbil se mi.
Jak tu bylo napsáno, pokud nemá člověk nějaký stres, který si opravdu připouští, tak žádnou nemoc nechytne. Já to vím podle sebe, mně jen stačí, když musím někam jít, kam nechci nebo návštěva, která mě úplně rozhodí. Kolikrát jsou to úplné kraviny, ale fakt to funguje. jak je člověk v pohodě, tak je zdravý. Já jsem si všimla, kolik lidí třeba v důchodě pookřeje, protože nemusí chodit do práce - nepočítám lidi, co mají zaměstnání jako koníčka. My máme příbuznou, která tak 10 let před důchodem věčně marodila, se vším možným, v práci byla tak pár dnů do měsíce a najednou šla do důchodu a fakt rozkvetla a tuhle se mi chlubila, že co je v důchodě, tak neměla angínu, přitom dříve na ně trpěla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.