Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Katastr vs čekací lhůta

Od: mirkaol* odpovědí: 25 změna:

Dobrýden

existuje nějaký zákonný důvod, pro který lze zkrátit lhůtu ze zákona pro zápis do katastru nemovitostí v délce 20 dní?

Viděla jsem řízení kdy 26.10. bylo založeno a zaplombováno, 3.11. zapsáno.

děkuji

Mirka

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

annaa*
hodnocení

0x

Oni ve svých zákonech mají hodně výjimek. Ta 20 denní lhůta je proto, že po podání návrhu na vklad obesílají všechny koho by se to mohlo týkat a musí čekat, jestli se někdo neozve, že nesouhlasí.

Třeba Praha má i dáno, které žádosti po uplynutí 20 denní lhůty vyřizuje přednostně. Některé tam leží ještě další dva měsíce, než jsou vyřízeny.

Jestliže nedodrželi 20 denní čekací lhůtu, mohlo se jednat o příkaz od soudu, proti kterému už se nelze odvolat.

mirkaol*
hodnocení

ano exekutor má přednost ... ale celkově nechápu, že ta lhůta je vůbec prolomitelná a i ten důvod soudu, proč by to mělo být zapsáno mimo lhůtu, když vklad se provdí ke dni podání návrhu na vklad.

Takže oni budou mít na LV vklad proveden 26.10. ale vklad byl prveden kiž 3.11. Ostatmí ho měly dnes = 21.11.2016

Subjektivně si myslím, že to rozhodnutí soudu je podle mně nesmyslné.

danys*
hodnocení

0x

Také se mi nechtělo čekat a vzhledem k tomu, že mám na katastru velice dobrou známou a nemovitost jsem kupoval od dlouholetého kamaráda, stejně to nešlo a čekat jsme musel :-D

hodnocení

0x

Nějak se mi to nezdá... Jednalo se o vkladovou listinu? Nebyla to listina záznamová, která nemá tu čekací lhůtu? Jaká byla značka toho řízení o kterém mluvíte?

mirkaol*
hodnocení

Typ předmětu řízení: vlastnictví

Provedené operace

OperaceDatum

Založení řízeníZa/...26.10.2016

ZaplombováníVyzna/...

26.10.2016

Rozhodnutí o povo/...03.11.2016

Provedení vkladuV/...03.11.2016

Vyrozumění o prov/...03.11.2016

Ukončení řízeníŘí/...21.11.2016

Předměty řízení

Typ předmětu řízeníVlastnictví

Odkazům bohužel vypršela platnost a nelze je otevřít. Nemůžete přímo napsat číslo řízení, pokud ho víte?

mirkaol*
hodnocení

nechci nikomu kazit život, jako důkaz uvádím to co jsem zkopírovala z katastru,aby jste si nemyslel, že jsem si to vymyslela ...

je tu jasně uvedeno, že k lhůtě 20 dní nemohlo dojít

Nu také jsem nikomu nechtěl komplikovat život, jen mě zajímalo co a kde šlo takhle rychle zapsat.

Ostatně pokud Vám to vadí a máte podezření na korupční jednání, máte možnost to oznámit příslušným úřadům.

mirkaol*
hodnocení

nw, nejsem žádným stěžovatelem, jen jsem chtěla vědět, jak je to prostě možné.

Jak je možné, že jeden čeká a druhý ne.

děkuji

To chápu, ale takhle můžeme pouze spekulovat. S číslem konkrétního řízení až by se třeba dalo něco zjistit.

mirkaol*
hodnocení

To by jste tam zavolal? Nebo jste přímo od "fochu"?

šlo o nemovistost zřejmě rodinný dům. Zřejmě pán převáděl na děti.

Ani jedno, ale řekněme, že znám lidi, kteří mohou lecos zjistit.

krtek*
hodnocení

0x

nějakej pátek už nemají jen 20dní, ale rovnou 60..přece jenom..oni toho mají chudáčci úředničci moc...

danys*
A vaše rada zní jak? Chcete si tu jen pobrečet a udelat ze sebe hlupaka?!
doplněno 22.11.16 11:00: Krtek: ano bylo to pro vás! Fňukate a radite nesmysly! Od kdy je zákonná lhůta, po kterou nelze zapsat změnu do KN, 60 dni? Víte vůbec o čem se zde dospělí baví?
doplněno 22.11.16 11:49:

Krtek: My tady neřešíme jak dlouhou dobu má KN na zapsání nemovitosti, ale zákonnou lhůtu (tzv. plombu), po jakou dobu nelze provést změnu v KN, kdy se obesílají všichni účastníci řízení!

Zkuste nejdřív myslet, potom psát!

krtek*

jestli to patřilo mě...tak má zpráva nebyla rada pouze oprava nebo doplnění informace, kterou tu zmiňovali druzí...a pobrečet si určitě nechci...absovoval jsem tohle jednou a neměl jsem ani tak osobně problém s čekací lhůtou, ale s neochotou personálu na katastru...

krtek*

danys: od kdy?.. byt jsem kupoval na konci roku 2014 a přepis jsem měl na 2x z důvodu chyby v papírech...po 1. to bylo zúřadováno během 20dní jak píše tazatelka..a po druhé (už na začátku 2015) to bylo zapsáno až 35.den..na můj dotaz proč to trvalo tak dlouho když na to mají ze zákona 30dní mi bylo odpovězeno, že už ne...že už mají 60,aby to stíhaly..

krtek*

danys: tak si přečti ZNOVA A POŘÁDNĚ dotaz tazatelky...pro jistotu ho tu ještě nakopíruju...

"existuje nějaký zákonný důvod, pro který lze zkrátit lhůtu ze zákona pro zápis do katastru nemovitostí v délce 20 dní?"

a na to jsem reagovl, že ze zákona mají na tyto operace UŽ 60dní..

Tazatelka špatně formulovala dotaz, měla na mysli zákonnou ochranou lhůtu, během které se s řízením nic neděje a trvá přesně 20 dnů.

Je zajímavé, že všichni dotaz pochopili, jak byl myšlen, jen Vy do toho ryjete... ;)

Ale neberte to jako kritiku... v podstatě máte pravdu. *placni*

krtek*

gotrekzagary@: já do toho nerypu..pouze se bráním...

Já to chápu, proto tam jen ten smajlík... .

tondac*
hodnocení

0x

Na přelomu tisíciletí se běžně čekalo rok i déle. Ale pokud člověk uměl správně motivovat správné lidi, tak to šlo i přes noc. Známý takhle v rámci záchrany rodinného majetku převáděl dům z otce na sebe a za den bylo hotovo ... ;-/

mirkaol*
hodnocení

To je bohužel smutná pravda

2008, 50.000,- a bylo to do druhého dne ...

To jste někomu zaplatila? Proboha proč? V roce 2008 byly lhůty na většině katastrů měsíc, maximálně dva.

Jako viděl jsem chodit lidi s flaškou, kávou nebo bonboniérou, ale 50 litrů? *stop*

tondac*

Proč? Možná protože potřebovali do druhého dne převést nemovitost kvůli vymahačům, exekuci, konkurzu, umírajícímu otci a nenajedené maceše ... těch možností je. A když vám jde o dům za 5-10 mega, tak 50tis oželíte ...

mirkaol*
hodnocení

Vzal si to právník, aby na všechny nemovitosti na LV nebyla uvalena exekuce, která by asi uvalena býti mohla, pokud by se ukázalo, že nemovitosti patří "ÚDAJNÉMU" dlužníku. Byl potřebný bleskový převod - vklad. Exekutor se to již nikdy nedozvěděl a asi po tom nepátral.

Šlo o velké jmění a 50.000 bylo v síle okamžiku zaplaceno jako drobné a převod proběhl hned. To co právník slíbil dodržel a jestli koupil Milku za 80Kč už se nikdy nedozvíme.

Nešlo o mě, šlo o rodinného příslušníka, který zdědil zrestituovaný majetek a málem díky naším zákonům o něj přišel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]