Nejste přihlášen/a.
Vlastním pozemek na kterém je uvaleno věcné břemeno se sousedem: "vstup na pozemek bude umožněn pouze při opravě a zhotovení plotu". Pozemek bych chtěl prodat, ale nový - potencionální vlastník by jej chtěl bez věcného břemene. Soused však se zrušením věcného břemene nesouhlasí a pozemek tedy nemohu prodat. Jak mám postupovat?
V tom případě vám skutečně nezbývá nic jiného než žalovat o zrušení věcného břemene u soudu. Vřele doporučuji vzít si pro takový spor advokáta. Mně ale to věcné břemeno nepřijde tak strašné, aby to kupec s tím nemohl koupit, uvažte zda nesehnat jiného kupce, zda vám celé ty tahanice stojí za to.
To je dobrý nápad. Ale na druhou stranu to přeci jenom omezuje ve využití pozemku. Záleží samozřejmě na tom, zda je soused slušný člověk a nebo klasický potížista. A nebo se z něj potížista může stát, když bude o pozemek hodně stát. Také bych se přikláněla k tomu, zkusit pozemek prodat tomu, komu věcné břemeno nebude vadit. Je dobré, že je konkrétně určené pouze pro opravu plotu. Tam by měl stačit řekněme pruh v šíři 1 - 2 metry.
takové břemeno mi přijde jako nesmysl protože souseda muíte pustit v rozsahu nezbytně nutném ...( nechce se mi hledat zákon) i bez břemene a umožnit mu opravy
doplněno 26.10.09 09:19:tak jsem našel, bylo to hned
Podle ust. § 127 odst. 3) občanského zákoníku, z.č. 40/1964 Sb. ve znění pozdějších novel, vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.
To ano, ale v době kdy se o tom jednalo, se uvažovalo i o sečení trávy podél plotu apod. Jde mi o to, jak se "zbavit" tohoto věcného břemene vzhledem k potencionálnímu kupci. Dokonce jsem slyšel, že by mu ani banka nedala hypotéku, protože na pozemku je věcné břemeno...
no možná by byla šance na promlčení, možná z toho kouká velklý spor. Záleží na zarputilosti souseda
doplněno 26.10.09 09:49:u případného soudu nebo nejprve tedy pokusu domluvit se sním bych právě asi šel po té nepřiměřenosti protože to že si může plot opravit mu umožnuje zákon.
Lze využít pojmu "promlčení"? Pokud soused na plot v průběhu 10 let ani nesáhl, tak by mohlo být věcné břemeno promlčeno, protöže nebyl splněn účel, pro který bylo vytvořeno...
Já se také domnívám, že byste mohl u soudu uspět. Jednak z důvodu promlčení, ale také proto, že konkrétní účel, pro který bylo věcné břemeno stanoveno, je upraveno ObčZ - tak jak výše uvádí alf. Zkuste to tak sousedovi vysvětlit a pokuste se o dohodu o zrušení věcného břemene. Jinak také zde: obcanske.juristic.cz/... . Možná, že návrh na zrušení byste mohl podpořit nějakou úplatou za odstupné. Navíc můžete na sebe vzít veškeré povinnosti s výmazem věcného břemene. Je to legální a třeba na to soused čeká. A určitě by to bylo lacinější, než soudní výlohy.
Problém je v tom, že já chci pozemek prodat a kupující jej nechce s věcným břemenem. Soused se nabídl, že by pozemek koupil, ale za podstatně nižší cenu, což zase nechci já. Pokud za sousedem přijdu, že chci zrušit věcné břemeno s tím, že pozemek prodám někomu jinému než jemu, tak schválně smlouvu o zrušení věcného břemene nepodepíše. Proto chci nějak VB zrušit jednostranně.
no to já nevím zda právo využil nebo ne. To musí vědět a nejspíš i dokázat ten kdo je tím právem omezen, pokud jej chce zrušit. Nejde o sáhnutí na plot ale sáhnutí na plot z Vašeho pozemku tedy využití toho práva. Pokud si ho natíral ze své strany tak nevyužil.
A možná některý fikaný právník by to dokázal i pokud by použil s tím, že tam nebyl na zákaldě břemene ale na základě toho že mu to musíte umožnit. To je ovšem jen taková úvaha, znáte to, 3 právníci=4názory.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.