Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zrušit věcné břemeno

Od: pary* odpovědí: 11 změna:

Vlastním pozemek na kterém je uvaleno věcné břemeno se sousedem: "vstup na pozemek bude umožněn pouze při opravě a zhotovení plotu". Pozemek bych chtěl prodat, ale nový - potencionální vlastník by jej chtěl bez věcného břemene. Soused však se zrušením věcného břemene nesouhlasí a pozemek tedy nemohu prodat. Jak mám postupovat?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

1x

V tom případě vám skutečně nezbývá nic jiného než žalovat o zrušení věcného břemene u soudu. Vřele doporučuji vzít si pro takový spor advokáta. Mně ale to věcné břemeno nepřijde tak strašné, aby to kupec s tím nemohl koupit, uvažte zda nesehnat jiného kupce, zda vám celé ty tahanice stojí za to.

lidka*

To je dobrý nápad. Ale na druhou stranu to přeci jenom omezuje ve využití pozemku. Záleží samozřejmě na tom, zda je soused slušný člověk a nebo klasický potížista. A nebo se z něj potížista může stát, když bude o pozemek hodně stát. Také bych se přikláněla k tomu, zkusit pozemek prodat tomu, komu věcné břemeno nebude vadit. Je dobré, že je konkrétně určené pouze pro opravu plotu. Tam by měl stačit řekněme pruh v šíři 1 - 2 metry.

alf*
hodnocení

0x

takové břemeno mi přijde jako nesmysl protože souseda muíte pustit v rozsahu nezbytně nutném ...( nechce se mi hledat zákon) i bez břemene a umožnit mu opravy

doplněno 26.10.09 09:19:

tak jsem našel, bylo to hned

Podle ust. § 127 odst. 3) občanského zákoníku, z.č. 40/1964 Sb. ve znění pozdějších novel, vlastníci sousedících pozemků jsou povinni umožnit na nezbytnou dobu a v nezbytné míře vstup na své pozemky popřípadě na stavby na nich stojící, pokud to nezbytně vyžaduje údržba a obhospodařování sousedících pozemků a staveb. Vznikne-li tím škoda na pozemku nebo na stavbě, je ten, kdo škodu způsobil, povinen ji nahradit; této odpovědnosti se nemůže zprostit.

pary*
hodnocení

To ano, ale v době kdy se o tom jednalo, se uvažovalo i o sečení trávy podél plotu apod. Jde mi o to, jak se "zbavit" tohoto věcného břemene vzhledem k potencionálnímu kupci. Dokonce jsem slyšel, že by mu ani banka nedala hypotéku, protože na pozemku je věcné břemeno...

alf*

no možná by byla šance na promlčení, možná z toho kouká velklý spor. Záleží na zarputilosti souseda

obcanske.juristic.cz/...

doplněno 26.10.09 09:49:

u případného soudu nebo nejprve tedy pokusu domluvit se sním bych právě asi šel po té nepřiměřenosti protože to že si může plot opravit mu umožnuje zákon.

pary*
hodnocení

Lze využít pojmu "promlčení"? Pokud soused na plot v průběhu 10 let ani nesáhl, tak by mohlo být věcné břemeno promlčeno, protöže nebyl splněn účel, pro který bylo vytvořeno...

lidka*

Já se také domnívám, že byste mohl u soudu uspět. Jednak z důvodu promlčení, ale také proto, že konkrétní účel, pro který bylo věcné břemeno stanoveno, je upraveno ObčZ - tak jak výše uvádí alf. Zkuste to tak sousedovi vysvětlit a pokuste se o dohodu o zrušení věcného břemene. Jinak také zde: obcanske.juristic.cz/... . Možná, že návrh na zrušení byste mohl podpořit nějakou úplatou za odstupné. Navíc můžete na sebe vzít veškeré povinnosti s výmazem věcného břemene. Je to legální a třeba na to soused čeká. A určitě by to bylo lacinější, než soudní výlohy.

pary*
hodnocení

Problém je v tom, že já chci pozemek prodat a kupující jej nechce s věcným břemenem. Soused se nabídl, že by pozemek koupil, ale za podstatně nižší cenu, což zase nechci já. Pokud za sousedem přijdu, že chci zrušit věcné břemeno s tím, že pozemek prodám někomu jinému než jemu, tak schválně smlouvu o zrušení věcného břemene nepodepíše. Proto chci nějak VB zrušit jednostranně.

alf*

no to já nevím zda právo využil nebo ne. To musí vědět a nejspíš i dokázat ten kdo je tím právem omezen, pokud jej chce zrušit. Nejde o sáhnutí na plot ale sáhnutí na plot z Vašeho pozemku tedy využití toho práva. Pokud si ho natíral ze své strany tak nevyužil.

A možná některý fikaný právník by to dokázal i pokud by použil s tím, že tam nebyl na zákaldě břemene ale na základě toho že mu to musíte umožnit. To je ovšem jen taková úvaha, znáte to, 3 právníci=4názory.

hodnocení

0x
... oznamte Vašemu sousedovi - nejlépe doporučeným dopisem, že máte zájem o zrušení věcného břemene ... pro jeho nadbytečnost, protože tato situace je již ošetřena příslušným zákonem ( tento zákon mu ve svém dopise citujte ) ... a vyzvěte ho k jednání, ve kterém mu navrhnete dohodu o zrušení platnosti uvedeného břemene, kdy výsledkem tohoto společného jednání bude vklad do katastru, provedený např. notářem, na kterém se dohodnete ... a vstřícně sousedovi navrhněte společné uhrazení vzniklých nákladů. V případě, že Váš soused o tento způsob vyřešení situace nebude jevit žádný zájem, ... pouze mu stručně oznamte, že ( pro jeho nezájem dohodnout se ) vám nezbývá tedy nic jiného, než celou záležitost řešit soudní cestou, kdy ( s ohledem na platnost zákona ... ošetřující jeho - sousedova - práva ) je - v nejvyšší míře pravděpodobné, že soudní spor prohraje ... a to i ... s následnou úhradou ... nejenom naběhlých soudních poplatků, ... ale také úhradou nákladů za své právní zastoupení ... a samozřejmě také s následnou úhradou nákladů Vašeho právního zastoupení,... přičemž mu můžete - již předem sdělit, že rozhodne-li se případný spor ... pouze při jenom stání - tj. u soudu I. stupně ( což je v této české "kotlině" ... zhola nemožné ) pak se jedná minimálně o tři právní úkony ... a to jak u advokáta jeho, tak o další tři právní úkony advokáta Vašeho ( celkem tedy bude mít k uhrazení nejméně 6 právních úkonů ) ... a ať si tedy celkové náklady ( na které ho jeho "váhání" s dohodou přijde ) ... sám spočítá. ... Myslím si, že po Vašem SEBEVĚDOMÉM vystoupení Váš soused malinko "pookřeje" a bude mít - patrně i on sám - eminentní zájem ... se s Vámi ( a třeba i na Vaší ceně ) VELMI RYCHLE domluvit, ... zejména, když mu ( jen tak mezi řečí ) sdělíte, ... že je Vám - v podstatě jedno, komu pozemek ( za Vaši, či i vyšší cenu ) prodáte ( to mu nebudete přece vůbec lhát, že? ), ... ale hlavně mu NEOPOMEŇTE sdělit, ... že o parcelu mají zájem ... třeba i dvě početnější rodiny ... méně přizpůsobivých občanů ... třeba z Ukrajiny či z Rumunska ( ... a přiveďte někdy na parcelu svého vzdálenějšího kamaráda ... jako jejich zástupce, který parcelu pro ně kupuje ). Samozřejmě je potřeba zahrát patřičné divadlo ... a uvidíte ten ... "ffffffffffffffffičák". ... Že to není důstojné? A jeho jednání má nějakou úroveň? ... Bohužel, v takových situacích ( jakou Váš sousede "nastolil" ) ... často "zabírá" ... jenom to známé: ..." JAK SE DO LESA VOLÁ, ... TAK SE Z LESA OZÝVÁ" ... a mám dojem, že Váš soused ... do toho lesa volá ... již hodně dlouho ... a také dost NEOMALENĚ ... a zcela BEZDŮVODNĚ ... HODNĚ NAHLAS!... nebo je tu ještě jedna možnost! ... Váš soused ( místo, aby respektoval Vaši cenu a snažil se s Vámi dohodnout ) ... se naopak snaží Vám dělat ještě problémy ... a nechce, abyste pozemek prodal někomu jinému, než právě jemu - tj. Všemu sousedovi). No a Váš zájemce zase nechce koupit parcelu s věcným břemenem, protože ( jak jsem tomu rozuměl ) bude chtít patrně asi hypotéku a věcné břemeno by mu - v získání hypotéky - mohlo údajně bránit. Dohodněte se se svým zájemcem, že parcelu kolem sousedova plotu rozdělíte tak, že sousedův plot bude "kopírovat" pruh části Vaší parcely ( o šíři cca 0,5 metru ... na který se bude vztahovat věcné břemeno ... a zbytek bude bez věcného břemene. ... Určitě bych do tohoto šel, protože koupí-li zájemce parcelu i bez břemena ( pokud se to podaří ), tak soused "magor" novému vlastníkovi může dělat problémy s se svým vyjádřením k zamýšlené stavbě nemovitosti ... a to už jenom třeba proto, že ten pozemek nezískal sám pro sebe. ... No a bude-li tam mít nový vlastník ( podél plotu ) "proužek" ... další svojí parcely, tak jako ... sám sobě sousedem ... si napíše vyjádření ke své stavbě ( samozřejmě tak, aby souseda zbytečně "nevytáčel" do červena, ... ale pouze sám sobě podepsal "souhlas" souseda se "svojí" stavbou ... áááááááááááááááááááááááááááááá ... hotovo. Je fakt, že nový vlastník bude mít dvě parcely, ... ale bude mít klid ... od souseda! Ze své zkušenosti vím, že soudci řeší - velmi často - problémy, kterým mnohdy vůbec ani nerozumí ... a podle toho to také vypadá, ... takže ( být Vámi ) soudnímu sporu bych se vyhýbal, protože je to na desítky let, ... jak v jenom případě, kdy všichni soudci ( až po Ústavní soud ČR ) rozhodovali ... o ABSOLUTNÍM NESMYSLU, kdy tento výsledek stál mého blízkého člověka ... jeho život!... přeji Vám úspěch ve veškerém Vašem konání ;)
pary*
hodnocení

Nápad s pruhem okolo plotu není vůbec špatný, ale nevím, zda jde rozdělit parcelu na část s věcným břemenem / i když se jedná jen o plot / a na část bez věcného břemene.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]