Nejste přihlášen/a.
Po rozvodu jsem si našla přítele. Bydlí nedaleko a rozhodli jsme se, že si necháme každý svůj byt, ale v podstatě budeme žít spolu. Finančně na tom nejsme špatně a lépe nám to takhle vyhovuje.
Zajímá mě ale, jak by na nás úřady pohlížely kdybychom se vzali? Jak by nás posuzovaly? Časem na tom nemusíme být finančně tak dobře a navíc partner platí alimenty. Takže by mě zajímalo, jestli by nás posuzovali jako společně bydlící a hospodařící, nebo jako samostatné jednotky?
Můžete bydlet dál každý sám, byť budete mít společné příjmení. A v případě umrtí jednoho z Vás, jste zahrnuti mezi dědice a též máte nárok na vdovský důchod.Taky ale dědíte i dluhy, resp. jejich určitou část, podle počtu neopomenutelných dědiců. Pokud se jeden zdravotně zhorší, druhý má povinnost mu pomáhat. Taky samozřejmě jako manžel/-ka máte právo dostávat od lékaře informace o zdr. stavu manžela/.ky, což by v případě nesezdání nešlo.
Proč byste se na něco připravovali? Život je o něčem úplně jiném, než že se budete jenom bát budoucnosti.
Nebuďte tak ustrašení a pesimističtí.
Pokud se vezmete, tak budete spolu bydlet a druhý byt můžete pronajímat. Finační situace bude opět příznivá.
Když přijdou děti, zjistíte, že byty jsou malé a prodáte dva malé a koupíte větší, nebo uděláte výměnu.
Nestresujte se dopředu o něčem, co nemusí vůbec nastat.
Jako manželé budete jedna společná domácnost, a je jedno, kde, kdo bude bydlet.
Pokud již dopředu takto uvažujete, tak se snad ani neberte.
Pokud se Vám jedná o nějaké dávky, tak když píšete, že Vaše současná finanční situace je dobrá, tak to neřešte, protože legislativa se každým rokem mění a co platí nyní, za dva - tři roky bude zase jinak.
Nevím, kolik je vám let, ale u nás v dědině jsme měli případ, kdy paní si lezla v důchodě na nervy s manželem a vyřešili to tak, že ona si našla malý domek tak 16 km daleko a manžel zůstal v domě, odkud ona pocházela. Přitom prakticky každý den k nám jezdila, protože měla v obci provdanou dceru. Bylo to divné. ale jednou mi paní říkala, ž i třeba tomu manželovi doma uklidí, když je v lázních, ale žít s ním, to ne. Pán předloni umřel, ten domek 16 km daleko se prodal a paní se vrátila nazpět a ještě má vdovský důchod po manželovi. Teď mě zrovna napadlo, že jak spousta lidí si myslí, že nepotřebují papír a tak se nevezmou - to je podobné. Kdyby ta paní se rozvedla, tak nemá nárok na vdovský důchod a taky znám lidi, kdy paní byla doma dlouhá léta s postiženým dítětem a pak se teda vzali, ovšem za ta léta, kdy byli na hromádce, tak přišli každý rok o vyrovnání daně, které je až 20 tisíc - vlastní zkušenost.
jj, vypadá to jako formalita, ale není. Nejde jen o náhled od nějakého úřadu, ale taky o náhled ze strany zaměstnavatele nebo ze strany banky.
Ženatí chlapi jsou považovaní za spolehlivější pracanty a za spolehlivější dlužníky. Rozdíl poznáte například ve chvíli, kdy požádáte o hypotéku. Jako manželský párek ji dostanete snadněji, než jako párek na hromádce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.