Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Do kdy roste kluk?

Od: mamradguaranu odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

Chtěl bych se zeptat kdy se uzavíraj růstové chrupavky (určitě víte co myslim)

v kostech, zkrátka do kdy je možné u kluka růst.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

balzerka
hodnocení

1x

Nejčastěji do 21 let. Ale jak moc, to je individuální. Jakmile začnou růst vousy, tak se tempo růstu zpomalí. Zpevňuje se kostra a nabývá svalstvo, mění se hlas. Jakmile začne růst ochlupení na hrudi, zpravidla růst do výšky končí. Toto jsem někde vyčetla a když tak pozoruji okolí, tak se mi to opakovaně potvrdilo

mate59
hodnocení

0x

Člověk múže rúst do 24-26 let.

mamradguaranu
hodnocení

Sorry ale jsem realista ;)

mate59

To na věci nic nemění.Rúst ve vyšším věku není již tak intenzivní jak v pubertě,ale kluci narostli ještě i na vojně.Je to samozřejmě individuální.

hodnocení

0x

Ta předchozí odpověď je pravdivá, ale záleží taky na tom, po kterých předcích člověk je. U nás je jeden pár, ona tak metr šedesát, on dva metry. Jedna jejich dcera je vysoké slonbidlo a druhá je ještě menší než matka a podobou i postavou je celá po babičce z matčiny strany - dnes jim je už přes 30.

iz*
hodnocení

0x

Četla jsem, že chlapci rostou do 19–21 let.

sebod*

Můj kamarád narostl na vojně (19 - 21 let) o 20cm ;)

hodnocení

0x

Dítě roste tak dlouho, dokud nemá uzavřené růstové štěrbiny. Aby se zjistilo, v jaké fázi vývoje dítě je, k tomu je nutný rentgenový snímek ruky - celé levé zápěstí, až po konečky prstů. Tento snímek vyhodnotí antopolog.

Problémy s růstem je potřeba řešit včas. Pozdě léčené dítě zůstane vzrůstem buď velmi malé nebo vysoké. Předčasná puberta (třeba od 8 let) totiž rychle uzavírá růstové štěrbiny a růst dítěte by se zastavil. Toto by měli sledovat rodiče a včas navštívit dětského lékaře, který situaci vyhodnotí a případně je odkáže na specializované pracoviště. Léčba je nutná, při ní je dítě kontrolováno a vyroste v pořádku do předpokládané výšky (zde se musí brát ohled na výšku obou rodičů, z nich se vypočítává graf). Opožděná puberta je taky problém - dítě by dorůstalo výšky kolem 2m. I v tomto případě je také nutné vyšetření a nazasení léčby.

Jeden specifický problém s poruchou růstu bývá u dětí, které se vrcholově věnují sportu. Při přetížení tréninkových dávek se velmi často růst zastaví. Tělo "stávkuje", k přežití a vydávání obrovské energie nepotřebuje růst. Tak se růst zastaví. Opět je nutné vyšetření dítěte a současně s tím ubrat sportovní zátěž. K výkonům mnohdy tlačí dítě sami rodiče (prestižní kluby hokejové, fotbalové, gymnastické...) Buď z dítěte vyroste zdravý, sportovně nadaný a normálně vysoký člověk, nebo budou mít doma sice slavného brankáře, ale s výškou 162cm.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]