Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oslovujeme předsedu (v dopise)?

Od: tazatelzhor odpovědí: 21 změna:

Když je předsedou právnická osoba, jak ji v dopise oslovujeme?

Pokud je předsedou fyzická osoba, mohu ji oslovit "Vážený pane inženýre" nebo "Vážená paní Novotná",případně jen "Vážený pane".

Když je ale předsedou osoba právnická a dopis adresuji předsedovi jako orgánu, jak budu oslovovat? "Vážený předsedo"?

(Vysvětlení: Podle nového občanského zákoníku může být členem statutárního orgánu i právnická osoba - například předsedou představenstva akciové společnosti může být třeba eseróčko, předsedou společenství vlastníků jednotek může být třeba družstvo, předsedou spolku může být klidně jiný spolek. A tak podobně, fantazii se meze nekladou.)

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Tedy to je otázka do pranice.

Jsem toho názoru, že právnickou osobu neoslovujeme. Jak by vypadalo oslovení v dopise: Vážená firmo...?!

Navíc, domnívám se, že se jedná o úřední dopis, který má trochu jiné náležitosti a oslovení není jeho nezbytnou součástí. Chcete-li oslovit, pak asi takto...

Adresát: Firma X.Y.

Věč: Žádost o...

Vážená paní, vážený pane,

obracím se na vás jako na osobu zastupující firmu X.Y. ve funkci předsedy ...

doplněno 19.11.16 16:39:

@ivzez: "neadresné"oslovení: Vážená paní, vážený pane je v pořádku i podle ÚJČ.

Ale uznávám, že je to bída s nouzí a nápad oslovit konkrétní (byť mnou zvolenou) osobu, třeba jednatele, předsedu atp. dle výpisu z OR, je mnohem kultivovanější.

tazatelzhor
hodnocení

Zapeklitá otázka. Asi dotazem oslovím ÚJČ, ať se mají zase čím zabývat :-D

Nejsem přesvědčený o správnosti oslovení "Vážené předsednictvo", protože předsednictvo je orgán kolektivní, ale předseda je jeden.

Musím uvést úplně konkrétní příklad (je samozřejmě učebnicový, tj. vymyšlený):

Založili jsme spolek "Sdružení přátel Zeleného údolí, z.s." a statutárním orgánem (šéfem) tohoto spolku je podle stanov předseda coby jednočlenný statutární orgán. Já jsem členem tohoto spolku. Žádný člověk však o funkci předsedy neprojevil zájem, a tak jsme na členské schůzi zvolili předsedou jiný spolek "Dům ochránců přírody v Zeleném údolí, z.s." - a tento spolek už má statutárním orgánem tříčlenný výbor.

Podle zákona (§ 154 obč.zák.) musí Dům ochránců přírody v Zeleném údolí, z.s. delegovat nějakého člověka, který ho bude zastupovat jako "jednatel" Sdružení přátel Zeleného údolí, z.s. Když nikoho nedeleguje, tak může za Sdružení přátel Zeleného údolí, z.s. jednat a podepisovat kterýkoli ze tří členů výboru Domu ochránců přírody v Zeleném údolí, z.s., nepotřebuje k tomu ani žádné speciální pověření.

Jako člen chci napsat úřední dopis svému Sdružení přátel Zeleného údolí, z.s. (např. chci vystoupit ze spolku, podat členskou stížnost, vznést oficiální dotaz na hospodaření spolku, píšu doprovodný dopis přiložený k podepsané smlouvě o výpomoci...).

Jak budu v dopise oslovovat předsedu Sdružení přátel Zeleného údolí, z.s., když tím předsedou není člověk, nýbrž Dům ochránců přírody v Zeleném údolí, z.s.

P.S. podobná situace bývá u společenství vlastníků jednotek, které nezvolilo výbor a předsedou pak může být např. bytové družstvo. Na tomto místě mám i reální příklad, podívejte se na IČO 04754531, kdy je u "Společenství vlastníků Písečná 447" zapsaný jeho předsedou "Stavební bytové družstvo Severní město". Pokud bych byl člen daného společenství vlastníků, jak budu oslovovat předsedu? Logicky se nabízí oslovení "Vážený předsedo" či "Předsedo".

iz*
hodnocení

2x

Já bych si zjistila, kdo je jednatelem té právnické osoby, a oslovila bych konkrétní osobu (osoby). Oslovení "Vážené předsednictvo", "Vážená paní,/Vážený pane," beze jména mi přijde neuctivé.

V žádném případě "Dobrý den"... Sice se to hodně používá, ale to neznamená, že je to v pořádku. Než jedno z uvedených, už je snad lepší oslovení vynechat úplně.

doplněno 19.11.16 16:58:

@Jmlc,

já vím, že je to podle ÚJČ v pořádku. Ale pokud chci někomu napsat, měl by mi stát za to, abych si zjistila, komu konkrétně píšu a náležitě ho i oslovit (a nejen proto, že od něj ve většině takových případů něco chci)...

doplněno 19.11.16 17:01:

Omlouvám se, chtěla jsem oslovit uživatele @Amper.

Nějak těch chyb začíná v poslední době přibývat )–:. Jestli já bych si neměla dát pauzu...

hodnocení

2x

A mně by třeba zajímalo, proč musí být v úřední věci nějaké formální (nebo dokonce uctivé?!?!) oslovení? Samozřejmě je správné být uctivý ke konkrétnímu člověku, ale být uctivý k "úřadu" mi připadá dokonce nevhodné, devótní, podlézavé. Pokud budu chtít něco od ředitele Nováka osobně, tak jistě ho oslovím "Vážený pane řediteli... atd.", ale psát něco ve smyslu "Vážený úřade", ať už je to formulováno jakkoliv, mi fakt připadá jako ponížená suplika z 19. století, která nemá v dnešní společnosti opodstatnění. Úřední dopis by měl být v prvé řadě věcný a srozumitelný. Adresáta zajímá meritum věci a ne kudrlinky kolem.

iz*

Jethro, že Vy jste si nepřečetl předchozí odpovědi? Úřad samozřejmě neoslovujeme, každý úřad někdo zastupuje.

Obracíme-li se na úřad v nějaké záležitosti, je na webu snadno dohledatelné, na který odbor (které oddělení) se máme obrátit i jeho vedoucí.

Už to, že mi člověk, kterému budu psát, nestojí za tu trochu času, vnímám jako výraz neúcty (k člověku samozřejmě).

hodnocení

1x

Predsedovi predstavenstva...

Predsedovi spravni rady...

Predsedovi komise...

a dale pokracovat v neutralnim duchu bez oslovovani - napr. pomoci infinitivu, trpneho rodu a pod.. Tedy napr. ne muzete se, prosim, vyjadrit..., ale misto toho prosim o vyjadreni... , ne minuly tyden jste mi napsal..., ale minuly tyden mi bylo oznameno....atd. atp.

tazatelzhor
hodnocení

Jenže my v daném případě nepíšeme předsedovi představenstva či správní rady.

My píšeme předsedovi spolku a ten předseda je právnickou osobou.

Asi je opravdu nejvhodnější žádné oslovení neuvádět :)

Zajímavý závěr diskuse.

Ale vzdyt je to porad to same. At jde o predstavenstvo nebo o spolek.

Proste se napise Predsedovi spolku...

Vzdyt je jedno, zda jde o fyzickou nebo o pravnickou osobu. V tomto pripade je Predseda myslen jako nazev funkce, nikoliv jako osobni osloveni.

Hledate problemy kde nejsou.

wozimba*
hodnocení

0x

Vážený pane předsedo,

tazatelzhor
hodnocení

Dobrý den! ;)

Došlo k nepochopení mého dotazu. Předsedou není člověk, předsedou je právnická osoba.

Jde možná o málo známou novinku občanského zákoníku - jednatelem firmy může být jiná firma, nemusí být jednatelem člověk.

Takže několik příkladů:

- předsedou představenstva akciové společnosti může být třeba společnost s ručením omezeným, spolek, akciová společnost...

- předsedou společenství vlastníků může být třeba družstvo, společnost s ručením omezeným, spolek...

- předsedou výboru spolku může být třeba společnost s ručením omezeným, spolek...

Fantazii se meze nekladou...

Z toho vyplývá, že tedy v žádném případě nemůžu "předsedu" v dopise oslovit "Vážený pane předsedo", protože o žádného pana nebo paní nejde. Nemyslím ani, že bych tento subjekt mohl oslovit "Vážený předsedo", snad by bylo na místě oslovení "Předsedo"?

Samozřejmě, že na schůze a jednání za toho předsedu, kterým je právnická osoba, dochází vždy nějaký člověk, coby její zástupce. Jenže tím člověkem může být na každém jednání někdo jiný, nemusí to být trvale stejný člověk. Podle zákona má taková právnická osoba nějakého člověka delegovat (ten se pak i zapisuje do obchodního rejstříku), ale striktně vzato - znovu opakuji - dopis nepíšete tomuhle člověku (on jenom zastupuje), dopis píšete právnické osobě. Jak se tedy oslovuje právnická osoba?

Koho to blíže zajímá, může kouknout do § 154 obč.zák.

hodnocení

0x

A co napsat jen "Dobrý den"...nyní se to všude používá místo oslovení na úvod dopisu, již se nepíše Milá Mařenko, Vážený pane Nováku, ale všude vidím jen dobrý den...

Bohužel je to velký nešvar, který se dá jakž takž tolerovat jedině v e-mailech (a to ještě ne v těch příliš oficiálních). V úředním dopise rozhodně žádné "Dobrý den" a nic podobného být nemůže a nesmí! :) Zde bych zřejmě použila oslovení "Vážené předsednictvo"(vzhledem k tomu, že se jedná o více osob, jak jsem pochopila).

doplněno 19.11.16 14:46:

Tazateli z hor, já jsem pochopila, co máte na mysli a asi bych je opravdu oslovila "vážené předsednictvo" . Nevím, možná by se našlo nějaké přesnější označení, ale vzhledem k tomu, jak výraz "předsednictvo" vykládají SSČ a SSJČ, myslím, že by to bylo v pořádku. *nevi*

hodnocení

0x

Také bych se přikláněla k oslovení "Vážený pane předsedo."

Je to jeho funkce a jistě ho potěší stará,dobrá "kvalita."

tiffany*
hodnocení

0x

Myslím, že v daném případě není oslovení třeba, no ale když už na něm trváte, tak by nic nepokazilo "Vážení". Rozhodně ale je třeba uvést, že se na adresáta (družstvo, spolek) obracíte jako na předsedu spolku (společenství) ... Toť vše ;).

iz*

Samotné "Vážení" je ještě horší než "Dobrý den".

tiffany*

Nemyslím si, Ivzez :).

Opravdu, "Vážení" je naprosto nepřípustné (nejen v úředním dopisem). Jedině, že byste chtěl někoho urazit...

doplněno 21.11.16 14:43:

To je dobře, že ho nepoužíváte... Opravdu to zní urážlivě a povýšeně. Jestliže ho někdo užívá bez pohnutky druhého urazit (a i takoví lidé bohužel jsou), pak je to člověk bez dostatečného jazykového citu.

doplněno 21.11.16 19:54:

Jazykový a také sociální cit. Argument potřebujete jaký? Stejně jako lidem neříkáme "uhněte" (nebo "pozor"), nýbrž "s dovolením", nepoužíváme ani takové oslovení... :)

tiffany*

Ildiko, to snad ne... můžete to nějak odůvodnit, proč je toto oslovení urážlivé? Sama ho nikdy nepoužívám, ale nejednou jsem ho viděla v písemném projevu, evidentně si jím vypomáhá někdo, kdo je na rozpacích, ale nic urážlivého jsem na tom nikdy neviděla... Jinak tazatel na oslovení trvá, je to těžiště jeho dotazu, proto jsem tam tu poznámku dala, ale právě proto, že to nepovažuji za "naprosto nepřípustné", jak píšete Vy. Moje odpověď spočívá především v dalším textu... jen číst. Znamená to, že kdybyste v pozici onoho předsedy dostala dopis s tímto oslovením, nevyřídila byste ho snad? Dovoluji si předpokládat, že vyřídila. Takže psát v této souvislosti o nepřípustnosti mi připadne stejně nepřípustné ;)...

doplněno 21.11.16 15:51:

Tak jazykový cit, to je vážně argument... tak to už raději nic neříkám *zed*...

doplněno 21.11.16 23:05:

Milá Ildiko, já Vám Vaše city neberu, ale zároveň doufám, že tu snad nemíníte diktovat, jaké city jsou správné a jaké ne ;). Více se k této věci už nemíním vyjadřovat.

iz*

To, že někdo něco používá, dokonce ani to, že je to v poslední době, čím dál častější, neznamená, že je to tak v pořádku.

maara*
hodnocení

0x

Vážení pánové, Vážené paní, Vážení obchodní partneři, Vážení klienti...

Dobrý den, se čímdál více vsouvá do naší korespondence, je pravdou že dříve se hodilo spíše pro osobní, přátelskou nebo emailovou neformální konverzaci protože se zdá příliš familiární. Nic méně je používáné čímdál více, neboď proště, dá se použít vždy, je jasné, strušné, vystížné, říká co má říct. V zahraničí běžně používané.

Osobně v tomto případě je oslovení natolik nejasné, že bych zvolil opravdu to Dobrý den.

Nic méně pokud je třeba i firma (právnická osoba) předsedou, tedy zaujímá tuto pozici, tak si myslím, že oslovení Važený pane předsedo - je naprosto správné. Na druhou stranu forma "Važený pane Předsedo Drůbeží Párky" zní přinejmenším směšně .. pak bych volil ono spíše cizí "Dobrý den, Drůbeží Párky" .. Možná bych si troufl i neoslovovat a začít "Dobrý den, píšu Vám na základě naší předchozí komunikace ..." (příklad)

doplněno 21.11.16 17:39:

Myslím, že ono "Dobrý den" se čímdál více používá také z důvodu, že v dnešní době se přístup lidí značně mění, je potřeba co nejrychleji se dostat k věci, pochopit a vyřešit problém bez zbytečných hloupostí kolem. Zkrátka dnešní doba už je více uvolněná a neformální.. nejen v komunikaci. Nedávno mi přišla faktura od Operátora s pozdravem "Ahoj, zasíláme Vám vaši fakturu" .. myslím, že nikdo nebyl pohoršet, nikdo nemá trauma ani následky.. Takže dobrý den .. je uplně v pohodě.

juh
hodnocení

0x

Oslov ho: Dobrý den pane předsedo a pak si tam napiš, co chceš, ale teď není in napsat Vážený pane předsedo. Všude se používá Dobrý den. Nemám pravdu lidi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]